fbpx

Az Ever Given történetének hatása a logisztikai folyamatokra

A Szuezi-csatorna elzáródására 2021. március 23-án került sor, amikor az Ever Given, az Evergreen hajózási társaság óriás konténerszállítója zátonyra futott a csatornában, ellehetetlenítve a hajózást az egyiptomi vízi útvonalon. A tengeri útvonal felszabadítására 2021. március 29-én került sor. Akkor azzal számoltak, hogy a dugó feloldása – amely közel 400 hajóból állt – akár 4 napig is tarthat.

 

Háromszorosára nőtt a konténerszállítás

Az Ever Given névre hallgató, 400 méteres, 220 ezer tonnás konténerszállító hajó hat napig állta el a Szuezi-csatornát, amely az egyik legfontosabb kereskedelmi útvonal része: a hatnapnyi járhatatlansága 370 teherhajót tartóztatott fel. A kereskedelem mindig is alapozott a folyamatosan rendelkezésre álló, gördülékeny tengeri áruszállításra, amelynek szállítási árai alacsonyak és állandóak voltak. A már másfél éve tartó koronavírusos helyzet ezt az egyensúlyt a közelmúltban még tovább bontotta: a Kínából Európába érkező tengeri konténerszállítmányok árai megháromszorozódtak november óta. A Szuezi-csatornát eltorlaszoló hajó hatásait várhatóan fél évnél tovább is érzékelhetjük, mivel a csatorna az egyik legfontosabb kereskedelmi útvonal állomása: a világ áruinak 13,5 százaléka halad át rajta (naponta átlagosan 50 hajó), és becslések szerint a napi áthaladó árumennyiség összértéke meghaladja a 9 milliárd dollárt.

 

Egymilliárd dollárt is elérheti a bevételkiesés

A Maersk közleményében olvasható, hogy az egyiptomi csatorna blokkolásának hatásai akár néhány hétig is tarthatnak, és a piacon elérhető szállítókapacitások akár harmadukkal is csökkenhetnek. Arra számítva, hogy az elérhető fuvarkapacitások a következő hetekben lényegesen csökkenni fognak, a Maersk úgy döntött, hogy ideiglenesen felfüggeszti a rövid határidejű megbízásokat, illetve a rövid távú szerződéseket is a közeljövőre vonatkozóan, egyes földrajzi területeken. Közöttük vannak az Európából Ázsiába irányuló és a Távol-Keletről Európába irányuló utak. Ezenfelül felfüggesztésre kerülnek a Közel-Keletre és Kelet-Afrikába irányuló utak is a legtöbb földrajzi régióból. Mindemellett a Maersk azt állítja, hogy a globális ellátási láncok még a Szuezi-csatornán keresztüli hajózás újraindítása után hetekkel is érezni fogják a blokád következményét. A vállalat többek között az egy hetes blokád saját fuvarkapacitására való hatásától tart, amely várhatóan 20–30 százalékos csökkenést jelenthet az elkövetkező hetekben, a piac dinamikájának függvényében. A fuvarkapacitások visszaesésén kívül a logisztikai szolgáltató torlódásokkal számol a kikötőkben, mivel a hajók késve érkeznek. Ez pedig újból kihatással lesz a szabad fuvarkapacitások körforgására.

A mentés és a hatnapos lezárás okozta bevételkiesés költségei elérhetik akár az egymilliárd dollárt is, amelyet a hajó tulajdonosának és a hajón szállított áruk tulajdonosainak együttesen kell viselniük. A Szuezi-csatornába szorult konténerszállító konténerenként akár húsz különböző küldeményt is szállított. Az eset következményeként kétfajta kár keletkezett a szállítmányozóknál és azok megbízóinál: közös hajókár (azaz General Average) és kiszolgáltatási késedelmi kár.

 

A mentés költsége a szállított áruk tulajdonosait is terheli

Az Ever Given japán tulajdonosa, Shoei Kisen 2021. április 1-jén hivatalosan is deklarálta a General Average-et, vagyis a közös hajókárt. A közös hajókár a hajót és rakományát együttesen közvetlenül fenyegető rendkívüli veszély elhárítása és a rakomány mentése érdekében, a hajóparancsnok által foganatosított cselekmény eredményeként áll elő. Ilyen például a hajó zátonyra futása vagy tűz esetén egyes áruk tengerbe dobása a teher könnyítése, illetve a többi áru megóvása érdekében. A közös hajókár elszámolására valamelyik érdekelt fél kezdeményezésére kerülhet sor. Az elszámolás módjára és feltételeire a közös hajókárt kiváltó esemény bekövetkezésének helyén általánosan alkalmazott nemzetközi szabály az irányadó.

Minden esetben érvényes, hogy a kárt és a ráfordított költségeket a hajó és a rakomány tulajdonosai között a fuvarozott áruk és a hajó értékének arányában kell megosztani. Ez azt jelenti, hogy a nemzetközi tengeri fuvarjog szerint a mentés költségeit nemcsak a hajótársaság viseli, hanem a szállított áruk tulajdonosai is, mint kockázatviselők. A hajótársaság a hajó értékének arányában, az áru tulajdonosai pedig az ő tulajdonukat képező áruk értéke és a szállított áruk összértéke hányadának arányában. A kockázatviselő személyét az áruszámlán feltüntetett paritás határozza meg. A nemzetközi tengeri fuvarjog ismertetett előírása több mint 2000 éves múltra tekint vissza. Egészen a római jogig, a rómaiak pedig a föníciaiaktól vették át. Az ókor hajósai akkoriban a kalóztámadások és a tengeri viharok esetére, illetve az áru szükséges „feláldozásának” esetére alakították ki.

 

Milliárd dolláros is lehet a kártérítés

A Suez Canal Authority vezetője szerint Egyiptom mintegy 1 milliárd dollár kártérítést kíván majd érvényesíteni a Szuezi-csatorna hat napra történő elzárásáért. A kárösszeg a tranzitdíjak miatt kieső bevételhez, a csatorna kotrási és mentési munkálatai során bekövetkezett kárhoz, valamint a felszerelések és a munkaerő költségeihez igazodik. Így az egy konténeregységnyi szállítmányra eső kárhányad akár 4-5 számjegyű összeget is elérhet dollárban. A kárviselők többségében nem a szállítmányozók és megbízók, hanem a szállítmányok biztosítói lesznek, az eljárás pedig bonyolult és időigényes. A közös hajókár utólag elszámolt, a megbízókra eső részarányos költségei akár hónapokkal később is felmerülhetnek, ugyanis hosszabb ideig tart, amíg a mentési költségek a szállított áru értékének arányában felosztásra kerülnek.

A károk másik csoportja a kiszolgáltatási késedelmi kár. A várakozó hajókon késedelmet szenvedő szállítmányok esetében elháríthatatlan eseménynek minősül a tárgyalt helyzet, így sem a megbízott hajótársaságot, sem pedig a szállítmányozót nem terheli felelősség. A szállítmánybiztosítások fedezete általában a kiszolgáltatási késedelem okozta károkra nem terjed ki.

 

tengeri konténer áruszállító hajó

 

A chipek késedelme elsősorban az autóiparban okoz fennakadásokat

Maersk az eset óta újból megnyitotta az Ázsiából érkező teherfoglalási lehetőséget, azonban arra kéri ügyfeleit, hogy csak sürgős rakományokat küldjenek. Kritikus helyzet alakult ki Észak-Európában, elsősorban Rotterdamban és Southamptonban. A kikötővárosok az átrakók leterheltsége miatt korlátozták, hogy egy-egy hajó hány konténert fogadhat. Jelenleg a legnagyobb problémát a chipek késedelmes szállítása okozza, az áruhiány pedig elsősorban az autóiparban okoz fennakadásokat.

A Szuezi-csatorna elzárásának hosszú távú hatásai is vannak. A több mint egy hétig tartó zárlat miatt nagymértékben emelkedtek a szállítási árak, a blokád általi kellemetlenség az ellátási láncokban hónapokra zavart okozott. A létfontosságú kereskedelmi útvonalon továbbra is késésekkel kell számolni, az előzetesen egyeztetett kikötőfoglalások rendje felborult, a logisztikai szolgáltatók szerződésben vállalt időbeosztása is módosult. A hajók nem folyamatosan, egymást követően érkeznek, hanem egyszerre zúdulnak majd az európai és az ázsiai kikötőkre, torlódást okozva.

A gond tehát nem szűnt meg, hatásai majd május végén erősödnek fel igazán. Meg kell említeni a rakomány mellett szállítandó üres konténereket is, amely azok globális elosztása szempontjából bír nagy jelentőséggel. Továbbá, nemcsak az Ever Given és a dugó miatt veszteglő többi hajó rakománya késik, hanem azoknál is várható késedelem, amelyek ezekre a konténerekre vártak. A fennakadások miatt már több nagyvállalat is alternatív alapanyag-beszerzési forrásokat volt kénytelen keresni. A fennakadás miatt emelkedtek a tengeri szállítás díjai (az olajé például a duplájára). Emellett a kapacitás is nagymértékben csökken, ha Afrika megkerülésével kell célba juttatni az árut, mivel a kerülő egy héttel meghosszabbítja az utat.

 

Slabéczi Ivett

Forrás:https://transpack.hu