fbpx

Miért éppen Kecskemét?

Mert Bács-Kiskun megye és a Kecskeméti járás székhelye, egyben a térség gazdasági, tudományos és kulturális központja. Bács-Kiskun megye Magyarország legnagyobb kiterjedésű megyéje, 11 járásában összesen 119 település található. Legnagyobb létszámban a feldolgozóiparban dolgoznak (meghatározó területei a járműgyártás, az élelmiszeripar és a villamosberendezés-gyártás, míg jelentősen bővült a gumi-, műanyag- és építőanyag-ipar produktuma), a kereskedelem, a víz- és hulladékgazdálkodás, a mezőgazdaság, a szállítás és raktározás és az építőipar aránya is számottevő. A megyei top 100 társas vállalkozásából a legtöbb a Kecskeméti járásban működik és közülük több mint 50% növelte a foglalkoztatottak számát az elmúlt évben (pl.: Mercedes-Benz, Knorr-Bremse, ACPS, Univer, Petőfi Nyomda, CabTec, Kecskeméti Konzerv, Brill, Nissin Foods, Mag Hungary, Valkon 2007, Ver-Bau, Axon, DTKH, Hovány Csoport, Horváth Építőmester, Szerelvénybolt).

Kecskemét kedvező adottságokkal rendelkező, dinamikusan fejlődő gazdasági központ. Gazdasági szerkezete modernizálódott. A prémium minőségben termelő ipar egyik hazai központjává vált. Egyre jelentősebb szerepet töltenek be a termelő iparvállalatok. Ezt a folyamatot erősítette a Daimler-Benz gyár telepítésével és fejlesztésével, illetve a gyártáshoz szükséges beszállítók jelentős mértékű bővülése. A város gazdasági súlya országos léptékben is emelkedik, erőteljes fejlődés következett be a kereskedelem és a logisztika terén is. A város egyre erősödő logisztikai funkciója és foglalkoztatási szerepköre indokolja a megfelelő gazdasági környezet megteremtését, a kapcsolódó beszállítók igényeinek kielégítését, a nagyszámú jól képzett munkaerő biztosítását. A kapcsolódó infrastrukturális háttérfeltételek (pl.: közutak, újabb iparterületek létesítése) megteremtése elősegíti a vállalatok – többek között a Mercedes gyár – hosszútávú stabilitását. Emellett több vállalat bővítette tevékenységét, gyártókapacitását (pl.: Knorr-Bremse, Phoenix Mecano, Duvembeck Immo, Axon). A jármű és gépipar területén történtek beruházások az elmúlt években és a nagy hagyományokkal rendelkező élelmiszeripari ágazatban (Univer, Nissin Foods). Kecskemét könnyen megközelíthető, ezért különösen alkalmas logisztikai tevékenységgel foglalkozó vállalkozások vonzására, amelyeknek elsődleges színterei az ipari-logisztikai parkok. Kecskeméten jelenleg több ipari park található, valamint jelen van a Magyar Posta Logisztikai Központ Depója, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat logisztikai és raktárközpontja és újabb ipari-logisztikai központ építése is tervben van.

Kecskemét versenyképességének növelése érdekében fontos a foglalkoztatás lehetőségeinek bővítése. A lakosság életkörülményeit alapvetően meghatározza a stabil és kiszámítható munkahelyek jelenléte és a további munkahelyteremtés. Különösen a helyi munkaerőpiacra való bejutás lehetőségét kell fejleszteni a keresletnek megfelelő képzések biztosításával. Kecskemét lakosságának iskolai végzettsége, képzettsége folyamatosan javul, a közoktatáson és a felsőoktatáson kívül is lehetőség van a tudás megszerzésére a piaci igényeknek megfelelő képzések révén. Fontos tényező a munkaerő-piac helyzete, a kereslet-kínálat alakulása, a munkaerő képzettsége, nyitottsága és kreativitása. A legjobban megtérülő befektetés mindig az önmagunkba történő invesztáció, a még több tudás megszerzése. Tartson Ön is lépést a jövővel!

A Magyar Logisztikai Egyesület Felsőfokú logisztikai menedzser képzésének tematikája egyedülálló a hazai oktatási palettán, az oktatott szakmai tárgyak lefedik a logisztikai ágazat minden területét, valamint naprakész gyakorlati tudást adnak.

Amennyiben Ön nyitott az új ismeretek befogadására, és rendelkezik bármilyen felsőfokú végzettséggel, vagy logisztikai ügyintéző OKJ-s végzettséggel, vagy hallgatói jogviszonnyal a szakterületnek megfelelő felsőfokú oktatási intézményben, vagy rendelkezik 3 éves logisztikában eltöltött szakmai tapasztalattal, akkor Önnek szól a Felsőfokú logisztikai menedzser képzés.

Fontos, hogy a munkáltatók milyen kompetenciákkal rendelkező munkavállalókat keresnek az új munkavállalók kiválasztásakor. Például a Neumann János Egyetem az elmúlt években komoly lépéseket tett innovációs és K+F tevékenységének erősítése érdekében. Számukra is fontos információ a jövőbeni oktatási stratégia kialakításához, hogy megismerjék a munkaadók jövőre vonatkozó humánerőforrással kapcsolatos igényeit az iskolai végzettség szempontjából. Az NJE a vállalkozások visszajelzése alapján készített felmérésén alapuló prognózisa szerint a helyi vállalatoknak a jövőben a legnagyobb arányban középfokú szakképzettséggel, valamint emeltszintű szakképesítéssel rendelkezőkre lesz leginkább szükségük.

Kecskemét jelentős fejlődési potenciálja a kedvező közlekedésföldrajzi elhelyezkedéséből is adódik. A közlekedési infrastruktúrának köszönhetően a város logisztikai potenciálja tovább javult. Jelenleg a város logisztikai szerepköre lényegesen túlnő szűkebb térségének határán, s alföldi léptékben is meghatározóvá vált. Ezt a tendenciát erősíthetik a térségbe már betelepült logisztikai vállalkozások folyamatos fejlesztései, valamint a már említett jövőbeli ipari és logisztikai parkok létesítései is.

Legyen Ön is részese a fejlődésnek!