A Magyar Logisztikai Egyesület részt vett a Modern gyárak éjszakája keretében a FESTO-AM Kft.-nél szervezett gyárlátogatáson.

Az Ipar 4.0 projekt első szakaszának fő célkitűzése a szemléletformálás, amely megismerteti az Ipar 4.0 módszerek és technológiák előnyeit a termelő kkv-kkal, a Modern Gyárak Éjszakája program pedig a pályaválasztás előtt álló fiatalokat és a jelenlegi munkavállalókat kívánja elérni.

 A Festo-AM Kft. a német Festo leányvállalataként 1992-ben kezdte meg működését Budapesten. Jelenleg a Festo 3. legnagyobb gyártóbázisa. A 2017-ben Ipar 4.0 Mintagyár címet elnyert Festo-AM a sűrítettlevegő-előkészítő egységek, vákuumgenerátorok és biztonsági kapcsolószelepek termék- és gyártástechnológiai fejlesztője és gyártója. Az 1400 fős gyár termékpalettája az elmúlt években szelepekkel, proporcionális szabályozókkal, pneumatikus munkahengerekkel, és vevőspecifikus gyártmányokkal bővült.

Hogyan néz ki és mitől okos egy okosgyár? Hogyan működik, milyen technikai megoldásokat alkalmaznak benne?

Itt lehetőséget kaptunk arra, hogy a gyakorlatban is megtapasztalhassuk a legújabb ipar 4.0-ás fejlesztéseket! A Modern Gyárak Éjszakáján, 2019. november 15-én megismerkedhettünk a Festo budapesti gyárával, ahol a legmodernebb technológiák és egyedi megoldások segítik a termelés hatékonyságát.

B02 épület Az MS forgácsolóban és a műanyagüzemben az alkatrészgyártási folyamatokat, valamint az üzemben a hatékonyság mérésére használt megoldásokat mutatták be.
B03 épület A munkahenger gyártás folyamatát, majd egy teljesen automatizált raktár és az AGV önjáró (szellem) targonca működését ismertették meg velünk.
A különböző állomásokon bemutatókat tartottak a karbantartás, logisztika és raktártechnika valamint az ipar 4.0 és a digitalizációval kapcsolatos legújabb fejlesztésekről.

A program során betekintést nyertünk egy olyan világba, ami a XXI. századot idézi. A robotok által végzett pontos és precíz munkát emberi kéz nem tudja elvégezni, csak a finom hangolások maradnak, amit természetesen hölgyek végeznek. Az önjáró targoncákkal végzett raktári kiszolgálás komoly logisztikai feladatokat old meg a gyár területén.

Egy jól szervezett kezdeményezés, amit csak ajánlani tudunk minden logisztikával foglalkozó szakembernek, és érdeklődőnek!