A Magyar Logisztikai Egyesület 2019. március 13-án rendezte meg Klubnapját, melynek a Magyar Tudományos Akadémia adott helyet. A Klubnap témájául A Zrínyi 2026 program szolgált, és annak hatása a Magyar Védelmi Iparra, amiről Zsitnyányi Attila, a Magyar Védelmiipari Szövetség elnöke és a Gamma Műszaki Zrt. vezérigazgatója tartott előadást.

A rendezvényt Dr. Doór Zoltán, az egyesület elnöke nyitotta meg és köszöntötte a résztvevőket, majd átadta a szót Keszthelyi Gyula, – ny. mk. dandártábornoknak, aki néhány szóban bemutatta a Klubnap előadóját. Felvezetésében arról beszélt, hogy a Zrínyi 2026 program részleteiből általánosságban a közvélemény nem eléggé tájékozott. Bár, az újabb hadiipari fejlesztésekről egyre több hír jut el az emberekhez, szeretné, ha ismertebbé tudna válni az elmúlt évtizedek legnagyobb honvédelmi és haderő-fejlesztési programja.

A felvezető után, Zsitnyányi Attila kezdte meg előadását, aki már egyszer kifejtette véleményét a hadiipar helyzetéről és szükségleteiről, a Katonai Logisztika 2016/1-es számában, mely már akkor felkavarta az állóvizet. A Klubnapon új rálátásokkal gazdagodva tudott beszámolni jelenlegi tapasztalatairól.

Zsitnyányi úrnak, aki előadása első részében felvázolta védelemiiparunk múltbéli helyzetét és a Zrínyi 2026 kormányprogramban rejlő lehetőségeket.

E program kapcsán egyre nagyobb az érdeklődés a magyar védelmi piac iránt. az elmúlt időszakban több bejelentés is történt a HM részéről nagyobb léptékű védelmiipari beszerzésekről, ennek eredményeképpen a külföldi és hazai ipari szereplők szervezetten is egyre többször találkoznak egymással.

Zsitnyányi Attila úgy gondolja, hogy összességében mozgalmas és eredményes évet zárt a magyar védelmiipari szövetség. A hazai és nemzetközi szervezetekben történő képviselet mellett a szövetség elsődleges feladata a tagvállalatok üzleti lehetőségeinek bővítésében való közreműködés. Céljuk, hogy láthatóvá tegyék a magyar védelmiipart, segítsék a hazai cégeket abban, hogy el tudják adni szolgáltatásaikat, termékeiket itthon és a nagyvilágban. A hazai felhasználás mellett a hadiipari termékek exportképességére is hangsúlyt kell fektetni, emellett a kettős felhasználású termékek iránt is folyamatosan nő az érdeklődés. 

Az érdekes és aktuális előadást egy kerekasztal beszélgetés követte, ahol az előadó és a résztvevők a hallottak és a tapasztaltak alapján folytathattak eszmecserét.

Ezúton is köszönjük előadónknak, Zsitnyányi Attilának, hogy előadásával emelte a rendezvény színvonalát, valamint résztvevőinknek, hogy megtiszteltek minket jelenlétükkel!