Új intermodális logisztikai terminál építésének előkészítését kezdték meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fényeslitkén – jelentették be a 11. Nemzetközi Közlekedéslogisztikai Konferencián, Herceghalmon.

Az East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt. beruházásában 18 milliárd forintból megvalósuló vasúti kombiterminál a legnagyobb ilyen létesítmény lesz Kelet-Közép-Európában.

A terminál évente akár 500 ezer 20 lábas konténert (TEU) is tud majd kezelni – átrakodni a közúti forgalomból vasútra, illetve vasútról vasútra –, amivel majdnem duplájára nőhet a hazai intermodális kapacitás.

Komoly szerepet lát majd el

A terminál alkalmas lesz vasútról közútra, közútról vasútra és vasútról vasútra is átrakni konténereket, konténertartályokat és félpótkocsikat. A beruházás méreteit jól érzékelteti, hogy míg a teljes jelenlegi hazai intermodális kapacitás éves szinten 630 ezer TEU -ra tehető, a fényeslitkei terminál elméleti kapacitása évente 500 ezer TEU lesz.   A terminál, amelyet 2021. negyedik negyedévében terveznek átadni, 18 milliárd forintból valósul meg. Jelenleg az építési engedélyeztetési eljárás van folyamatban, a projektet korábban a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak nyilvánította.

 

A terminálon 140 ember foglakoztatását tervezik, de közvetett módon 400 embernek biztosíthatnak munkalehetőséget. Emellett a szakemberképzés alapjainak megerősítése érdekében a záhonyi szakközépiskolában informatikai oktató kabinetet hoztak létre, valamint ösztöndíjprogrammal támogatnák a Nyíregyházi Egyetem logisztikus képzését, és egy együttműködési megállapodás keretében új technológiákkal ismertetik meg a képzésben résztvevőket.

 

Forrás: piacesprofit.hu