Jelentős innovációs technikákat szeretne bevezetni az okos logisztika piacán a DHL Express és az EHang. A két vállalat Kínában már bele is fogott ennek megvalósításába az teljes mértékben automatikus városi drónfutáros rendszerrel. A tervek szerint a drónok a jövőben képesek lesznek arra is, hogy arcról azonosítsák a címzettet.

A DHL Express az automatizált légi járművekre specializálódott EHang között kialakult stratégiai együttműködés célja, hogy létrehozzanak egy teljesen automatikus, intelligens, drón által végrehajtott szállítási szolgáltatást. Gyakorlatiasabb megfogalmazásban azt szeretnék elérni, hogy drónok segítségével sikeresen leküzdjék a háztól házig kézbesítés akadályait Kína nagyvárosaiban.

A DHL közlése szerint a világon elsőként biztosítanak ilyen jellegű szolgáltatást. Az új, testreszabott útvonalon keresztül – amit kifejezetten az adott ügyfél igényei szerint hoznak létre – megközelítőleg nyolc kilométeres távolságon belül képes csomagok leadására a drón, az ügyfél és a DHL szolgáltatási központja között Liaobu, Dongguan, Guangdong tartományban. Az EHang legfejlettebb pilóta nélküli repülőgépét, az úgynevezett Falcon szériát használják a munkafolyamat során. A logisztikai cég szerint a Falcon rendelkezik a legmagasabb szintű intelligenciával és automatikával, ezeken felül a legbiztonságosabb és legmegbízhatóbb gépezet.

© DHL

Az okos drónnal történő szállítás sikerrel veszi a komplexebb körülményeket is az út során, így többek között a város forgalmas pontjain kialakult torlódásokat. Egyik jelentős előnye, hogy az eddig 40 perces leadási időt 8 percre csökkenti. A normál közúthoz viszonyítva 80%-kal költséghatékonyabb a kézbesítés folyamata, továbbá csökkenti az energiafelhasználást és a szén-dioxid-kibocsátást is.

Az EHang Falcon drónja nyolc propellerrel és négy karral rendelkezik. Úgy lett kialakítva, hogy a visszafojtásnak köszönhetően tökéletesen meg tud támaszkodni, valamint rendelkezik smart és biztonságos repülési modulokkal is. Minőségi felszereltsége lehetővé teszi a függőleges fel- és leszállást, további kiegészítője a pontos GPS, vizuális felismerés, repülési útvonalterv, teljesen automata repülés, valós idejű hálózati kapcsolat és ütemtervsegédlet is. A drónok kialakításának köszönhetően maximum 5 kilogramm súlyt bírnak el. A függőleges fel- és leszálláshoz speciális tároló részt alakítottak ki, így a kézbesítés önállóan történik. Az okos csomagtároló emberi segítség nélkül hajt végre egy sor feladatot a folyamat során, például a kiválasztást, az expressz küldemények szkennelését és tárolását is. A jövőben szeretnék továbbfejleszteni a high-tech funkciókat, azaz az arcfelismerés és a személyigazolvány szkennelésének képességét, így a légifutárok egészen biztosan csak a címzettnek adnák oda a csomagot.

A drónokkal történő kiszolgálás a futárcég reményei szerint növelni fogja a vállalat kapacitását, ezzel új ügyfeleket érhetnek el.

A kínai bevezetést követően a DHL-nél már további útvonalakon is gondolkodnak.

Forrás