A Magyar Logisztikai Egyesület 2018.05.31-én szervezett látogatást a GE Power-nél a Felsőfokú logisztikai menedzser képzésen résztvevő hallgatók részére. A látogatás célja az volt, hogy a résztvevők működés közben egy olyan gyár logisztikáját tekinthessék meg, amely példaként szolgálhat a jövőbe mutató logisztikai megoldások terén, melyből akár ihletet is meríthetnek a későbbiekben.

A GE 1989 vége óta működik Magyarországon, amikor első lépésként szakmai befektetőként megvette a Tungsram Rt. 50%-át + 1 részvényét. Jelenleg a GE a legnagyobb amerikai befektető es munkáltató 10.000+ munkatárssal, ebből 9.000 fő az ipari üzletágaknál dolgozik és további 1.500 munkatárs a GE Globális Üzleti Szolgáltató Központjában, Budapesten. 2012 végén a GE stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar kormánnyal. A „Figyelő Top 200” 2014-as kimutatása szerint a második legnagyobb exportőr az országban.

E (NYSE: GE) a világ vezető digitális iparvállalata, mely az ipart alapjaiban átalakító, egymással összekapcsolt, rugalmasan reagálni képes, prediktív szoftveralapú gépek és megoldások fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. A cég a „GE Store” elnevezésű globális tudásközpontra épülve működik, amelyen keresztül az egyes üzletágak megosztják és elérhetővé teszik egymás számára az általuk alkalmazott technológiát, struktúrát és szakértelmet, valamint a piacokat. Minden találmány táptalajul szolgál a további innovációk létrehozásához és azok gyakorlati alkalmazásához az ipari szektorokban. Magasan képzett szakembergárdája, sokrétű szolgáltatásai, csúcstechnológiai megoldásai és széleskörű jelenléte jóvoltából a GE jól beszéli az ipar nyelvét, ennek köszönhetően ügyfelei is jobb eredményeket érhetnek el.

A látogatás Halaj József logisztikai vezető előadásával kezdődött, melyben bemutatta a General Electric Magyarországon található egységeinek felosztását, tevékenységek helyét, a termelési területeket, illetve elmagyarázta ezeknek funkcióját és fontosságát, majd bemutatta a gázturbinás hajtóműveket, melyek az előállított gépek energiafejlesztésének fő egységeit képezik. A bemutató végeztével a látogatók felmerülő kérdései megválaszolásra kerültek.

Az előadást a gyár szemléje követte Székely László és Aliczki János szakterületi vezetők irányításával. Először a raktározást tekinthettük meg működés közben, ahol a szigorú előírások és legkorszerűbb technológiák alkalmazásának köszönhetően a raktár mérete, forgalma és a mozgatott alkatrészek súlya ellenére 15 éve nem volt semmilyen személyi sérüléssel járó baleset.

A vezetők elmagyarázták a beérkező alkatrészek átgondolt szállítmányozási rendszerének működését, mellyel a kamionok várakozási idejét sikerült minimalizálni, illetve a raktár mozgatóképességének terhelése is egyenletesebbé vált. Szó esett a raktár elrendezésének modern számítógépes szimulációval való megtervezéséről, minek következtében a legtöbb hátránnyal járó megoldás kiküszöbölhető, ennek köszönhetően már az építési folyamatok alatt arra törekedhettek, hogy logisztikai szempontból a legoptimálisabban használják ki a rendelkezésre álló teret és intézzék az árumozgatást. Bemutatásra került a hazánkban újdonságnak számító és kevésbé elterjedt Lean-Lift technológia, mely a tárolt alkatrészek precíz, gyors és helytakarékos elérését teszi lehetővé, ami tovább emeli a raktározás színvonalát. Kifejtésre kerültek a polcos tárolás előnyei, illetve annak kezelési módja a targoncák használatával. Az alkatrészek és eszközök gyárba juttatása folyamatos utánpótlással kivitelezhető a vezetők által „csoki automata” néven említett adagoló alkalmazásával, ezért az üzemben végzett munkafolyamatok gyakorlatilag megállás nélküli megoldására láthattunk példát. A szakterületi vezetők érdekességként elmondták, hogy a Fukushimai atomerőmű leállását követően a GE által gyártott gázturbinák segítségével egészítették ki az áramszolgáltatás egy részét.

 

A logisztikát érintő procedúrák részletes bemutatása után a raktárt elhagyva a gyáron vezettek keresztül minket, ahol betekintést nyerhettünk a gyártási folyamatokba a fontosabb technikák bemutatásával az erőművek főbb felhasználási területeinek említésével. Megtekinthettük a hajtóműveket és a gyártás szakaszait, közben mindvégig hiánytalanul válaszoltak az érdeklődők szakmai kérdéseire.

A jó hangulatban gazdag, szakmai szempontból meglehetősen hasznos vendéglátást ezúton is köszönjük kedves vendéglátóinknak.