Az Audi és az 5G technológia területén tevékeny Ericsson bejelentették együttműködésüket, hogy alkalmazzák az 5G technológiát az autógyártás folyamatában. Az lkövetkező hónapokban mindkét vállalattól érkeznek szakértők a gaimersheimi Audi Production Lab műszaki központba, hogy helyszíni teszteket végezzenek.

Az Audi ingolstadti központjában a két vállalat közösen határozta meg azoknak a tevékenységeknek a körét, amelyek kapcsán kiaknázható az 5G időtálló kommunikációs technológiájában rejlő lehetőség a kifejezetten magas követelményeket támasztó autógyártás számára is.

– A teljesen hálózatba kapcsolt okos gyárak jelentős hatással lesznek a jövő gyártására. Egy dinamikus hálózati szerkezet, amely valós időben képes reagálni, döntő fontossággal bír számunkra. Partnerünkkel, az Ericssonnal megvalósítandó projektünk részeként teszteljük az 5G technológia által kínált lehetőségeket az okos gyárban használt ipari alkalmazások kapcsán – mondta el Frank Loydl, az Audi AG informatikáért felelős vezetője.

Az ingolstadti üzem mellett az Audi és az Ericsson azt is vizsgálja, hogy az 5G technológiát más Audi termelési helyszínen is alkalmazni tudják.

Az 5G technológia a mobil kommunikáció következő szintjét képviseli, ahol a jelenlegi mobilhálózatok teljesítményét javítva lehet a felhasználók és az ipar jövőbeni igényeit kiszolgálni. Az 5G hálózatok jobb és gyorsabb szélessávú szolgáltatásokat biztosítanak a felhasználók számára, míg az üzleti partnerek számára az 5G új távlatokat nyit új alkalmazások létrehozására, mint amilyen a hálózatba kapcsolat járművek vagy a jövő okos gyárai.

A technológia számos olyan hálózati jellemzővel rendelkezik, ami alapvető fontosságú a növekvő rugalmassággal és összetett gyártási folyamatokkal bíró Ipar 4.0 számára. Lehetővé teszi a gyorsabb adatátviteli sebességet és nagyobb hálózati kapacitást, mindezt ígéretesen magas biztonság mellett. Ezen kívül a minimális késés révén biztosítottak az igen gyors válaszidők is a gyártási rendszer egyes elemei között.

A projekt első fázisában az Audi és az Ericsson a késés szempontjából érzékeny alkalmazásokat teszteli, amikor – a járművek karosszériájának gyártásakor sok helyen igénybe vett megoldás – egy ragasztási alkalmazás és egy gyártórobot között létesítenek vezeték nélküli kapcsolatot.

A Gaimersheimben található műszaki központ tervezett infrastruktúrája olyan 5G technológiával szerelt szimulált termelési környezetet jelenít meg, amely az Audi ingolstadti és más további termelési helyszíneit képezi le. A laboratóriumot az Ericsson „Proof-of-Concept – (PoC)”hálózatával szerelik fel, amely egy nyílt teszteszköz és az 5G technológia gyors bevezetését teszi lehetővé. A hálózatot úgy alakították ki, hogy alternatív vagy kiegészítő technológiákat – így WiFi, WLAN vagy kábelalapú (Ethernet) kapcsolatot – is alkalmazhassanak a meglévő mellett az egyes gyártási egységek hálózatba kapcsolásához.