A logisztikai és ellátási lánc területen a 2020-as évben megfigyelhető volt a szakterület folyamatainak fejlesztésére és bevezetésére fektetett kiemelkedően magas hangsúly a különböző iparágak kis-, nagy- és multivállalatainál. A Hays szakértői betekintést nyújtanak a logisztika és ellátási lánc területén uralkodó legfontosabb trendekhez.

Anyaggazdálkodási, termelés tervezési és raktározási munkafolyamatok egyre gyorsabbak a technológiai rendszerek hatékony használatával, ennek következtében nem meglepő, hogy a vállalatok leginkább a technikai affinitással rendelkező jelölteket részesítették előnyben. A logisztika területen az intelligens megoldások térhódítása mellett megfigyelhetőek a termelési és gyártási költségek folyamatos csökkenése, ami kifejezetten kedvező a hazai és külföldi vállalatoknak, befektetőknek.

A magyarországi gyártószektor továbbra is bővül, aminek hatása nagyban befolyásolja a logisztikai terület bővülését és fejlődését. A technológiai fejlődés térnyerése végett a lean eszközök, folyamatok ismerete kimagaslóan fontos. A gyártókörnyezetben szerzett tapasztalat egyre nagyobb elvárás a multinacionális vállalatoknál.

A műszaki beszerzés egyre fontosabbá válik

A költségek szerepe a vállalatoknál meghatározó, így óriási figyelmet fektetnek a beszerzésre. A műszaki beszerzés továbbra is a logisztikai szektor legdinamikusabban fejlődő területe, így a műszaki tudás/affinitás nagy előnyt jelent a pályázóknak. A vállalatok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a projekt beszerzésre, a kategóriák egyre specifikusabbak, szélesebb skálán mozognak, mindemellett a vállalatok a minél több kategóriában szerzett tapasztalatot részesítik előnyben. Az figyelhető meg a piacon, hogy az elvárásoknak, az ártárgyalásokon szerzett tapasztalat, stratégiai gondolkodás, kommunikáció, valamint az idegennyelv-tudás megléte meghatározó a partnereink számára.

A termeléstervezés folyamatainak innovációja a technológiai eszközöknek köszönhetően konstans emelkedik. A kapacitások maximális kihasználtságának fontossága megkérdőjelezhetetlen működést és költséget tekintve egyaránt.

A nyelvtudás ma már alapkritérium

A releváns szakmai tapasztalat mellett, elengedhetetlen az angol nyelvtudás, illetve a német nyelv ismerete előnyt jelent. Azok a vállalatok, ahol, központosítják az operatív logisztikai folyamatot, egyéb speciálisabb nyelvtudásra lehet szükség, például holland, francia, spanyol vagy olasz nyelvismeretre.

A pályázóinkat továbbra is a stabil vállalatok vonzzák a legjobban, ahol van hosszútávú fejlődési lehetőség. A rugalmas munkaidő és az önálló munkavégzés lehetősége kiemelkedően fontos a stratégiai területeken. A COVID-19 hatására a home office lehetőségek száma magasabb és fontosabb hangsúlyt kap a pályázok elvárásaiban, mint korábban.

Költségcsökkentés és folyamatfejlesztés: ezt hozza 2021

2021-ben arra számítunk, hogy a költségek csökkentése és a folyamatok fejlesztése továbbra is fő fókusz lesz a vállalatoknál, így a terület folyamatos fejlődése továbbra is várható. Új gyártósorok, gyárak, egyéb befektetések érkezése már folyamatban van és továbbiak jöhetnek létre 2021-ben. A bérek növekedése és a jó szakemberek számának emelkedése is valószínűsíthető.

 

Forrás: autopro.hu