Előzmények

A Tagozat megalapítását az motiválta, hogy felismerték a gazdasági és társadalmi igényt az egyedi rádiófrekvenciás termékazonosító használatában rejlő előnyök kiaknázására úgy logisztikai, mint üzleti szempontból. Rájöttek továbbá, hogy hazánkban az RFID alkalmazása az ellátási láncban még gyermekcipőben jár. Pontosabban, még egyáltalán nincs tapasztalat a technológia bevezetése, alkalmazás technikája területén. Ezen kívül a téves, hiányos szakmai tájékoztatás miatt rengeteg tévhit rakódott a témára, illetve túlzott elvárások övezik a technológiát. Magyarországon évek óta folynak műszaki és elméleti innovációk e témában, de eddig csak a biztonságtechnikai és banki ágazatban sikerült a technológiának tért hódítani. Az alapítók – melyhez az MLE biztosítja a technikai hátteret – a logisztikai élet négy különböző területéről, a hazai szakmai elitből jöttek, és vállalták fel küldetésüket. Van köztük innovációval foglalkozó (MicroRAAB – Hurtik Imre), szoftverfejlesztő (Régens – Sáfár József ), alkalmazásban érdekelt (Penny Market – Marek József ) és folyamatszervező, tanácsadó (LA Group Hungary – Korponai Attila ). Egy azonban közös bennük: mindannyian elkötelezettek a hazai logisztika fejlesztésében.

Tagozat küldetése

  • Megismerni és megismertetni, széles körben terjeszteni a technológiát. Kifürkészni társadalmi hatásait, megvizsgálni hazai bevezetését az ellátási láncban. Felkészíteni a piacot e technológia fogadására. A MLE keretein belül autentikus információkkal szolgálni az RFID mindenkori hazai és nemzetközi állapotáról.
  • Neves hazai és külföldi előadókkal workshopok és szakmai konferenciák szervezése és bonyolítása.
  • Együttműködés a felsőoktatási intézményekkel a hallgatók orientációjának alakításában, diplomamunkák biztosítása, elbírálása terén.
  • Üzleti és szakmai együttműködés biztosítása a logisztikai élet szereplői közötti kommunikációban a kutatás-fejlesztéstől az alkalmazásig.
  • Kapcsolat az írott- és elektronikussajtó hiteles tájékoztatása érdekében a technológiai fejlesztések és alkalmazások vonatkozásában. Publikációk terjesztése, kiadása az elmélettől a gyakorlati eredményekig.
  • Lobbi tevékenység a tagjaink érdekében, a kormányzati és gazdasági szervek bevonásával, a célok érdekében.
  • Kormányzati és Uniós pályázatok kiírása során rávenni őket a hazai elterjesztés érdekében, infrastrukturális és alkalmazási területen.
  • Tanácsadás, gyártó és forgalmazó független megoldásokkal a reménybeli felhasználók felé. Szakmai és üzleti összefogás a hazai piac és lehetőségek kiaknázása érdekében.

Az RFID Tagozat működése

 A Tagozat hivatalos bejelentése 2006. elejére, egy szakmai nap keretén belül (várhatóan klubnapon) lesz. A fent felsorolt szakemberek egyhangúan Korponai Attilát választották tagozatvezetővé. Tervek szerint a Tagozat havi rendszerességgel “ülésezik”, hogy számot adjon a szervezésről, működés pillanatnyi állapotáról, és kijelölje a következő időszak munkáit. A Tagozat titkári teendőit Pál Ildikó látja el, akit már jól ismerhetnek az Egyesületi tagok. Természetesen minden segítséget megkapnak az MLE vezetésétől is, a háttér infrastruktúra biztosítása mellett. Működésükről rendszeres információt a LogInfoban, az Egyesület hivatalos lapjában, és honlapján lehet találni. Ugyanitt találhatók elérhetőségek is.

Csatlakozás feltételei

 A tagozat tagja lehet minden társadalmi, gazdasági szervezet, magánember, aki az RFID technológia érdeklődője, kutatója, fejlesztője, gyártója, leendő alkalmazója, forgalmazója, a piac bármilyen szintű szereplője – és egyébként rendelkezik MLE tagsággal. Igyekszünk lehetőséget biztosítani azoknak is, akik nem kívánnak rendszeresen részt venni munkánkban, de időről-időre érdeklődnek eredményeink, céljaink iránt.