fbpx
Záhony kisfilmet készített az MKFE az ukrán határon kialakult tarthatatlan állapotokról

Záhony kisfilmet készített az MKFE az ukrán határon kialakult tarthatatlan állapotokról

Sokadik alkalommal hívta fel levélben a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete a NAV és az ORFK illetékeseinek figyelmét a keleti és déli ellenőrzött határszakaszainkon kialakult helyzet tarthatatlanságára. Legutóbb – Ignácz József Péter elnökhelyettes kezdeményezésére – a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt vezető államtitkárát, valamint az ORFK Határrendészeti Főosztályának vezetőjét tájékoztatta az MKFE főtitkára a keleti és déli ellenőrzött határokon tapasztalt hosszú várakozási időkről. Az ORFK-tól már megérkezett a válasz, amely – a korábbiakhoz hasonló módon – a határállomások működését – rendészeti szempontból – megfelelőnek minősíti, a hosszú várakozási időkért pedig ismét a szomszédos államok hatóságait, továbbá a vámvizsgálatokat és a spedíciós ügyintézést teszi felelőssé.

Egyesületünk – noha a NAV-tól egyelőre nem kaptunk hivatalos választ a március 25-én megküldött levelünkre –, tudomásul vette az ORFK határrendészeti főosztályvezetőjének válaszát. A levélben leírtakból, valamint a jelenleg rendelkezésünkre álló, a fuvarozó vállalkozóinktól kapott információkból arra a következtetésre jutottunk, hogy a határokon elsősorban a magyar oldali vámkezelés gyakorlatával lehet súlyos probléma. Ezt igazolják azok a fuvarozói tapasztalatok, amelyek szerint a záhonyi határon a kamionok vámkezelése az ukrán oldalon kb. 10 percig tart, míg ugyanez a magyar oldalon kb. 2 óra. 

Az MKFE álláspontja tehát az, hogy a záhonyi, de a röszkei, ártándi és más ellenőrzött határok vámkezelési gyakorlatát kell haladéktalanul felülvizsgálni. A hatóságoknak mindent meg kell tenniük annak érdekében – szükség esetén egyeztetve a szomszédos országok illetékes szerveivel –, hogy megszűnjenek a 24-48-72 órás, méltatlan körülmények között eltöltött várakozások.


Az MKFE, a kialakult helyzet bemutatása érdekében összeállított egy kisfilmet is, amely a záhonyi határ aktuális, valós állapotait mutatja be. A filmet tájékoztatásul megküldtük a NAV és az ORFK részére is, újfent arra kérve a hatóságokat, hogy haladéktalanul vizsgálják felül a határállomások működési gyakorlatát.

Az MKFE rövidfilmjét IDE kattintva nézheti meg.

Forrás

0 0 votes
Bejegyzés értékelése
Feliratkozás
Értesítést kérek, ha
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Kérjük ossza meg Ön is a véleményét!x