Repülőgépalkatrész-gyárat épít Magyarországon az Airbus. A beruházást megvalósító vegyesvállalat létrehozásáról pénteken írták alá a megállapodást. A zöldmezős beruházásként Gyulán megépülő gyárban elsősorban helikopterek preciziós elemeit, többek között forgószárnyakat készítenek majd. A termelés két év múlva indul, a szakemberek képzése jövő szeptemberben kezdődik a Békéscsabán létesítendő Repülőgépipari Akadémián – közölte az M1 Híradója.

A ma még kihasználatlan, gazos területen két év múlva már a világ repülőgépiparának egyik legkorszerűbb gyára működik majd a Viharsarokban, a gyulai elkerülő út mellett. A zöldmezős beruházásként megépülő 14 ezer négyzetméter alapterületű gyárban helikopterek precíziós elemeit, többek között forgó alkatrészeit készítik majd.

A gyár az Airbus helikopter-üzletágának teljes termékpalettáját kiszolgálja majd. Az Airbus Helicopters Hungary 2022-ben kezdi meg működését.

„Nagyon örülünk annak, hogy egy rendkívül magas szintű ipari technológia jelenik meg az Airbusszal a városban, ami azt jelenti, hogy magasan képzett, magasan kvalifikált munkaerőre lesz szükség, ami jó jövedelmeket is jelent. Ez növeli a város népességmegtartó képességét, és vonzó lesz a fiatalok számára” – mondta Gyula polgármestere, Görgényi Ernő.

Számos ország közül került ki győztesként Magyarország

Az Airbus Helicopters francia vezérigazgatója, Bruno Even azt mondta, számos nemzetközi helyszínt megvizsgáltak, de Magyarország mellett döntöttek, mert minden feltételnek megfelelt. „Alapelvünk, hogy odavisszük a beruházásainkat, ahol rendelkezésre áll a megfelelő, szakképzett munkaerő, és kiszámíthatóság, stabilitás van” – fogalmazott.

A beruházást megvalósító vegyesvállalat létrehozásáróla hétvégén írták alá a megállapodást az Airbus és a magyar állam képviselői. „Magyarország legperiférikusabb része is képes ma már  arra, hogy bekapcsolódjon az európai gazdaság vérkeringésébe” – jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Maróth Gáspár, a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos szerint a beruházás minőségi ugrást jelent a magyar ipar számára. Ez a beruházás a helikoptergyártásban a legmagasabban képzett alkatrész-előállítást fogja idehozni, ami nemcsak önmagában egy gyárberuházás, hanem ezzel kapcsolatban kutatásfejlesztést, és speciális képzéseket is jelent itt a régióban, Békés megyében – véleményezte a kormánybiztos.

Kezdetben kétszáz ember dolgozik majd a gyárban

A gyárban, ami 30 százalékban a magyar állam tulajdonában lesz, kezdetben kétszázan dolgoznak majd, húsz százalékuk mérnökként. A szakemberek képzését és utánpótlását a Békéscsabán létesítendő Repülőgépipari Akadémia biztosítja majd. A képzés jövő szeptemberben kezdődik.

Az Airbus a világ egyik vezető repülőgépgyártó vállalata. Világszerte több mint százezer embert foglalkoztat. A cég 2018 februárja óta van jelen Magyarországon. Akkor két A319-es csapatszállító repülőgépet kapott a Magyar Honvédség. Azóta hét darab Airbus H145-ös helikopter csatlakozott a flottához, és még további 13 érkezik.

2023-tól pedig az Airbus megkezdi a Magyar Honvédségnek gyártott 16 darab, 225 M típusú közepes szállító helikopter leszállítását. Ezekben várhatóan már a Gyulán készült forgószárnyak „dolgoznak” majd.

 

Címlapkép forrása: bbj.hu

Forrás: autoszektor.hu