A Budapest Airport megvásárlása iránt is érdeklődő Indotek Csoport egyik leányvállalata, a Trevelin Holding részesedést szerez a Waberer’sben, ezzel a fuvarozócég nagytulajdonosa lesz.

A Mid Europa Partners, a Waberer’s többségi tulajdonosa megállapodást kötött az Indotek Csoporthoz tartozó Trevelin Holding Zrt.-vel a Waberer’s részvényei 24 százalékának eladásáról. A Mid Europa vételi opciót biztosít az Indotek számára a fennmaradó 47,99 százalékos tulajdonrészére. A tranzakció a szokásos versenytilalmi eljárás tárgyát képezi, és várhatóan 2021 első negyedévének végéig zárul le.

Az Indotek a közleményében kiemeli, hogy hosszú távú stratégiai befektetésként tekint az üzletrészre,

AZONBAN IRÁNYÍTÓ TÖBBSÉGET NEM KÍVÁN SZEREZNI A SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI VÁLLALATBAN.

A megszerzett opciós jogot az Indotek Group, tervei szerint, több, elsősorban iparági tapasztalattal rendelkező szakmai befektetőnek fogja értékesíteni.

AMENNYIBEN AZ INDOTEK NEM SZEREZ IRÁNYÍTÓ TÖBBSÉGET, KÖTELEZŐ VÉTELI AJÁNLATOT SEM KELL TENNIE A WABERER’S RÉSZVÉNYEIRE.

Játék a számokkal

Az Indotek nem szerez irányító többséget, de idővel egy kézben összpontosulhat a Waberer’s többségi tulajdonrésze, ezért érdemes végiggondolni, ez mikor történhet meg. Az ajánlati ár meghatározásakor a tőkepiaci törvényt kell figyelembe venni, amiben az áll, hogy a 180 napos, a 360 napos forgalommal súlyozott tőzsdei átlagár, 180 napon belül a céltársaság részvényeire kötött átruházási szerződés legmagasabb ára, egy részvényre jutó saját tőke értéke közül a legmagasabbat kell elérnie az ajánlati árnak. Ezek közül

  • a 180 napos átlagár 984 forint,
  • a 360 napos átlagár 964 forint,
  • a legutóbbi auditált, 2019 év végi egy részvényre jutó saját tőke 1939 forint

vagyis ezek alapján, ha most szerezne irányító többséget egy nagytulajdonos, akkor a jelenlegi árfolyamnál jóval magasabb szinten kellene kötelező vételi ajánlatot adni a Waberer’s papírjaira. A Waberer’s azonban veszteségesen működik, a saját tőke a tavaly év végi 103,7 millió euróról idén június végére 81,8 millió euróra csökkent, ha azt feltételezzük, hogy a Waberer’snél az idei második félév nullszaldós lesz, akkor az egy részvényre jutó saját tőke 1683 forint körül alakulhat, de amennyiben feltételezzük, hogy az idei első félévhez hasonló eredményt ér el a vállalat a második félévben is, akkor számításaink szerint az egy részvényre jutó saját tőke év végére 1329 forintra csökkenhet, vagyis, ha egy tulajdonos szerezne többségi tulajdont a Waberer’s-ben, akkor arra a jövő év első felében lenne ideális időpont a saját tőke alakulása miatt.

Jelenleg a CEE Transport Holdco (a Mid Europa Partners által irányított alap holding cége) a Waberer’s nagytulajdonosa, 71,99 százalékos tulajdoni hányaddal, a közkézhányad 28,01 százalék.

Erdélyi Barna, a Waberer’s vezérigazgatója így nyilatkozott: “Ez a tranzakció elismeri a Waberer’s vezető pozícióját, mint stratégiai fontosságú fuvarozási, raktározási és biztosítási szolgáltató Magyarországon és Európában. Bizakodva várjuk az Indotek Csoport támogatását a restrukturálási program befejezésében és a hosszú távú építkezésben. Elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy a Társaság továbbra is a magyar ellátási lánc gerince és az európai piac vezető FTL szállítási szolgáltatója maradjon.”

„Az Indotek Group stratégiai célkitűzése, hogy portfólióját tovább diverzifikálja. Bízunk abban, hogy a raktározásban szerzett évtizedes tapasztalataink a Waberer’s International Nyrt. szállítmányozási tapasztalataival kiegészülve még tovább erősítik majd pozíciónkat ebben a szegmensben, valamint a logisztikai társaságot is ismételten felfelé ívelő pályára állítják” – mondta el a tranzakció kapcsán Pintyőke Marcell, az Indotek Group marketingvezetője.

A tranzakció részleteiről, így a vételárról sem közöltek információkat a felek, azonban a piaci árfolyammal számolva

A 24 SZÁZALÉKOS TULAJDONRÉSZ PIACI ÉRTÉKE 4,76 MILLIÁRD FORINT.

A Waberer’s-t alaposan megviselte az idei válság, a vállalat bevétele 33,1 százalékkal 115,5 millió euróra csökkent 2020 második negyedévében a COVID hatások és a Nemzetközi Fuvarozási Szegmens (ITS) kamionflotta méretének a csökkenése következtében, amelyet részben ellensúlyozott a Regionális Kontrakt Logisztika (RCL) szegmensben tapasztalható, ügyfélszerzésen alapuló növekedés. Az EBITDA 27,5 százalékkal 8,7 millió euróra csökkent elsősorban a csoportszintű bevétel csökkenése miatt. A Waberer’s a negyedévben 14,6 millió eurós veszteséget ért el, amit egyrészt az alacsonyabb üzemi eredmény, másrészt cash flow hatással nem bíró 5,8 millió eurós negatív árfolyamhatás okozott. 

A MÁSODIK NEGYEDÉVESSEL EGYÜTT MÁR 9. NEGYEDÉVE VESZTESÉGES A FUVAROZÓCÉG.

A Waberer’s részvényeit követő elemzőcég, a Concorde augusztusban arról írt, hogy a Waberer’s részvényei fair értéke alatt kereskednek, és a cég vonzó befektetés lehet stratégiai vagy pénzügyi befektetők számára, a Mid Europa, pénzügyi befektetőként nyomás alatt van, hogy részben vagy teljesen eladja részesedését a Waberer’s-ben. A Concorde szerint a Regionális Kontrakt Logisztika (RCL) és a biztosítási tevékenység szegmensek részvényenként 1 445 forintot és 1 325 forintot érhetnek, azonban a nemzetközi szegmens restrukturálása rombolja a részvényesi értéket az elemzők szerint. A Concorde Waberer’s-re vonatkozó ajánlása vétel, az elemzők fair érték becslése a Waberer’s esetében részvényenként 1 910 forint.

Az Indotek Csoport közel másfél hete is szerepelt a hírekben, akkor a vállalat vezérigazgatója, Jellinek Dániel erősítette meg a Bloomberg értesülését, hogy az Indotek Csoport tárgyalásokat folytat a Budapest Airport megvásárlásáról egy magyar és kisebb részben amerikai befektetőkből álló konzorcium részeként.

A Waberer’s tőzsdei bevezetésére 2017 nyarán került sor, a vállalat részvényei az IPO során a korábban meghirdetett ársáv alján, 5100 forinton mentek el végül. A kibocsátás óta azonban szinte folyamatosan csökkent az árfolyam, a mélypont idén márciusban volt, amikor egészen 562 forintig esett az árfolyam, vagyis a kibocsátás óta a mélypontig értékének 89 százalékát veszítette el a Waberer’s. A vállalat részvényárfolyama idén 3,7 százalékot emelkedett.

wabba

 

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Forrás: portfolio.hu