fbpx

MiR robotok a logisztikában

Rugalmas, gyors és hatékony

Regionális tapasztalatairól, a MiR újdonságairól és az autonóm mobil robotok jövőjéről beszélgettünk Jesper Sonne Thimsennel, a Mobile Industrial Robots A/S regionális értékesítési vezetőjével magyarországi látogatása alkalmával.

A robotizáció megállíthatatlan, és az automatizálást szomjazza az ipar. Olyan tényezők állnak ennek hátterében, mint a munkaerőhiány, a minőségbeli elvárások vagy éppen a termékkialakítás gyártási követelményei. A precíz munkadarabkezelés és a helytállás a veszélyes környezetben vagy épp a monotóniatűrés pedig olyan tulajdonságok, amelyek a robotoknak – az emberekkel ellentétben – még együttesen sem jelentenek problémát.
 

A MiR olyan ipari robotokat fejleszt, amelyek autonóm anyagmozgatási megoldást biztosítanak a felhasználóknak. A gyártókörnyezetben biztonsággal alkalmazhatók még emberek közelében is. Fejlesztésüket azonban rengeteg elvárás, iparági trend és regionális sajátosság meghatározza.

Gyártástrend: Különleges időszak van mögöttünk a járványhelyzetet illetően. Hosszú idő óta most először utazhatunk biztonságosan akár országhatárokon át. Milyen évet zártak 2020-ban? Mit tart meghatározónak az elmúlt hónapokkal kapcsolatban?

Jesper Sonne Thimsen: Talán a legnehezebb a személyes találkozás hiánya volt. Sokkal kevesebb interakció zajlott a járvány miatt, ami nemcsak a céges kommunikációt, hanem az ügyfelekkel való kapcsolattartást is megnehezítette. Fontos számunkra, hogy legalább évente néhány alkalommal személyesen is találkozzunk a kollégákkal, ez azonban tavaly kimaradt, pedig ilyenkor a tapasztalat- és tudásmegosztás, illetve az újdonságok közös megismerése zajlik. Örülök, hogy idén ismét megtarthatjuk ezt a találkozót és én is Magyarországra látogathattam.

 


Jesper Sonne Thimsen, a Mobile Industrial Robots A/S regionális értékesítési vezetője. Forrás: MiR

 

 

Persze a háttérben a fejlesztések nem maradtak el és a cég jelentkezett robotikai újdonságokkal, amelyek iránt élénk kereslet mutatkozik.

GY.T.: Ezek szerint a járvány nem vetette vissza jelentősen a fejlődést és a keresletet, pedig 2020 előtt igen aktív volt az ipar és a nemzetgazdaságok is. Hogy látja, az elmúlt öt évben mi volt igazán meghatározó az ágazatban.

J. S. T.: Igazából nehéz lenne most értékelni azt, hogy a pandémia milyen hatással volt a teljes ágazatra. Az már most látszik, hogy a visszaesés nem olyan nagy mértékű, mint amitől tartottunk, de érzékelhető volt a járvány mindannyiunk számára. Biztos vagyok abban is, hogy némiképp átalakítja az üzleti életet és a termelést, hiszen megtapasztaltuk, hogy milyen sérülékeny a gyártásunk. Rá kellett döbbennünk, hogy az emberek, akikre támaszkodunk sokkal érzékenyebbek, mint hittük. A járvány alatt vigyáznunk kellett az emberekre, ez pedig felértékelte az automatizálást.

Rávilágított arra, hogy a termelésben elengedhetetlen bizonyos részfeladatokat vagy akár komplett sorokat robotizálnunk. Ehhez egy sor paraméternek kell megfelelni, de a legfontosabb talán mind közül az, hogy rugalmasan tegyük meg mindezt. Az elmúlt év tapasztalata az automatizálás fontossága, de azt már ezelőtt megtanultuk, hogy a rugalmasság a legfontosabb erény a gyártásban.

A termelőeszközöket és gyártósorokat testre kell szabnunk, a gyártás jellegéhez kell igazítanunk. Többféle terméket gyártunk ugyanis, mind kisebb sorozatban, ez az úgynevezett egyedi sorozatgyártás.

 


Forrás: MiR

 

GY.T.: Tehát automatizálni kell, mert anélkül elveszíthetik a cégek a versenyképességüket. Mik azok a legfontosabb elvárások, amelyek megfogalmazhatók a robotokkal és az automatizálási rendszerekkel kapcsolatban? Mit várnak el ezektől a berendezésektől és mi ezeknek a jelentősége?

J. S. T.: Az első a már említett flexibilitás. Gondoljunk csak az AGV (Autonomous Guided Vechicle) és az AMR (Autonomous Mobile Robot) közötti különbségre. Az előbbiek esetében a padozatban elhelyezett jeladók segítségével mozog a robot, ezt a pályát a termelési terület felosztásának megfelelően kell telepíteni azon az útvonalon, ahol számítunk a robot segítségére. Következtetésképp minden olyan esetben, amikor az AGV útvonala módosul, ezt a pályát is módosítani, cserélni kell. Ez a mai dinamikus gyártási környezetben nehézkes átalakítást jelent.

Az AMR ezzel szemben önállóan képes tájékozódni a programozásnak és a jeladóknak köszönhetően. A beépített szenzorok segítségével pedig az ütközések és az elakadások is elkerülhetők. A második fontos szempont a biztonság, amelyért szintén a megfelelő szenzortechnika a felelős. Így emberek és sérülékeny termékek, illetve gyártóeszközök közelében is bátran alkalmazhatók az AMR-ok.

Megemlíteném még a skálázhatóságot is. Az AMR-ok általában nem egymagukban dolgoznak a termelésben, hanem egy csoportjukat használjuk. A MiR gördülékeny szoftveres flottakezelést biztosít, amelyben a teljeskörű menedzsment mellett a bővítési lehetőség is adott. Így egy-egy újabb AMR hozzáadásához nem kell a teljes termelést újrakonfigurálni, rugalmas marad a rendszer.

Az egyszerű programozás nagyon fontos a logisztikában. Nem érdemes összekevernünk ezt azzal, amikor ipari robotok bonyolult műveleteket végeznek, azonban elengedhetetlen, hogy a végfelhasználók számára is érthető legyen a mindennapi kezelés. Világos, átlátható és felhasználóbarát felületet kell biztosítanunk az egyszerűbb programozási feladatokhoz, hogy a mindennapi munka ne legyen még bonyolultabb

 

GY.T.: Ezek a szempontok külön-külön is nagyon fontosak. Milyen anyagi terhet jelentenek így, hogy egyszerre teljesülhetnek az elvárások?

J. S. T.: A MiR AMR-ok megtérülése a közép-kelet-európai régióban is mindössze két-három év. Azért így hivatkozom erre, mert ez azt mutatja, hogy még a viszonylag olcsóbban hozzáférhető munkaerőköltségek mellett is érdemes robotokat vásárolni bizonyos feladatok ellátására. Az autonóm robotok pénzügyileg is jó döntésnek bizonyulnak, ezt világszerte több ezer üzembe állított robot támasztja alá. Természetesen a beruházást mindig költségtervezés előzi meg, de ezzel is alá tudjuk támasztani a lehetőség előnyeit.

GY.T.: A regionális piacra már többször utalt, hogy látja, Magyarországnak vannak speciális jellemzői a területen belül?

J. S. T.: Azt hiszem, kijelenthetem, hogy természetesen, vannak kulturális különbségek – ilyenek mindenhol akadnak. A magyar piac abból a szempontból is izgalmas, hogy gyakorlatilag minden megtalálható az országhatáron belül: autóipari, gyógyszeripari, élelmiszeripari, műanyagipari gyárak és még sorolhatnám. Rendkívül változatos, jó infrastrukturális feltételekkel rendelkező ország, ezért vonzza a külföldi befektetőket. Rengeteg multinacionális partnerrel dolgozunk itt is, de ez régiós szinten egyaránt jellemző.

Számunkra az a legfontosabb, hogy mindenhol, ahol értékesített robotokkal rendelkezünk,  megfelelő szervizhátteret is biztosítsunk, ez Magyarországon sincs másképp. Hiszünk a jó kapcsolatokban, a disztribútorainkban és a saját csapatunkban, így lehetünk sikeresek és így tehetjük sikeressé partnereinket is.

Forrás:http://gyartastrend.hu