A Dunaújvárosi Egyetem és az Almaty Nemzetközi Üzleti Egyetem (UIB) között fennálló együttműködési szerződés keretében az Európai Unió által finanszírozott ERASMUS oktatói mobilitás program által biztosított lehetőséggel élve 2018. április 23 és 28 között 6 napot töltöttem Kazahsztánban. Tekintettel arra, hogy Közép-Ázsiában utoljára a ’70-es évek végén jártam Üzbegisztánban, nagy várakozással készültem az utazásra.

A repülési útvonal keresése során a legkedvezőbb ajánlatott a Turkish Airlines nyújtotta, ezért isztambuli átszállásal utaztam.

Úgy tűnik a legitársaság választása jól sikerült, mert kellemes utazásban volt részem és az isztambuli repülőtéren eltöltött várakozási idő sem volt haszontalan, a számtalan üzlet árukínálatából betekintést nyerhettem a török termékkínálatba és gasztronómiai sajátosságokba.

Almaty repülőterén már vártak az egyetem részéről és kellemes szálláshelyre kísértek. Mivel a gépem kora reggel érkezett a városba, első napon ki kellett pihennem az éjszakai utazást, illetve az időeltolódás miatti átállást, ami délutánra már sikerült is.

Kazahsztánban a hivatalos nyelv kazak, emellett nagyon sokan használják az orosz nyelvet is. Hamar kiderült, hogy a kazak és  a magyar nyelvben biztosan van egy közös szó ami megegyezik és benne van Almaty város nevében is: ez az alma.

A korábban általam leadott előadástematika javaslatokból az egyetem vezetői az Okos Városok (Smart Cities) témakört választották, így ebből tartottam előadásaimat, melyek részletezték a városfejlődés főbb tendenciáit, a gazdasági, környezeti, társadalmi kihívásokat, a városi logisztikai aktuális kérdéseit és a városfejlesztés okos megoldásait. Tekintettel arra, hogy az egyetemen ezekben a napokban tartottak egy Nemzetközi Tudományos Konferenciát amelyre meghívtak és előadás tartására kértek fel. Az előadásomban vázoltam az Ipar 4.0 helyzetét Magyarországon és a kapcsolódó technológiai platformok működését.

Az egyetemi oktatókkal való ismerkedés és beszélgetés során számomra egyértelművé vált, hogy Almaty városa és a Nemzetközi Üzleti Egyetem elkötelezett a nemzetközi kapcsolatok fejlesztésében, az innovációk elterjesztésének elősegítésében és a digitalizációs korszak által megkövetelt új kompetenciák oktatásában.

Az utolsó napon a házigazdáink egy egész napos kirándulást szerveztek, melyen bemutatták a város főbb nevezetességeit (1,6 millió fő lakos) és a várost körülvevő csodálatos hegyek nyújtotta turista, szabadidős és sportolási lehetőségeit.

Természetesen sikerült megismerkedni a helyi gasztronómiai specialitásokkal is amelyek jól visszatükrözték a helyben szokásos és kedvelt állatokat és azok termékeit.

Néhány nap alatt bepillantva Kazahsztán életébe egy hatalmas ország képe rajzolódott ki, amelynek területe közel akkora, mint az egész Európai Unió és hatalmas energiahordozó és ásványi anyag potenciállal rendelkezik. Kazahsztán az Eurázsiai Unió tagjaként aktív szerepet vállal a kelet-nyugati kapcsolatok fejlesztésében, az új kínai Szárazföldi Selyem Út kihasználásában és a közeli kínai és orosz kapcsolatok erősítésében.

 

Dunaújváros, 2018. június 28.

Dr. Veres Lajos

                                                                                                                      főiskolai tanár
MLE elnökségi tag