A Csepeli Szabadkikötőben kiépített mobil árvízvédelmi fal és a hozzá kapcsolódó csarnoképület 1,359 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból és hazai forrásból valósult meg. A vízi áruszállítás gördülékenysége, kiszámíthatósága szempontjából kulcsfontosságú létesítményt 2019. szeptember 27-én adták át.

Lezárult a közelmúlt egyik legnagyobb fejlesztése a Csepeli Szabadkikötő területén: átadták a kikötő biztonságát szolgáló mobil árvízvédelmi falat, valamint a mobil elemek tárolására alkalmas csarnoképületet. Az Európa belvízi közlekedésében meghatározó szerepet játszó Szabadkikötőben a mobilgátnak köszönhetően a jövőben a magas vízállás vagy az egyre gyakoribb árvízhelyzetek sem eredményeznek időszakos leállást. A beruházás elsősorban a Szabadkikötő I. számú kereskedelmi medencéjét érinti, ez a terület ugyanis árvíz esetén veszélyeztetett területnek számított, a betéttáblás mobil árvízvédelmi mű kialakításával azonban kiszámíthatóbbá, biztonságosabbá vált a közvetlenül a partok mellett folyó rakodási, szállítmányozási és logisztikai feladatok ellátása és minimálisra csökkent az árvízhelyzetben történő leállások kockázata.

Sztilkovics Szávó, a Mahart-Szabadkikötő Zrt. vezérigazgatója a projektzáró eseményen elmondta: az árvízvédelmi rendszer egyaránt szolgálja a kikötő, az ide települt vállalkozások és a kikötőben szolgáltatásokat igénybe vevők érdekeit. Hozzátette: a társaság kiemelt célja, hogy a lehető legmagasabb színvonalon biztosítsa az infrastrukturális feltételeket a hazánkon áthaladó, egyre növekvő mértékű nemzetközi áruszállítás logisztikai kiszolgálásához.

Cseh Ottó, a Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. vezérigazgatója beszédében úgy fogalmazott: a most megépült mobilgát és a hozzá tartozó csarnok azoknak a fejlesztéseknek a hosszú sorába illeszkedik, amelyeknek köszönhetően a Csepeli Szabadkikötő mára nemzetközileg is jelentős vízi áruforgalmi és logisztikai központtá nőtte ki magát. Arra is emlékeztetett: az elmúlt bő egy évtizedben a fejlesztések összértéke meghaladta a 20 milliárd forintot, amelynek közel felét állami támogatás tette ki.

Az eseményen beszédet mondott Borbély Lénárd, Csepel polgármestere is, aki kifejtette: Csepel és a szomszédos kerületek életében a Szabadkikötő fontos szerepet játszik, hiszen minden újabb beruházás hozzájárul a városrész fejlődéséhez, az itt élők mindennapjaihoz, munkalehetőségeihez. Kitért arra is, hogy az új árvízvédelmi rendszer a vasúti és közúti forgalom szempontjából is jelentős szerepet tölt be, árvíz idején ugyanis mostantól elkerülhetők a forgalomkorlátozások, a fennakadások.

Az IKOP-2.1.0-15-2016-00025 számú, „Mobil árvízvédelmi gát létesítése a Csepeli Szabadkikötőben” elnevezésű beruházást a Mahart-Szabadkikötő Zrt. vissza nem térítendő európai uniós támogatásból és hazai forrásból valósította meg, a projekt összköltsége 1,359 milliárd forint volt. Az árvízvédelmi létesítmények építését a KÖTIVIÉP’B Kft., a csarnoképület kivitelezését a Horváth Építőmester Zrt. végezte el.

Mahart-Szabadkikötő Zrt.

Fotók: Csepeli Hírmondó