fbpx

A Duna hídjai

„A Duna hídjai – a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig” – az első könyv, amely a Duna összes hídját képpel és szöveggel bemutatja!

A világ számos országába elkerült könyv a maga nemében világviszonylatban is unikális. A könyv fotóiból rendezett fotókiállítás 9 külföldi (Brüsszel 3 kiállítóhely, Pozsony, Luxemburg, Bécs, Szófia, Vidin, Rusze) és 10 hazai helyszínen (MTA Székház, FUGA, A-38 hajó, …) volt látható.

Az érdeklődés érthető, hiszen
– a híd az egyik legfontosabb sokértelmű szimbólum az egész világon.  A híd összeköt embereket, korokat, tájakat, kultúrákat. Tájformáló, kultúraközvetítő, információáramlást teremtő (szállítás, kereskedelem, utazás), ezért nem egyszerűen a műszaki alkotás „műtárgya”.
– a Duna a világ legnemzetközibb folyója: 19 ország területéről gyűjti össze vizét; 10 országot érint; 4 főváros fekszik a partján: Bécs, Pozsony, Budapest és Belgrád. A Duna, az Európai Unió leghosszabb folyójaként Európa főutcája. A Duna maga egy „folyóhíd” Kelet és Nyugat között, a folyó menti civilizációk között.
A könyv 2010-ben jelent meg, 330 oldal, 962 fotóval. A szerzők: fotó: Gyukics Péter a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja; szöveg: dr. Kordos László geológus professzor, Reich Gyula vízépítőmérnök, dr. Träger Herbert hídmérnök, dr. Tóth Ernő hídtörténész.
Gyukics Péter fotóművész képein a Duna-hidak környezetükbe illeszkedően láthatók. A 342 hidat bemutató albumot táj-, város- és légifotók is színesítik. A hidak jellemzőiről, történetéről, tervezőiről és építőiről pár soros szöveg ad információt.
– A könyvből honlapján ízelítő látható: http://www.hidfotok.hu Külön angol és külön német nyelvű kötetben is megjelent: „Danube-Bridges“, „Donaubrücken“.
– Méltató könyv-ismertető az Egyesült Királyságból:
http://happypontist.blogspot.hu/2018/03/danube-bridges-by-peter-gyukics.html
– Megrendelhető: gyukics.p@gmail.com – Yuki Studió / Gyukics Péter fotóművész
– Kiadói ár:  5000 Ft + 5% Áfa = 5.250,-Ft /db.
 
A folytatás is megjelent: „A Duna új hídjai 2010-2018“ címmel (magyar és angol nyelven): 11 új, 2010 után épített Duna-hidat; 3 magyarországi hídtervet – a budapesti „Új híd“ több tervét is tartalmazza-; és 3 hazai távlati tervet;  valamint egy közlekedéstörténeti kuriózumot is bemutat (vasúti gőzkomp a Dunán).

A két kiadvány együttes ára: 7.000,- Ft + 5% Áfa = 7.350,-Ft /garn.