Az új gazdasági modellek szerint az 5G-technológiák jelentős szén-dioxid-megtakarítást eredményezhetnek az élelmiszerek és italok gyártása során a farmtól az asztalig koncepcióban. A modellezés megerősíti az 5G Standalone (5G SA) környezeti előnyeit, különösen az olyan kulcsfontosságú iparágakban, amelyek hagyományosan szén-dioxid-intenzívek, mint például a gyártás. Az 5G SA az 5G olyan megvalósítása, amely kizárólag 5G maghálózatot használ, vagyis nem függ a 4G LTE hálózatvezérlő funkcióitól a jelzések és az adatátvitel terén. A méretarányos 5G SA alacsonyabb költségeket biztosít a vezeték nélküli szolgáltatók számára, jobb felhasználói élményt és új felhasználási lehetőségeket támogat.
Az olyan technológiák, mint a tárgyak internete (IoT) érzékelői és nyomkövető rendszerek, átalakíthatják az ételek és italok kezelését a gyártási ellátási láncon keresztül – a farmon való eredettől a gyári termelési telephelyeken át az élelmiszerek üzletekbe történő szállításáig.
Az új modellezésből kiderül, hogy az 5G-technológiák 2024 és 2035 között 37 millió tonna CO2-ekvivalens kibocsátást takaríthatnak meg az élelmiszer- és italellátási láncban. Ez nagyságrendileg megfelel 78 000 darab szállítójármű káros anyag kibocsátásának.
Ezek a hatékonysági előnyök azonban csak az 5G SA hálózat időben történő kiépítésével érhetők el.
A WPI Economics által a Vodafone számára végzett modellezés feltárja, hogy ezek a technológiák milyen hatással lehetnek az ellátási lánc szén-dioxid-mentesítésére.
A közúti áruszállítás során 5G technológiák használata, például a nehéz tehergépjárművek üzemanyag-hatékonyságának javítása érdekében az élelmiszerek és italok kereskedelmi forgalmazásában akár 54 millió tonna CO2e-vel csökkentheti az ilyen gépjárművek káros anyag kibocsátását.
Forrás: transpack.hu