2017-ben ceglédi logisztikai központunk elhatározta, hogy részese szeretne lenni a klímavédelmi tervnek és egy jelentős beruházást hajtott végre. A csarnok tetején kiépített egy napelemes rendszert, amivel óriási villanyszámlát tudott kiváltani.

A megújuló energia használatában szinte mindenki a legnépszerűbb megoldást választja, ez pedig a napelem. Mi is ezt a modern és tiszta technológiát választottuk, ami a cégcsoport életében is nagy lépés volt. A napelemek kiválasztásánál fontos szempont volt a megbízhatóság és a minőség, de az ár-érték arányt és a garanciális feltételeket is figyelembe vettük, mivel nagy mennyiségről volt szó.

Mindenképp európai gyártót kerestünk, ezért a spanyolországi Eurener-t választottuk. Ez a gyártó már több, mint 21 éve van a piacon és minden kontinensre szállít modulokat. Az új csarnok teteje 6.500m2, ami  elegendő hely a 2.252db, 270W-os polikristályos napelem elhelyezésére.

98 sztringet alakítottunk ki, 96 sztringben 23 modul van és 2 sztringben 22 db. Így összesen 608.04 KWp-et telepítettünk fel, ami 160-170 átlagos családi ház teljes éves villamos energiaszükségletét fedezi.


A tető terhelhetősége miatt K-NY tájolású tartószerkezetet használtunk, mert ehhez kevesebb ellensúlyt kellett használni. A képen jól látható a szimmetrikus elhelyezés, ami a tetőnek is  ad egy színes arculatot. A nyári szoláris nyereség is energiamegtakarítást eredményez, mivel a tető nem tud annyira felmelegedni a napelemek árnyékhatása miatt, ezért kevesebbet kell hűteni a csarnokot.Az inverterek kiválasztásánál is hasonlóak voltak a szempontok, ezért az osztrák  Fronius gyártót választottuk.
Ez a gyártó 1945 óta folyamatos fejlődésben részese az európai piacnak és napjainkban a legelterjedtebb inverter gyártóvá nőtte ki magát. Magyarországi képviselettel és folyamatos képzésekkel a legismertebb inverter lett hazánkban.

Az inverter végzi el azt a feladatot, hogy a napelemek által termelt egyenáramot átalakítsa a hálózatban használt váltóárammá és a fel nem használt villamos energiát visszatáplálja az adott szolgáltató hálózatába az ad-vesz órán keresztül.

Mi összesen 25 db invertert használtunk fel erre a célra. Ezeket az épület két végén helyeztük el a falra szerelve. Az egyik oldalon 12 db 20 KW-os Fronius Symot , a másik  oldalon pedig 12 db 20 KW-os és 1 db 17.5KW-os Fronius Symot tettünk el. Ezáltal összesen 497.5 KW-os rendszert építettünk be, ami egy direkt erre a célra telepített 630 KVA-es trafóházon keresztül kapcsolódik rá az NKM villamos hálózatára és táplál vissza a rendszerbe.

Ezzel a beruházással a legzöldebb épületgépészeti szakkereskedés lettünk az országban. Éves szinten több, mint 700.000 KWh-t termel ez a naperőmű, amivel közel 395.000 kg CO2-től mentesítjük a környezetünket az uniós átlaghoz viszonyítva.
 

 

Forrás: gepesz.hu