fbpx

Március negyedikén a Bosch Rexroth Kft. – Budapest kőbányai komplexumán tehettünk látogatást

A Magyar Logisztikai Egyesület az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség rendes tagjaként részt vállalt a Smart Manufacturing Festival lebonyolításában. A 2024. február 26. és március 8. között megerendezésre kerülő eseménysorozat keretein belül 30 fölötti helyszínen, több mint 50 program várja az érdeklődőket.

Egyesületünk két csoportos látogatást is szervezett budapesti helyszínekre, hogy Felsőfokú Logisztikai Menedzser Hallgatóink, valamint a téma iránt érdeklődő tagjaink közvetlen betekintést kaphassanak a logisztikai munkafolyamatokat is jelentősen átalakító digitalizációs fejlesztésekről.

Március negyedikén a Bosch Rexroth Kft. – Budapest kőbányai komplexumán tehettünk látogatást. Megismerkedtünk az akkreditált oktató központként is működő CU.BE Budapest Innovatív Élményközpont felépítésével és sok digitális alapon fejlesztett megoldásával. A Customer Benefit elv érvényesülése a CU.BE minden helyiségében megtapasztalható volt. A hely szellemiségét megismerendő a négy ipari forradalomnak létrehozott egy-egy állomáson keresztül fontos alapinformációkat kaptunk az anyacég által betöltött ipartörténeti szerepről. A folyamatos innovációs tevékenységre épülő fejlődéséről. A motorizációban, pneumatikában, hidraulikában történt indulástól napjaink ipari digitalizációjában, robotikai fejlesztésében történő szerepvállalásáig.

A Kovács-Buna Ivett és Török Máté által vezetett bemutató alatt a termelést és az intralogisztikai folyamatokat segítő robotok működését a gyakorlatban is megtapasztalhattuk. Láthattuk működés közben az apportírozásra, komissiózásra, szerelésre kifejlesztett robotokat. Megtekintettünk egy teljeskörű automatikus raktározási folyamatot szemléltető rendszert. Kipróbálhattunk egy munkaállomást, ahol az ember munkatársaként egy corobot, illetve egy robot targonca végzi a cella kiszolgálását. Ebben a környezetben a vállalkozó kedvű csoporttársaink szerelési műveletet is végezhettek. Ezáltal megtapasztalva, hogy milyen érzés, amikor egy programozott kolléga jelöli ki a következő munkafázist, valamint mérésekkel ellenőrzi, hogy megfelelően hajtottuk-e végre a saját műveletünket. Végül kipróbálhattuk milyen érzés távoli eszköz segítségével feladatot adni egy robot targoncának. Megtapasztaltuk hogyan méri fel környezetét, hogyan kommunikál a beépített rendszerei segítségével, miként kerül ki kisebb nem tervezett akadályokat.

A közel kétórás bemutató alatt rengeteg élménnyel, és valószínű mindenki nevében mondhatjuk rengeteg újabb kérdéssel is, lettünk gazdagabbak. Köszönjük szépen az MLE számára biztosított lehetőséget!