A Mobile Industrial Robots (MiR) egy ipar-központú felmérést végzett az autonóm mobil robotok (AMR) belső logisztikában betöltött szerepéről. A kutatást a MiR autóipari, elektronikai, FMCG és logisztikai (3PL) vállalatok részvételével végezte, hogy képet kapjon a belső logisztikai folyamatok automatizálásával kapcsolatos attitűdökről. A felmérésben többek közt rákérdeztek arra, hogy mikor jöhetne el az ideje az AMR-ek belső logisztikába való integrálásának, milyennek vélik a mobil robotok iparágra mért hatását és, hogy mik a legnagyobb akadályok, amik az automatizáció növelésének útjában állnak.

„Az automatizálás új lehetőségeket teremt a biztonságosabb, tisztább és produktívabb munkakörülményekre. A vállalatok úgy tudnak globálisan versenyképesek maradni, ha időt takarítanak meg, csökkentik kiadásaikat, és hatékonyabban képesek választ nyújtani a vásárlói igényekre. A kutatás alátámasztja azt, amit az ügyfeleinktől hallunk vissza, azaz, hogy az autonóm mobil robotok rendkívül hatékonyan és gyorsan képesek automatizálni a belső szállítást” – mondja Jesper Sonne Thimsen, a Mobile Industrial Robots Közép- és Kelet-Európai régiójának értékesítési vezetője.

Az intralogisztika automatizálása AMR-ekkel – eljött az idő?

A tekintetben, hogy mikor jöhet el az AMR-ekkel integrált belső szállítási folyamatok ideje, az autóipari vállalatok a legoptimistábbak. Ezen iparágon belül a válaszadók 88 százaléka tervez autonóm mobil robotokat telepíteni az elkövetkező két év során. Az elektronikai iparban 25 százalék vallotta azt, hogy mindez egy éven belül megtörténhet, 35 százalékuk szerint 1-2 év kell hozzá, míg 30 százalékuk választotta a 3-5 év közti lehetőséget.

Üzleti érték

Az AMR-ek telepítése jelentős üzleti értékkel járhat. Az előnyök a munkaerő és a működési költségek optimalizálásától a megnövekedett termelékenységig, pontosságig és hatékonyságig terjedhetnek. Az autonóm mobil robotok telepítésében az autóipari vállalatok 64 százaléka lát potenciált a kiadások, a biztonság és a minőség tekintetében. 16 százalékuk szerint az AMR-ek segíthetnek versenyelőnyt kialakítani, emellett ugyanennyi válaszadó látja úgy, hogy járulékos fejlesztéseket is elhoznak.

Az elektronikaipari vállalatok 43 százaléka úgy véli, hogy az AMR-ek a jövőbeni növekedés egyik útját jelentik. Ugyanerre a meglátásra jutott a 3PL vállalatok negyede is.

A szakképzett személyzet hiánya

Az autóipari és logisztikai vállatok válaszadóinak több mint 50 százaléka jelezte, hogy a szakképzett munkaerő hiánya áll a további automatizációs terveik útjában. Ezt a problémát az elektronikai ipar képviselőinek 35 százaléka jelölte meg. A válaszadók több mint fele az összes iparágban azt mondta, hogy az automatizációs befektetések megtérülése nem elég gyors. Az elektronikai vállalatok mintegy 40 százaléka arra jutott, hogy folyamataik túl változékonyak vagy alacsony volumenűek az automatizáláshoz.

„Az AMR-hez hasonló új technológia telepítését gyakran műszaki vagy mérnöki befektetésnek tekintik. Ehelyett azonban egy eszköznek kellene tartani, ami a vállalkozás teljes egészén képes segíteni. Biztos vagyok abban, hogy az ügyfeleink által megosztott tapasztalatok más vállalatok számára is segítenek felhívni a figyelmet arra, mekkora potenciál is rejlik az intralogisztika hatékony automatizálásában.” – mondja Jesper Sonne Thimsen.

 

Forrás: autopro.hu