Új győzelmet tudhat magáénak az IBM és a Maersk logisztikai cég blockchain alapú rendszere, a TradeLens. A Standard Chartered bankkal csatlakozott az első pénzügyi szolgáltató is a platformhoz.

A konténeres szállítással járó papírmunkát és időveszteségeket minimalizálni képes TradeLenst mostanra már több, mint 150 különböző szereplő használja. A platform indulása ugyan lassú volt, mert a piaci szereplők nem feltétlenül bíztak az egyik legnagyobb szállítmányozó cég saját megoldásában. Mostanra azonban megvetette a lábát a piacon a TradeLens.

A százötven szereplő között száznál is több kikötő és terminál található meg, húsz nemzetközi logisztikai cég és az őket összekötő intermodális szállítási szereplők, illetve tíznél is több hatóság. A platformon több tízezer dokumentum közlekedik heti rendszerességgel, amelyek 15 millió konténerhez tartoznak.

A Standard Chartered a blockchainen követett konténerek esetében a fizetéseket tudja felgyorsítani ügyfelei számára. Ez eddig egy hiányzó elem volt a rendszerből.

 

Forrás: fintechradar.hu