fbpx
A VW Csoport központjává válhat a neckarsulmi Audi gyár

A VW Csoport központjává válhat a neckarsulmi Audi gyár

Fokozatosan fejlesztik az Audi neckarsulmi telephelyét – a végső cél, hogy az üzem teljesen összekapcsolttá váljon, ezzel pedig a Volkswagen Csoport összes márkájának fejlesztési központjává nőhet ki magát. A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően már RFID-technológiát alkalmaznak a gyártás egésze során.

A Volkswagen Csoporton belül az Audi neckarsulmi gyára lesz az első olyan autóipari üzem, amely RFID-technológiát (rádiófrekvenciás azonosítást) használ a járművek azonosításához a teljes gyártási folyamat során. Emellett Neckarsulmban használnak először továbbfejlesztett RFID adathordozókat, a teljesen elektromos Audi e-tron GT gyártása során.

Peter Kössler, a termelési és logisztikai igazgatótanács tagja elmondta, hogy a termelés teljesen összekapcsolt és digitalizált jövője felé vezető út alapját az egységes, innovatív technológiák használata jelenti. A neckarsulmi telephely pedig vezető szerepet játszik a digitális termelésben és a logisztikában – az egész csoport számára intelligens digitális megoldásokat fejleszt és tesztel.

Az RFID használata a műszaki folyamatokban

Maga a technológia nem új keletű – a Volkswagen Csoport további márkái évek óta használják az RFID technológiát a járművek azonosításához olyan területeken, mint az összeszerelő üzem, vagy a karosszériagyártás. Az Audi neckarsulmi telephelye azonban most a konszern első olyan autóipari üzemévé válhat, amely ezt a technológiát az egész gyártási folyamaton keresztül alkalmazza.

Egy chipből és antennából álló RFID adathordozót rögzítenek a karosszériaüzemben minden Audiba – az Audi A4-től a teljesen elektromos e-tron GT-ig – a termelés első szakaszában. Az adathordozót a karosszéria jobb hátsó részéhez rögzítik, és a járművön marad a gyártás teljes ideje alatt, egészen míg le nem szállítják a modellt az ügyfélnek. A chip azonosító számot tartalmaz – a legfontosabb járműinformációk, például az adott autó karosszériájának kialakítása, fényezése, motorizálása és felszereltsége a gyártási területeken található olvasó segítségével lehívhatók. Többek között ez biztosítja, hogy minden, a gyártósorról legördülő Audi megfeleljen annak a konfigurációnak, amelyet új tulajdonosa kiválasztott.

A teljesen összekapcsolt autóipari gyártás alapjai

Christian Schmidt projektfelelős elmondta, hogy korábban rengeteg munkával és dokumentációval járt volna az összes műszaki szakaszt összekapcsolni. Azonban azzal, hogy a teljes gyártási folyamat során következetesen alkalmazzák az RFID-technológiát, az Audi lett az első olyan gyártó, amely minden releváns adatot egyetlen digitális adathordozón tárolja, valós időben. Ezzel pedig megteremtik az alapot az összes termelési folyamat átfogó digitalizálásához.

A karosszériaüzem, a festékműhely és az összeszerelő üzem mellett a technológia széleskörű bevezetése más, nem termelési területeken is előnyökkel jár. Például a járműlogisztika az adathordozókat használja az autók felkutatására és azonosítására, elősegítve annak biztosítását, hogy minden modell eljusson új tulajdonosához. Emellett az Audi munkatársai a gyártás és szállítás bizonyos szakaszain drónnal követhetik a járművet annak érdekében, hogy az összes szükséges adatot rögzítsék a modellről. A teljesen összekapcsolt gyárak kiindulópontjaként az RFID-technológia az elkövetkező években világszerte szabvánnyá válhat az Audi összes üzemében.

Fém „címkék” az e-tron GT gyártásakor

Amikor a teljesen elektromos Audi e-tron GT gyártása 2020 végén megkezdődött, a gyártó fémcímkék (OMT) segítségével alkalmazta az RFID-t. Erre azért volt szükség, mert egészen addig egy ék segítségével továbbították az adatokat – korábban nem volt lehetséges RFID adathordozót közvetlenül a jármű karosszériájához csatlakoztatni, mivel ez megzavarta a címke és az olvasó közötti kommunikációt. A fém címke alkalmazásával azonban megszűnt az éknek a szerepe, ugyanis a továbbfejlesztett változat kihasználja a jármű és a címke közötti közvetlen érintkezést, javítva az átviteli minőséget. A jövőben pedig az OMT címkék szabvánnyá válhatnak az új járműmodellek gyártása során az egész Volkswagen Csoporton belül.

A neckarsulmi üzem a csoport központja

Az Audi neckarsulmi telephelye a jövőben vezető szerepet tölt be a digitális gyártás és logisztika területén az egész Volkswagen Csoporton belül. A helyszín már széleskörű szakértelemmel rendelkezik a járműgyártás, a logisztika és a gyártási informatika területén. A fejlesztések célja, hogy ezeket a kompetenciákat célzottan erősítsék, miközben az üzemet a digitális gyártás és a logisztika területén vezető helyre fejlesztik.

https://autopro.hu