Új beruházások 65 millió euró értékben / 14 százalékos árbevétel-növekedés / tartós fellendülés az e-kereskedelmi megoldások és a házhoz szállítás területén

Lauterach, Budapest, 2018. március 6. A Gebrüder Weiss nemzetközi szállítmányozási és logisztikai vállalat 14 százalékos árbevétel-növekedéssel zárta a 2017-es üzleti évet. A cég éves nettó árbevétele az előzetes adatok alapján 1,55 milliárd euró, míg az előző évben 1,36 milliárd eurós bevételt tudhatott magáénak. A pozitív mérleg alakulásában a kedvező gazdasági helyzet mellett döntő szerepet játszott az európai, ázsiai és észak-amerikai regionális bővítés, valamint a vállalat legújabb, dél-németországi akvizíciója. A Gebrüder Weiss összesen 65 millió eurót fektetett be hálózata bővítésébe, és ezzel a 2016-os 32,7 millió euróhoz képest kétszeresére növelte éves beruházásai mértékét.

„A telephelyekbe, az infrastruktúrába és a személyzetbe való jövőközpontú befektetések jóvoltából 2017 kiemelkedő év volt a Gebrüder Weiss számára – vont mérleget Wolfgang Niessner, a vállalat igazgatótanácsának elnöke. – Világszerte egységes logisztikai minőségi szabványoknak megfelelően szeretnénk kiszolgálni ügyfeleinket, és most ismét jóval közelebb kerültünk célunk megvalósításához. Különösen a közúti szállítmányozás és a logisztikai megoldások terén értünk el kiemelkedő eredményt, így az erős piaci versenyben is sikerült forgalmunkat 15,6 százalékkal, 1041,3 millió euróra növelni.”

A vállalat kiváló pénzügyi stabilitását az is bizonyítja, hogy a saját tőke arányán ismét növelni tudtak, így az 59 százalékra emelkedett. A munkatársak száma éves összehasonlításban 4,7 százalékkal nőtt, jelenleg 6724 dolgozót foglalkoztatnak (teljes munkaidős foglalkoztatás).

Világméretű hálózatsűrítés

2017-ben további mérföldkövet jelentett a vállalat számára tengerentúli hálózatának kiépítése. A logisztikai cég saját országos szervezetet alapított az Egyesült Államokban chicagói központtal, valamint további telephelyekkel New Yorkban, Atlantában, Bostonban, Dallasban és Los Angelesben. A Gebrüder Weiss a kínai kereskedelmi központokban is növelte jelenlétét: négy új telephellyel bővítette kelet-ázsiai hálózatát Hongkongban, Sencsenben, Csancsiangban és Kantonban. Így már összesen 18 kínai telephellyel rendelkezik, amelyek a légi és tengeri szállítmányozás mellett logisztikai megoldásokat és helyi elosztási szolgáltatást is kínálnak az ügyfeleknek. A cégcsoport az Európát Ázsiával összekötő egykori selyemutat lefedő útvonal egyik hiányzó láncszemét az Örményországi Jerevánban alapított képviseleti irodával pótolta, illetve további telephelyet létesített az Arab-félszigeten, Abu-Dzabi emirátusban.

A Gebrüder Weiss Németországban ─ Hamburgban, Düsseldorfban, Frankfurtban és Münchenben ─ négy új légi és tengeri szállítmányozási irodát is nyitott. A vállalat emellett a nürnbergi székhelyű Deutsche Transport Compagnie Erich Bogdan GmbH & Co. KG (DTC) átvételével sűrítette dél-németországi közúti szállítmányozási hálózatát. A tiroli Kapeller rendezvény- és költöztetéslogisztikai céget 100%-os tulajdonú leányvállalatként integrálták a Gebrüder Weiss hálózatába. A vállalat ezenfelül több fióktelepének logisztikai létesítményeit is bővítette Ausztriában, Csehországban és Romániában.

Keresettek a komplex szolgáltatások

A logisztikai vállalat nem csupán egyre szélesedő hálózata miatt népszerű – szolgáltatási portfóliója is tovább bővült. „A teljes logisztikai lánc ellenőrzése sok globális vállalat számára döntő versenyelőnyt biztosít – fejtette ki Niessner, – ezért egyre több ügyfelünket szolgáljuk ki nem csupán klasszikus értelemben vett szállítmányozóként.” A Gebrüder Weiss igazgatótanácsának elnöke kiemeli, hogy napjainkban egyre nagyobb az igény az ágazatspecifikus logisztikai megoldásokra, ezért a vállalat a high-tech ágazat és az autóipar számára is saját kompetenciaközpontot létesített, amely az említett iparágak speciális követelményeit elemezve fejlesztik ki átfogó megoldásaikat. A klasszikus raktározási, beszerzési és disztribúciós logisztika mellett a technológiai vállalatok számára nyújtott szolgáltatások biztonsági és műszaki megoldásokat is tartalmaznak, a nagy elektronikai berendezések telepítését is ideértve. Az autóipari szektornak kínált határokon átívelő szolgáltatások között megtaláljuk a közvetlenül a gyárakba történő, „just-in-time” rendszerű szállítást, és az inhouse-logisztikát is.

A vállalat házhozszállítási üzletága szintén növekedésen megy keresztül. A Gebrüder Weiss GW pro.line home néven kínálja teljes körű logisztikai szolgáltatásait a végső felhasználók körében. Ezt a szolgáltatást 2017-ben elsősorban az elektronikai cikkeket és bútort értékesítő kereskedők, valamint az e-kereskedelmi vállalkozások vették igénybe. Így a Gebrüder Weiss 300 ezer leszállított küldeményével 2017-ben is megőrizte piacvezető pozícióját Ausztriában ebben az üzleti szegmensben. Ausztria mellett Csehországban, Szerbiában, Horvátországban, Magyarországon és Szlovákiában is elérhető a GW pro.line home szolgáltatás.

A Gebrüder Weiss csomagszolgálatánál (Gebrüder Weiss Paketdienst, GWP), a DPD Ausztriánál kilenc százalékkal nőtt a lakossági ügyfelek aránya. A DPD által szállított csomagok mennyisége Ausztriában több mint 3 millióval, összesen 46,5 millió csomagra nőtt.

A Gebrüder Weiss 2017 közepén a Castik Capitalnek értékesítette leányvállalata, az inet-logistics többségi üzletrészét. Az inet-logistics szoftvercég a Luxemburgi Növekedési Alap kiegészítő tőkéjével tovább szeretné növelni szerepét a felhőalapú szállítmánykezelési rendszerek globális vezető szolgáltatóinak körében.

 

A Gebrüder Weiss vállalatról

A Gebrüder Weiss közel 7000 munkatársával, 150 saját tulajdonú telephelyével és 1,55 milliárd eurós előzetes éves forgalmával (2017) Európa vezető szállítmányozási és logisztikai vállalatai közé tartozik. A lauterachi (Ausztriában) székhelyű Gebrüder Weiss Holding AG égisze alatt a vállalkozás a fő üzletágai: közúti szállítmányozás, légi és tengeri szállítás, valamint a logisztika mellett egy sor nagymértékben specializált ágazati megoldás és leányvállalat. Ezek közé tartozik többek között az x|vise (logisztikai tanácsadó cég), a tectraxx (csúcstechnológiás vállalatok specialistája), az inet-logistics (TMS szállítmányozási ügyviteli szoftvermegoldások), a dicall (kommunikációs megoldások, piackutatás, képzés), a Rail Cargo (vasúti fuvarozás) és a Gebrüder Weiss csomagszolgálat (GWP). A konszern ennek a kombinációnak köszönhetően gyorsan és rugalmasan tud reagálni az ügyfelek igényeire. A családi vállalkozás, amelynek a története több, mint 500 év fuvarozásra tekint vissza, számos ökológiai, gazdasági és társadalmi intézkedésével ma is a fenntartható gazdálkodás éllovasának számít.

Kapcsolat

Gebrüder Weiss Szállítmányozási és Logisztikai Kft.
Duzmath Annamária
Marketing és kommunikáció
Tel. +36 24 506 807
E-mail: annamaria.duzmath@gw-world.com

www.gw-world.com

www.gw-world.com/de/news