Brazíliában egy várost és logisztikai központot építenek az Atlanti-óceán partjára Fortaleza közelében, az ingatlanfejlesztések hitelességét és biztonságát pedig a blokklánc technológia fogja garantálni.

A Polo Multimodal vállalat Smart Chain City néven épít Brazília északkeleti partján Pecém kikötője mentén egy olyan intelligens várost, amelynek fejlesztése a blokklánc technológia segítségével nagyobb átláthatóságot és hatékonyságot biztosít. A blokkláncok használata terjedőben van az ingatlanpiacon, sőt, Észtországban és Szingapúrban már állami kísérleti projekteket is indítottak erre építve.

A projekt mintegy 20 négyzetkilométeren fog felépülni, amely nagyjából Manhattan összterületének harmada. A lokáció kiváló, hiszen egy kikötő közelében található, közúton jól kapcsolódik Brazília termelési és gyártási csomópontjaihoz, valamint a nagyobb fogyasztói központokhoz, erős import- és exportpotenciált kínálva. A vasútvonal a fejlesztési területet a kikötővel is összeköti, így a projekt multimodális csomópontként fog működni, ahová kamionnal, repülővel, hajóval és vonattal is el lehet jutni.

A kikötőt elhelyezkedése teszi vonzóvá Brazília északkeleti részén, hiszen rövidebb szállítási időkkel számolhatnak a piaci szereplők Észak-Amerikába, Európába és Afrikába. Az Atlanti-óceánt a távközlési ipar amúgy is használja a Brazíliát a világ többi részével összekötő tengeralatti kábelek többségéhez. A nagy sebességű internethez és a modern adatközpontokhoz való könnyű hozzáférés a jövőbeni fejlődést garantálja a közelben élők és a  helyi vállalkozások számára. Fortaleza mintegy 4 milliós agglomerációs övezete a közelben helyezkedik el, így a kvalifikált munkaerő szinte garantált az új okos városban.

Az intelligens város javítani fogja a városi szolgáltatások minőségét és teljesítményét azáltal, hogy mindent összekapcsol, miközben a blokklánc használata lehetővé teszi a biztonságos kereskedelmi, ipari és fogyasztói tranzakciók átlátható végrehajtását. A projekt területén az ipar, a logisztika, valamint a kereskedelmi és a lakó ingatlanok is helyet kapnak, miközben a megújuló energiatermelésre is találnak helyszínt. A nagyságrendeket jelzi, hogy mintegy 20 ezer lakóházat szeretnének felhúzni.

Már több mint egy évtizede brazil vállalkozók egy csoportja előre látta ennek a viszonylag távoli mélytengeri kikötőnek a növekvő jelentőségét. A Panama-csatorna közelmúltbeli kiterjesztése nagyobb hajókat hoz az Atlanti-óceánba, lehetőséget adva a multimodális Pecémnek, hogy logisztikai csomópontként működhessen a csendes-óceáni és az atlanti útvonalak felé. A kikötő 18 méteres természetes mélysége lehetőséget ad hatalmas konténerhajók fogadására is.

A fejlesztő társaság nemrégiben partnerséget kötött a Blockchain Propulsion svájci céggel, hogy védett tokent dobjon a piacra a projekt finanszírozása érdekében. A Blockchain Propulsion magas szintű követelményeket támaszt a programjában részt vevő projektek számára, és a Polo Multimodal teljesítette ezeket a kritériumokat. A blokklánc-vezérlésű város felépítésének tervét jelenleg tapasztalt blokklánc-vállalkozók konzorciuma vezeti.

Forrás