Trendek, folyamatok, összefüggések, melyek a cég/szervezet CSR (vállalati felelősség és fenntarthatóság) életét is befolyásolják…
Évi, összegző CSR konferencia 2018. október 30-án, a Magyar Külkereskedelmi Bank székházában.
Fővédnök: dr. Palkovics László miniszter (Innovációs és Technológiai Minisztérium).

Takács Júlia, a CSR Hungary alapító-ügyvezető igazgatója kiemelte:

„ Az évi,összegző vállalati felelősség konferencia már 2006 óta várja a vállalatifelelősség és fenntarthatóság kérdéskörben érintetteket. A köz, a magán és a nonprofit szféra vezetőit, szakértőit.

A CSRHungary részéről egyetértünk Csath Magdolna közgazdász szavaival,
hogy a gazdaság az emberért van.Ezzel összhangban áll az, hogy a mi vállalati felelősség és fenntarthatóságmegközelítésünkben az érintettek és kapcsolataik vannak fókuszban.
Ennek az alapja az, hogy a cégnek/vállalkozásoknak van felelőssége atulajdonosoknak, a részvényeseknek felé irányuló kötelezettség mellett.
A CSR az érintettekre fókuszál. Kiterjed a cég/szervezet belső és külsőérintettjeire (stakeholder). Az etikus és felelős magatartás mellett,a gazdasági, környezeti felelősségvállalás elfogadása az üzletiműködés alapja. A cél pedig a minél magasabb életminőség elérése.

Ahhoz, hogy a cégünk/szervezetünk sikeresen működjön CSR szempontjából
(kezelje a körülöttünk lévő változásokat és azok kockázatvonzatait) – ugyanúgy
mint a sikeres üzleti működés esetében – tisztában kell lennünk azzal,
hogy milyen fő trendek és folyamatok befolyásolják a vállalati felelősség ésfenntarthatóság rendszerét, folyamatait. „


Takács Júlia, a CSR Hungary alapító- ügyvezető igazgatója, az EMVFE (Első Magyar CSR Egyesület) elnöke

Csath Magdolna professzor asszony a CSR Hungary Summit bevezető előadásában a CSR és a versenyképesség összefüggéseit emelte ki: „A versenyképesség nem csak vállalati kategória. Egyre inkább hangsúlyt kapnak az ún. kemény tényezők mellett a „Puha tényezők”. Mint a jól-lét , a „Social capital”, bizalom építése…

Nem azember van a gazdaságért, hanem a gazdaság az emberért! Hosszú távon agazdaságnak is jó ez a szemlélet.”Prof. Dr. Csath Magdolna, a Szent István Egyetem Emeritus professzora
                            és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem magántanár kutatóprofesszora,
                            a Prágai Közgazdaságtudományi Egyetem vendégprofesszora, valamint a Versenyképességi Tanács tagja

Dr. Demjén Zoltán, a MűanyagipariSzövetség alelnöke, a BASF Magyarország értékesítési igazgatója azt mutattabe, hogy hogyan tudja a körkörös gazdaság a biológiai és a technológiai ciklustösszekapcsolni. Végig tekintve a kulcsszektorokat, mint a közlekedés, mint azépítőipar, mint a mezőgazdaság…

És hogy hogyan tudja támogatni a körkörös gazdaságot Európában a komposztálható műanyag.

Fieder Ildikó osztályvezető asszony (Innovációs és Technológiai Minisztérium) áttekintést adott európai uniós és hazai szinten a körforgásos gazdaság műanyagokra vonatkozó közösségi követelményeiről.

Nagy Miklós a CSAOSZ főtitkára pedig a műanyagok csomagolástechnikában betöltött szerepről szólt.

Számos példával illusztrálta azt, hogy a csomagolás áruvédelmi funkciója épp a nagyobb terheléstől óvja meg a környezetet. A műanyagok a termék tulajdonságaihoz pontosan hozzáilleszthetők, ezáltal a legoptimálisabb védelmet képes nyújtani bármely termék számára. Azt pedig könnyű belátni, hogy a hiábavalóan legyártott, számos összetevőből készített élelmiszer, vagy sok alkatrészből összeépített TV készülék előállításához szükséges anyag- és energiafelhasználás nagyobb környezetterhet jelent, mint a megvédésükre hivatott csomagolás.

A Digitális jól-lét-Jóllét tematikus blokkban Cseresnyés Péter miniszterhelyettes,parlamenti államtitkár (Innovációs és Technológiai Minisztérium) a társadalmifelelősségvállalás és a digitális jólét összefüggéseiről beszélt a változóvilágban. Kiemelte a blockchain és a fintechben technológiában rejlőpotenciált.


Cseresnyés Péter, miniszter helyettes, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára

Ezen a területen minden ország azonos feltételekkel áll rajthoz. Magyarország vezető regionális szerepet szerezhet magának. Növelni lehet a hazai pénzügyi szektor versenyképességét. A digitális kompetenciák mellett.

Dr. Trinh Anh Tuan, a Corvinus FinTech Center vezetője konkrét példákon keresztül mutatta be a A blokklánc technológia és a kriptopénzek üzleti és társadalmi hatásait.

A blokk záró kerekasztalbeszélgetés témája pedig éppen az volt – Rolek Ferenccel, az MGYOSZ elnökségi tagja, az EMVFE (Első Magyar CSR Egyesület elnökségi tagja) elnökségi tagjával kiegészülve, hogy ezt a felfelé ívelő technológiai fejlődést a magyar munkaerőpiac hogyan tudja követni.

Nemzetközi szinten is egyre inkább előtérbe kerül a CSR szerepe az érdekeltek (munkavállalók és általában a társadalom) jó egészségi állapotának megőrzésében.
Koltai Dániel, az MKB marketing és kommunikációs igazgató kiemelte, hogy az egészség témára – CSR szempontjából – a cégeknek, mint lehetőségre kell tekinteniük. A gondolkodásmódváltáshoz tudunk cégként hozzájárulni. Kiindulva saját munkatársaink egészségmegőrzéséből.

Azért indítottuk útjára #20percegeszseg programunkat, hogy minél többen legyenek azok, akik nap mint nap tesznek egészségük megőrzéséért. Mi ugyanis egy olyan bank vagyunk, aki nemcsak azt kéri, hogy fektesd be a pénzed nála, hanem azt is, hogy fektess napi 20 percet az egészségedbe.

 
Molnár László, az Essity Hungary igazgatója (Health and Medical Solutions Hungary and South East Europe)
Fenntartható CSR- társadalmi hibajavítás az egészségügyben című előadásában abból indult ki, hogy a maga CSR is az egyensúly helyreállításáról szól.

Összefoglalta, hogy milyen fő társadalmi hibákat észleltek az egészség körül. Amiről nem beszéltünk és szemléletformálással tudunk változtatni rajta.
Például, hogy az

  • A szociális ellátó rendszerben született újító ötleteknek nincs elég fóruma, az innovációra nincs elég forrás
  • A szülő nem mindenhol tartózkodhat méltó körülmények között a kórházban fekvő gyermeke mellett.

Salamon Adrienn, az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány Kuratórium elnöke pedig az általuk kínál megoldásról, komplex programjukról beszélt. Mint a női egészség megőrzésében kínált megoldásról.

======================================================

Mi a CSR Hungary?
2006-tól vezető, szakmai vállalati felelősségvállalás fórum Magyarországon.
Hírportál, hírlevél, rendezvények, kiadványok, CSR Hungary Klub és CSR Mátrix
tanácsadó iroda támogatja az üzleti és a közszektort a témában.

2007-ben hivatalosan is meghirdetésre került a Magyar Üzleti Felelősség Díja,
a CSR Hungary Díj a Magyarországon működő felelős és fenntartható vállalkozások/szervezetek
számára.