fbpx

MLE Klubnap – Logisztikai Biztonság | Beszámoló

A Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) szervezésében logisztikai biztonság témakörében tartottak előadássorozatot az ASPECTIS Informatikai és Biztonságtechnikai Kft. és Criterion Biztoságtechnika Zrt. vezető szakértői.

Részletes beszámolónkat a galéria alatt találja

Dr. Doór Zoltán, egyesületünk elnöke köszöntötte a Klubnap előadóit és a hallgatóságot. Felvezette a biztonság logisztikai szakmán belüli fontosságának kérdését. Mai témánk, a kamerarendszerek nélkülözhetetlenségét jól érzékeltette egy gyakorlati példán keresztül. 

Az előadások sorát Laczkó Gábor az ASPECTIS Kft. ügyvezető igazgatója nyitotta meg. összefoglalta a Klubnap tematikáját, és előadó kollégái bemutatása után bemutatta cégét is. Az Aspectis Kft. 2003-ban kezdte meg tevékenységét. Kezdetektől fogva az IP technológián alapuló kamerákkal és azokat összekötő rendszerekkel foglalkoztak. Az analóg technológiával szemben már a kezdeti próbálkozások alapján is az IP technológia szakmai jövőjét látták biztosítottnak. Mint Laczkó úr megemlítette az idő az ő gondolatiságukat igazolta, mert az analóg technológia még megtalálható ugyan napjainkban, de egyértelműen kihalófélben van. 2010-ben az Aspesctis stratégiai bővítésben gondolkodva elindította szolgáltatási üzletágát is.

Az igazgató úr elmondta, hogy cégük üzlet filozófiáját az olyan piaci igények kielégítésére építették fel, amik magas kategóriában jegyezett, ipari felhasználású termékek installálásával és kapcsolódó szolgáltatások nyújtásával elégíthető ki. Eszköz és rendszer beszállítóik között mások mellett megtalálható az XIS, Milestone, Netavis, Wisenet, 2N, Paxton vagy a Herta is.  Beszállítóikkal és telepítést végző partnereikkel közvetlen kapcsolatban állnak, a végfelhasználók felé leginkább a partnereiken keresztül érhetők el.

Napjainkban már a kamera készülékek és a kamerarendszerek esetében sem csak az elsődleges funkciók a fő mérvadók. Egyre inkább az adatközpontúság válik a legnagyobb versenyelőnnyé az egyéb technikai paraméterek mellett. Az egyik fő kérdés, hogy mit lehet még kiszűrni a képekből? Ehhez már képanalitikai módszereket bevető háttéralkalmazásokat kell a rendszerbe építeni. Elengedhetetlen az olyan integrációs megoldások kiépítése, amiknek berkein belül egymást vezérlő eszközök és szoftverek segítik az irányítást, működést.

Fentiekkel kapcsolatban Laczkó úr kiemelte, hogy egy ipari projekt tervezésénél már hangsúlyos kérdésnek kell lennie a biztonságtechnikai rendszereken. Nem feltétlen jó, ha csak egy tétel a generál kivitelezői listán. Természetesen nagyon fontos a rendszerek oktatásában, majd karbantartásában – javításában vállat szerepük is.

Hogyan is épülnek fel a Videotechnikák 2022-ben? Lackó Gábor második, elmező előadásában a technológia eszközeit és rendszereit megjelenítő fogalmak magyarázatán keresztül végig vezette e hallgatóságot az első kontakteszközöktől a hálózati rendszer felépülésén át a működés kiértékelő mechanizmusok által adott eredményekig. Az IP technológiára épülő kamerák architektúrájuk alapján tulajdonképpen számítógépek. Amiket VMS (Video Management System) alkalmazások segítségével hálózatokká lehet konvertálni. A VMS technológia segítségével lehetséges egyéb akár analóg egységeket is integrálni a rendszerbe. Az IP rendszerek előnyei a mára már sokkal jobb képminőség, kamerába épített intelligencia, földrajzi távolságok leküzdése, integrálhatóság, MI használata, és a folyamatos fejleszthetősége. A mai modern rendszerek, válaszolva a kor kihívásaira alkalmazzák az MI és a BIG DATA technológiákat is. Ún. „gépi látást” használnak, konvolúziós neutrális hálózatokat alkotnak, képesek felügyelet melletti, de a nélküli öntanulásra, objektumkövetésre, felismerésre, ha kell beavatkozást is eszközölnek. Az AI már a mindennapok része ezen a területen is. A videorendszer minden szegmensébe beépül. Elvégez képminőség javítást és elemzési feladatokat egyaránt. A megelőző észlelésben is fontos szerepe van. Az élet olyan területein vannak velünk mint az önvezető autók, közlekedésszervezés, bűnesetek felderítése vásárlói szokások kielemzése, csomagkövetés, kassza nélküli vásárlás.

Morvai Gábor úr az Aspectis Kft. pre-sales mérnöke a rendszámtábla felismerő rendszerek fejlődéséről osztott meg friss információkat. A logisztikai folyamatok hatékonyabbá tételében nagyon sokat segíthet ez a már régebb óta ismert, de szintén sokat fejleszthető folyamatelem. Napjainkra eljutottunk arra a szintre, hogy nem pusztán ki-be léptetésre, hanem forgalomszabályzásra, illetve komplex megoldásokra más rendszerekkel integrálva is tökéletesen alkalmas a kamerával történő rendszámkövetés. Választhatunk kamerán futó ún. edge vagy szerver oldali megoldások közül. Előbbinek könnyű telepíthetősége és a költséghatékonysága, utóbbinak pedig a könnyű skálázhatósága és a komplex megoldások felé nyitottsága az előnye. A digitális rendszereknek köszönhetően nem lehet probléma a sok bejáratos telephelyeken történő ki- és beléptetések, de akár a járművek telephelyen történő mozgásának pontos nyomonkövetése sem. A rendszerek különböző értesítést is küldhetnek a jármű vezetője felé például túlzott mértékű telephelyen tartózkodás esetén. BIG DATA rendszer esetén a kamerák által rögzített rendszámok alapján a keresési lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen. Járművek márkája vagy színe alapján is lépes a rendszer pillanatok alatt kimutatást készíteni.

Koplányi Viktor úr a Criterion Zrt. kereskedelmi vezetője a felgyorsult logisztikai élet egyik jelentős szegmensét a video erejére támaszkodó csomagkövetés technológiáját mutatta be saját céges példájukon keresztül. Cégük 2018 óta működik önállóan 150 munkatárssal a komplett gyengeáramú rendszerek és az oltástechnika területén. Üzletfilozófiájuk alapján szintén csak magas kategóriájú eszközök és rendszerek építésével, illetve ipari partnerek kiszolgálásával foglalkoznak. Klubnapunk témakörébe egyik jelentősebb projektjük a DHL reptéri csomagfeldolgozó raktár csomagfeldolgozó egységének fejlesztett video nyomkövető rendszerét mutatta be. A „DHL történet” már a pályázatkiírás során elindult. A kiírás a tartalma szerint új logisztikai csarnok komplett biztonságtechnikai kivitelezéséről szólt. Az egyik fő probléma a panaszkezelés támogatásának CCTV támogatással való megoldása, hatékonyabbá tétele volt. Az új rendszernek kellett kiváltania a korábbi nagy erőforrás igényű, manuális elemzésen alapuló elődjét. Elvárásként a csomagok elválaszthatatlan azonosítója a légi fuvarjegy szám alapján történő CCTV azonosítás, referencia kép készítése, illetve a gyors visszakereshetőség volt kitűzve.

A Criterion a Milestone Parcel Tracking platform és AXIS által gyártott kamerák integrálására alapozva alkotta meg rendszerét. PID (Parcel Identification Data) rendszer alapján működik. A Milestone Parcel Tracking egy időben jelenítheti meg a rögzítés pontos időpontját és a vonalkód olvasó által beolvasott számsort. A több kamera által is ellenőrzött rendszerben nyomon követhető, hogy mennyi időt töltött az adott csomag a raktár szállítószalagjain. A Parcel Trackinghoz tartozik egy jól paraméterezett kereső felület is. Ennek használatával lehetőség van nagy pontosságú ellenőrző keresésekre. ilyenek pl. a pontos időpontra, leolvasott ID-re, de akár forrás futószalag valamint vonalkód keresésre is. A rögzített képek alapján időpontra megmondható, hogy egy csomag melyik ellenőrzési ponton milyen állapotban volt. Ezzel az eljárással a panaszok gyorsan kivizsgálhatók és igazolható, hogy a sérülés a DHL vagy valamelyik partnere területén történt-e. Így nem kis mértékben nő a szolgáltatási hatékonyság, mind panaszátfutási idő, mind költségviselő megállapítása területén.

Péterfi Zoltán úr az Aspectis Kft. support mérnöke a nyílt architektúrájú VMS rendszerek külső alkalmazások segítségével történő felépítési lehetőségeiről tartott előadást. Alapvetően egy nyílt platformú VMS-re van szükségünk, amely képes kezelni a kameragyártók, alkalmazásszolgáltatók, szoftverfejlesztők meglévő, de folyamatosan bővülő kínálatát. Összesítő felület segítségével megtalálható a nekünk leginkább megfelelő technológiai partnerek illetve azok integrációs feltételei.  Ezekkel az eszközökkel olyan rendszert tudunk kiépíteni, ami összekapcsolja a videofelügyelet minden elemét. Észlelés, riasztás, elemzés, reagálás, nyomozás, megoldási javaslatok mind egyetlen videoészlelésen alapuló rendszerinput alapján elvégezhetők. Péterfi úr kiemelte a Milestone platformot és felsorolás szerűen megemlítette néhány minősített partnerét a biztonsági videoanalitika, üzleti analitika, arcfelismerés, beléptetés szegmensekben. A logisztikai szektorban jól használható videofelügyeleti rendszerekhez példaként említette a vagyontárgyak védelme, szakszerű használata, veszteségek csalások megelőzése, a periméterek védelme és távfelügyeletét, járművek azonosítását és parkolási segítségét, reklamációk csökkentését, viták hatékony megoldását, operatív hatékonyság növelését, és a dolgozók biztonságának megőrzését. Utóbbiról nagyon szemléletes bemutatófilmet is levetített a közönség számára. Kiemelte még a VEER rendszerét, amely kifejezetten alkalmas például konténerek mozgatásának követésére. Terminálon belüli alkalmazhatóságról volt szó elsősorban, de a rendszer képes lehet a konténer globális követésére is. láthatunk még egy rövid bemutatófilmet az AXIS rendszerű kamerák behatolás észlelő  és nyomkövető funkcióiról is.

A Klubnap záróelőadója Molnár Tamás úr volt az Aspectis Kft. Hanwha üzletfejlesztési menedzsere. Impulzív előadásában egy tesztüzemét élő, 2023-ben debütáló endszerről beszélt. A Hanwha megoldásaival a jövő logisztikáját kínálja számunkra. A Vision Logistic Tracking Solution egy nem sokára beinduló projekt. Azt a célt szolgálja, hogy akár megrendelőkén, akár feladóként ez video stream segítségével követni tudjam a küldeményem útját. Pontosan látva mikor mi történik/történt vele. Az indításához közel járó Dél-koreai projektben azon dolgoznak, hogy rendszer minden releváns eszköz integrálására képes legyen akár kódleolvasást, akár videó készítését végzi. Az általuk fejleszteni kívánt BCR (Bar Code Reeader) kamera logisztikai folyamatokra optimalizált eszköz. Két paramétert kell hozzá igazítani. Megfelelő megvilágítás és megfelelő kódelhelyezés mellett képes nagyon hatékony működésre. 2,5-3,0m/s szalagsebesség mellett kiválóan olvassa a különböző kódokat. Az Aspectis Kft. várja olyan partnerek jelentkezését, akik ilyen rendszer iránt érdeklődnek és látnak kihívást egy jövő évi tesztprojektben való részvételben.

Klubnapunk Dr. Doór Zoltán mondataival zárult. Elnök úr zárszavában megköszönte a jelenlévők szíves érdeklődését az előadók színvonalas prezentációit. Kifejezésre juttatta, hogy a mostani Klubnap jó alapot teremtette az Aspectis Kft.-vel és a Criterion Zrt.-vel való további együttműködésre, további közös események szervezésére.

0 0 votes
Bejegyzés értékelése
Feliratkozás
Értesítést kérek, ha
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Kérjük ossza meg Ön is a véleményét!x