A Deverest Software Kft. elindított egy olyan piackutatást, aminek célja az volt, hogy felmérje az aktuális digitális körképet Magyarországon. Legfőbb célunk az volt, hogy kiderítsük jelenleg milyen szoftveres megoldásokat használnak a vállalatok és mi az a terület, melyre a jövőben fókuszálni fognak szoftverfejlesztés oldalról és ehhez honnan szereznek erőforrást.

 

 

A kérdőív válaszadói több mint 47%-a 70-nél több főt foglalkoztat. A kérdőív kitöltők az alábbi iparágakat képviseltetik. 

A 20-nál kisebb létszámú cégek kitöltésének száma a második helyet foglalja el, amiből levonhatjuk azt a következtetést, hogy a kis létszámú cégek is ugyanúgy fókuszálnak a digitalizációra. Bár a további adatoknál kiderül, még mindig erőteljesen a közép – és nagyvállalatok azok, akik digitalizáció húzóerői.

 

 

A vállalatok 60%-a használ vállalatirányítási rendszereket. Ezen felül 23%-a pedig megjelölte, hogy több ilyen típusú rendszert is használ, ezek főleg a nagyvállalatok. A kis létszámú vállalatok több mint 60%-a nem használ jelenleg vállalatirányítási rendszert.

 

A kérdőív következő része azokra fókuszált akik használnak szoftvereket arra, hogy optimalizálják vállalatirányítási rendszerüket. 

Jelenleg az alábbi funkcionális területeket támogatja százalékos megosztás alapján.

A kitöltők több mint ⅔ tervezi meglévő rendszerének bővítését vagy új szoftver fejlesztését. 2021-ben a vállalatok munkavállalók számától függetlenül terveznek fejlesztéseket.
A 70+ létszámú vállalatok terveznek nagyobb volumenű fejlesztéseket, amiket 2025-ig szeretnének befejezni.


Milyen új / meglévő terveznek támogatni digitális megoldással?


Ahogy az ábra is mutatja, a kitöltők közel 39%-a az értékesítésre szeretne fókuszálni a jövőben. Az értékesítés mindig is egy kardinális pontja a szervezetnek, hiszen ha megfelelő rendszerekkel támogatja a szervezetet, akkor az éves bevétel célszámait is nagyobb valószínűséggel tudja elérni. 

Kikkel szeretnék elérni a tervezett fejlesztéseket?
A válaszadók elképzelése vegyes képet ad arról, hogy kivel is szeretnék az új fejlesztéseket megcsinálni. 
Az 50 főtől meghaladó vállalatok főleg azok, akik házon belül szeretnék megoldani ezeket a fejlesztéseket. Az 50 főnél kisebb vállalatok pedig külsős segítséget terveznek bevonni.


Mi alapján választanak külsős segítséget?

Az innováció és referencia projekt ami leginkább fontos egy vállalat számára, viszont a gyorsaságot és költséget és ugyanúgy figyelembe tartják.


A Deverest csapata az elmúlt hetekben különböző szakemberekkel, különböző területekről készített szakmai interjút arról, hogy vállalatirányítás oldalról milyen rendszereket használnak. Ahány cég, annyi kihívás, de egy minden interjúban közös. Mégpedig az, hogy ha megfelelő automatizált rendszer lenne a kezükben, akkor több idejük lenne a stratégiai építésre, és olyan teendőkre ami hatással van a vállalkozás bevételére.

A következő időszakban tervezünk még több ehhez hasonló beszélgetéseket, és szívesen várjuk Önt is, ha van olyan tapasztalata, véleménye amit szívesen megosztana velünk. 

Üdvözlettel,
Deverest csapata