fbpx

Amikor a károkozónak nincs felelősségbiztosítása

Egy közlekedési baleset sose kellemes élmény. Még inkább nem az, amikor annak bekövetkezésében teljes mértékig vétlenek vagyunk. A helyzetet tovább fokozza, ha kiderül, hogy a károkozó gépjármű nem rendelkezik kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással annak ellenére, hogy az kötelező lenne számára. Mit tegyünk ebben az esetben a helyszínen? És ki fogja megtéríteni a kárunkat?  

A helyszínen

„Szerencsés” esetben a károkozó fél vagy önszántából megáll a helyszínen, vagy saját gépjárművében is olyan kár keletkezik, hogy képtelen tovább haladni. Személyi sérülés esetén haladéktalanul hívjuk a 112-es segélyhívó számot és kövessük az ott elhangzó utasításokat. Amennyiben nem történt személyi sérülés az első és legfontosabb teendő, hogy felírjuk a gépjármű rendszámát. Még jobb megoldás, hogyha tudunk úgy fényképfelvételt csinálni, hogy látszódjon a károkozó gépjármű rendszáma, a baleset környezete, szerencsés esetben még saját, megrongálódott gépjárművünk is.

A fentiek után, ha az Európai Baleseti Bejelentő Lap kitöltése közben merül fel, hogy nincs kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása a károkozó gépjárműnek, úgy mindenképp érdemes a helyszínre rendőrt hívni. Szintén ugyanez a helyzet akkor, hogyha a kárt forgalomba nem helyezett vagy a forgalomból kivont gépjárművel okozták, vagy ha a károkozó gépjármű ideiglenesen ki volt vonva a forgalomból. Személyi sérülés esetén szintén kötelességünk a rendőrséget értesíteni, ám az egységes európai segélyhívó szám bevezetése óta erre általában automatikusan sor kerül. Szintén értesítenünk kell a rendőrséget, ha a balesetben külföldi rendszámú gépjármű is érintett.

Elképzelhető azonban, hogy a helyszínen a kiérkező rendőrök nem tudnak számunkra semmilyen dokumentumot átadni. Éppen ezért érdemes a helyszínen tisztázni, hogy a későbbiekben melyik rendőrkapitányságot kereshetjük a balesettel összefüggésben igazolás, illetve jegyzőkönyv beszerzése céljából.

A baleset után

A baleset utáni napokban is célszerű a kapcsolatot tartani a rendőrséggel. Tapasztalatunk szerint a közlekedési balesetről annak megtörténte után 3-4 nappal a rendőrség már tud részünkre olyan igazolást kiállítani, melyen szerepelnek a balesetben részes felek adatai. A rendőrségi jegyzőkönyvre általában több időt, akár 2-3 hete is várni kell. Az igazolás birtokában ugyanakkor már lehetőségünk van a MABISZ-hoz (Magyar Biztosítók Szövetségéhez) fordulni annak érdekében, hogy anyagi kárunk mihamarabb megtérüljön. Szintén érdemes a MABISZ-t keresni akkor, hogyha nem ismert előttünk a károkozó fél felelősségbiztosítója, ám rendszámát tudjuk. Ebben az esetben a MABISZ fogja kiadni számunkra azt az információt, hogy melyik biztosítótársasághoz fordulhatunk.

Abban az esetben tehát, hogyha olyan gépjárművel okoznak nekünk kárt, amelyik nem rendelkezik kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással, ám erre köteles lenne, a MABISZ téríti meg kárunkat.

Mikor nem fizet a MABISZ?

Jelenleg hatályos jogszabályaink értelmében azonban a MABISZ sem kötelezhető a károk megtérítésére akkor, hogyha a kárt ismeretlen gépjárművel okozták. Abban az esetben tehát, hogyha a károkozó gépjárművel nem állnak meg a helyszínen, mindenképp érdemes rendőrt hívni. Ezen túlmenően feltétlenül érdemes azon személyek adatait és elérhetőségét elkérni, akik tanúként láthatták a balesetet, esetleg információval rendelkeznek a károkozó gépjármű rendszámáról.

Ez utóbbi esetben elképzelhető, hogy a rendőrség meg tudja állapítani, hogy melyik gépjármű okozta a balesetet. Ezen információ birtokában vagy a gépjármű felelősségbiztosítójához tudjuk bejelenteni kárigényünket, vagy biztosítás hiányában a MABISZ-hoz tudunk fordulni. Amennyiben erre nem derül fény, akkor sajnos a károsult fél maga viseli a kárát. Kivétel ez alól, hogyha a baleset halállal vagy súlyos személyi sérüléssel járt, ebben az esetben ugyanis ismét a MABISZ-nak kell megtérítenie a károsult kárát.

Összefoglalás

Összefoglalva tehát a helyszínen mindig az a legfontosabb, hogy senkinek az élete, egészsége, testi épsége ne legyen veszélybe. Ha felmerül a gyanú, hogy a károkozó fél nem rendelkezik kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással, akkor érdemes a rendőrség segítségét kérni. Ezek után kártérítési igényünkkel a MABISZ-hoz tudunk fordulni.

dr.Bálint Boglárka

Kulcsszavak: baleset, MABISZ, kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, kártérítés, rendőrség