Három hónap sincs már hátra az üzleti évből, annak is legkritikusabb negyedévében járunk. Most kell az üzleti év kitűzött számait „célba juttatni”, de ezzel párhuzamosan már a jövő év terveit kell csiszolgatni.

Ami a technológiai újdonságok felhozatalát illeti, arra nem nagyon lehet panaszunk, a fejlődés igazán lélegzetállító. Digitális átalakítás, Agile szervezetek, Ipar 4.0, Robotika, a Mesterséges Intelligencia alkalmazásának területei. Fontos kifejezésekké váltak az elmúlt években és közvetlen működést átalakító hatásuk is egyre nagyobb. Érdemes nem mélyen elzárkózni előlük, hiszen a túlzott kivárás könnyen lemaradáshoz vezethet.

Már nem egyszerűen az üzleti gyakorlat informatikai támogatásáról beszélünk, hanem magáról a (nagybetűs) Business-ről, a spontán képessé válásról – a nyitottságra, a technológiai újdonságok bevonására, a megújulásra, a széleskörű együttműködésre, többek között.

Úgy tűnik, hogy semmi nem maradhat fenn, ami nem jeleníthető meg, érhető el vagy nem kapcsolódik digitálisan. Ha egy entitás működésében döntően analóg marad, akkor egyben a bevonhatóságát is kockáztatja.

Mint tudható, elsődlegesen fontos a felsővezetés elkötelezettsége a digitális átalakítás iránt. A vevőigények kiszolgálása persze mindig a fókuszban marad, de nem elég csak ezeket a működési területeket fejleszteni, mélyebb innovációval, igazi digitális vállalattá kell válni, újszerű vállalati gyakorlatokat kell bátorítani. Nem feltétlenül egy-két lépésben megy majd, nem is könnyedén. Inkább csak innentől kezdve.

Ezek a változtatási törekvések persze jótékonyan felfrissítik a vállalati kultúrát is. Stratégiai keretek között kiérlelt határozottsággal a kezdeményezőbb, bátrabban kísérletező (szükségszerűen kudarctűrő) karakterek válnak dominánssá.

„Mellékesen” a szervezet nyitottabb lesz a hasonló szemléletű vállalatok felé. Így lesznek egyre többen alkalmasak a modern technológiára építő hatékony kooperációra, feladatmegosztásra (üzleti hálózatok). Rugalmasak és könnyen bevonhatók lesznek az együttműködésekbe.

A kimaradóknak és lemaradóknak kisebb szerep juthat …. ők lesznek a külső megfigyelők.

Forrás