fbpx

A webshoplogisztikán áll vagy bukik az áruházad jövője?

Amikor webáruházat készülsz indítani, elsőre talán nem tűnik túl fontos kérdésnek a logisztikai háttér, de hidd el, rengeteg szempontra kell gondolni ezen a területen is, hogy igazán jól működjön a vállalkozásod.
 

Sokan már a címbeli kérdésfelvetésen is megbotránkoznak. Még többen legyintenek: „Ugyan már, hiszen a marketinges már rég elmondta, hogy mitől döglik a légy!” Hát igen, ha egy jó marketingessel konzultálsz, biztosan elmondott jó néhány szempontot, amely sokat segít majd az áruház felfuttatásában – írja a kosarertek.hu. Ha viszont egy igazán csúcskategóriás marketingessel hozott össze a jó sorsod, akkor ő már megpendítette azt a húrt, hogy fuss egy kört egy webshoplogisztikai szakértővel!

Mert sajnos nem csak a légy, hanem néha a webshop is döglik, legalábbis akár bele is dögölhet, ha nem készült fel előre a logisztikai nehézségekre. Sarkosan fogalmaztam volna? Lehet. Nem véletlenül. Azt hiszem, kevesen mondhatják el magukról, hogy ennyi vállalkozó hívta fel őket telefonon azért, hogy elmondja, mennyire hálás, mert lebeszéltem egy adott termékkör forgalmazásáról. Hogy mennyi milliót spóroltam meg nekik. Hogy milyen bukástól mentettem meg, mert nem fogott bele egy termékcsoport beszerzésébe, ne adj’ Isten egy külön webshop felhúzásába, amelyet a nehézkes logisztika, vagy annak költségei kudarcra kárhoztattak volna. (Szerencsére nagyságrendileg vannak többen azok, akik azért mondtak köszönetet, mert biztattam őket, és jó megoldásokat mutattam a webshopjuk számára.)

Jó, persze, tudom… ez a logisztika mégiscsak egy túllihegett problémakör, igaz? Ráadásul száraz, unalmas, fárasztó. Egyetértek! De tényleg. Csakúgy, mint pl. a fogyókúra esetében: mennyivel egyszerűbb valami új fogyókúrás csodaszert kipróbálni, mint minden egyes nap elmenni a konditerembe! Mennyivel jobb egy olyan, előnyös ruhába bújni, amely ápol, s eltakar! Egyszersmind mennyivel szexibb is! Zéró izzadságszag!

Mondom, hogy megértem. Viszont van egy olyan dolog a fejemben, ami már 2 évtizede nem hajlandó kimászni onnan. Nekem az a dolgom, hogy webshoplogisztikai megoldást adjak vállalkozók kezébe. Nem szimpla tüneti kezeléseket, hanem hogy optimalizáljam a logisztikai költségeiket, vagy hogy megmutassam, hogyan lehet könnyebben, olcsóbban, gyorsabban elvégezni az e-kereskedelemtől, a webáruház üzemeltetéstől elválaszthatatlan logisztikát.

Gyanítom, eddig el tudtad fogadni azt, amiről beszélek. Esetleg egyet is tudtál érteni ezzel. De akkor se kell ennek akkora feneket keríteni, igaz? Hiszen beérkezik az áru, raktározod, jön a futár, kiszállítja, és kész. Nem, még véletlenül sem vagyok olyan naiv, hogy azt higgyem, vonzóvá tettem a témát. Sőt, azt sem hiszem, hogy egyetlen cikk elég lenne ahhoz, hogy (akár csak alapfokú) tudást plántáljak vele vállalkozók fejébe, mert ennél jóval összetettebb a téma. Éppen ezért arra gondoltam, hogy – szinte csak felsorolásszerűen – leírok néhány szempontot, amit érdemes átgondolni mindenkinek, aki webshop alapításba vágja a fejszéjét. Felkészültél? Fontold meg, mert lehet, hogy elveszem a kedved! Kapsz tőlem egy – nevezzük így – kibővített csekklistát, amin végig tudsz menni, és ellenőrizheted, hogy mi az, amire gondoltál a webshoplogisztikád kapcsán, és mi az, amire még nem.

 

  • Hagyományos webshoplogisztikát (saját belső logisztika + futárszolgálat), vagy modern logisztikai megoldást (fulfillment, 4PL, dropshipping) preferálnál? Önmagában a kiszervezett logisztika nem mindig jelent megoldást, sőt, sok esetben – legalábbis itthon – nem is működik, nincs rá szolgáltató.
  • Milyen raktári infrastruktúra áll a rendelkezésedre? Igen, sok esetben akár egy szimpla garázs is megteszi, legalábbis nem teszi tönkre az üzletet. Ám ha jó kereskedő vagy, hamar kinövöd ezeket a kereteket. Vigyázz: ha akkor bukik a vállalkozásod, mikor már pörög, sokkal fájdalmasabb lesz!
  • Az infrastruktúrán belül is a legkézenfekvőbbel kezdve: mekkora és hány raktárhelyiségre van szükséged? Az, hogy kiszámolod az árukészleted helyigényét, nem feltétlenül elég. Hogy csak egy apróságot mondjak, bizonyos különleges kezelést igénylő termékeket nem tárolhatsz együtt más termékekkel. Ilyen pl. az ADR besorolású (tűz- és robbanásveszélyes, mérgező, egészségkárosító) áru, vagy az alkoholos ital, és/vagy egyéb jövedéki termék, pl. a dohányáru.
  • A logisztikai infrastruktúrádhoz tartozik az informatikai háttered is. Szoftverek, hardverek, integrációk, API kapcsolat, 1D és 2D vonalkódleolvasók, digitális mérlegek, megfelelő minőségű és terhelhetőségű nyomtatók, készletnyilvántartási rendszer, fejlesztői csapat, applikációk… Szinte végeláthatatlan, hogy mi mindenre van szüksége egy jó webshopnak.
  • Milyen súlyú termékekkel fogsz foglalkozni? Az online kereskedelem jó 1 éve tartó diadalmenetén belül is az egyik húzóágazat a bútorkereskedés volt. Gondoltál-e már az árumozgató berendezésekre, targoncára, békára, stb.? Nagyon komoly sikerekkel büszkélkedő webshopok is vért izzadnak ezzel, hiszen a vitrines szekrénytől a kanapéig minden előfordulhat a készletben.
  • Ha már egyszer itt tartunk, a súly mellett a terjedelemre is gondoltál? A kettő nem feltétlenül jár kézen fogva! Ha láttál már építkezés/felújítás alatt álló házat, amelyet éppen hőszigetelnek, meg lesz a fejedben a kép: hatalmas hungarocell bálák, amelyek súlya konvergál a 0-hoz…
  • Na, ezt megúsztad, kifejezetten kis termékeket árulsz, minden rendben lesz! Biztos ez? Lehet, hogy olyan apró termékeket tartasz majd készleten, ahol pont a kis méretek okoznak nehézséget. A logisztika egyik legzseniálisabb megoldása a vonalkód, ami a precizitást, a gyorsaságot és a könnyű kezelhetőséget biztosítja. (Ide tartozik a QR kód is!) De hogyan fogsz miniatűr termékeket vonalkóddal ellátni?
  • Igényel-e az áru különleges logisztikai kezelést? Különleges logisztikai kezelést igényelnek pl. a HACCP szabályozás alá tartozó termékek, amelyek leginkább az élelmiszerbiztonság szigorú előírásai miatt igényelnek speciális bánásmódot.
  • Ha már az e-kereskedelem másik sikerágazatánál, az élelmiszereknél tartunk: hűtést igénylő termékekről van-e szó? Amennyiben igen, számoltál már? Mekkora, hány darab és milyen teljesítményű hűtőre van szükség, milyen elrendezésben, mekkora áramfogyasztással? Ezekkel a folyamatos költségekkel kalkuláltál? Komolyan mondom, ezeket optimalizálni már-már a kvantumfizikával egyenrangú feladat!
  • Felsóhajthatsz, hűtést nem igényelnek az élelmiszereid! Rendben, de milyen hosszú a termékek szavatossági ideje? És ami még ennél is jóval fontosabb: hogyan fogod nyilvántartani lejárati dátum szerint az árut? A teljes cikk itt folytatódik. 

Forrás: https://www.digitalhungary.hu