Idén ünnepli alapításának tizedik évfordulóját a 100%-ban magyar tulajdonú családi vállalkozás, a Minetechnik Kft. Portfoliójukban szerepel a bányaipari gépek, alagútfúrók, csőfektetők, repülőgép-vontatók, kiszolgáló egységek teljes acélszerkezeteinek gyártása. Utóbbi esetében, az elkészült MT 380-as prototípussal, új fejezet nyílik a magyar gépgyártás történetében.

Napjainkban üzleti, kényelmi, turisztikai okokból adódóan megnövekedett a légi utas- és áruforgalom, mely lebonyolításának leggazdaságosabb kiszolgálási módja a már meglevő repülőtereken belüli logisztika felgyorsítása. Ehhez olyan berendezésekre van szükség, amelyek modern helymeghatározó, valamint számítástechnikai és biztonsági rendszereket alkalmaznak.

Az Irinyi tőkeprogram adta lehetőségekkel, valamint az EXIM támogatásával, az MT 380-nal olyan prototípus jött létre, mely a reptereken a repülőgépek mozgatását teszi lehetővé, oly módon, hogy a repülőgép első kerekének szerepét ezen vontató berendezés veszi át. Ide sorolhatjuk azokat a középnagyságú repülőgépeket is, mint például a Boeing 737, vagy az Airbus A320. A sikerhez a cégvezetés bátorságára és nyitottságára volt szükség.

A Minetechnik Kft. 2016-ban jelentős kapacitásbővítő beruházásokat hajtott végre. A hazai kkv-k nemzetközi versenyképességének növelését segítő EXIM-mel első közös ügyletüket 2017-ben kötötték gépbeszerzésre. A Bank több mint 483 ezer euró összegű exportcélú beruházási hitelt nyújtott refinanszírozási konstrukcióban a vállalkozásnak. A fejlesztések eredményeképpen a cég üzemcsarnokot bővített, és számos technológiai eszközfejlesztést valósított meg.

2018-ban a további exportnövelés érdekében, valamint a minél nagyobb feldolgozottság és hazai munkaerő által nagyobb hozzáadott érték biztosítása miatt a Minetechnik a felsorolt új technológiák és berendezések bevezetése mellett döntött. A kizárólag Németországba exportáló vállalkozás nettó árbevétele

  • 2017-ben 1,55 milliárd forint,
  • 2018-ban 1,86 milliárd forint volt,

mely szám 2019-ben a tervek alapján átlépi majd a 2 milliárd forintot.

Az MT 380 prototípus kialakításánál fő szempont volt a további fejlesztési lehetőségek biztosítása, a környezettudatos működés (kevesebb üzemanyag felhasználása, kevesebb káros égéstermék kibocsátása, csökkentett zajterhelés), valamint a minőségi
anyagfelhasználás.

A gyártás folyamán alkalmazott termelő berendezések a mai csúcstechnológiát képviselik. Minden berendezés rendelkezik olyan vezérlővel, szoftverrel, regisztráló egységgel, mely lehetővé teszi a gyártási rendszer hálózatba kapcsolását, az Ipar 4.0 kritériumai szerinti működését. A fejlesztésben résztvevő partnercég – a Trepel Airport Equipment GmbH – feladata a hajtáslánc (motor, futómű), valamint hidraulika és elektromos egységek beépítése.

Az MT 380 tesztelése a végéhez közeledik, a jóváhagyott eszköz az Inter Airport Europe kiállításon mutatkozik be ez év október 8-11. között. Az idei évben még további két berendezés elkészítését tervezi a cég, 2020-ra pedig nem kevesebb, mint harminc darab komplett gép legyártásával számolnak.

Forrás