2018 január 3-tól a LEI Globális jogalany-azonosító, angol elnevezése szerint Legal Entity Identifier, használata kötelező a pénzpiac szereplői számára az értékpapír-tranzakciók vagy derivatív ügyletek során. Érvényes ez a vállalkozásokra és az egyéb szervezetkere, a különféle társaságokra, az egyesületekre és az alapítványokra, illetve az önkormányzatokra is.

Ezeknek a szervezeteknek meg kell adniuk a LEI azonosítójukat, a pénzügyeiket, értékpapírügyleteiket kezelő pénzügyi közvetítőknek, például a bankjuknak vagy a vagyonkezelőjüknek, mivel 2018-tól nem megengedett számukra, hogy értékpapírokkal vagy származtatott eszközökkel kapcsolatos ügyleteket hajtsanak végre, ha az ügyfelet nem lehet pontosan beazonosítani a LEI kóddal és a hozzá kapcsolódó adatokkal.

A GS1 Magyarország 2017 decemberétől hivatalosan elismert Regisztrációs képviselőként, magyar nyelven segíti az érintett vállalkozásokat és szervezeteket a LEI kód zökkenőmentes igénylésében, megújításában és a LEI szolgáltató váltásban. A szolgáltatás alapja a GS1 Magyarország és a GS1 Németország, mint a GLEIF által akkreditált LOU szolgáltató között létrejött megállapodás, vagyis a LEI számokat a GS1 Magyarország támogatásával a GS1 Németország adja ki a magyar érintetteknek is.

 

A teljes közlemény ide kattintva elérhető