fbpx
ADR Logistics Kft. céglátogatás

ADR Logistics Kft. céglátogatás

Június közepén Felsőfokú Logisztikai Menedzser hallgatóinkból álló csoportunkkal céglátogatáson voltunk az ADR Logistics Kft. Gyógyszer Logisztika Divíziójának telephelyén, Budaörsön.

A Pharma Parkban található raktárban az ADR Logistics Kft. képviseletében Lóth Gyula logisztikai vezető és Gulácsi Attila divízióvezető urak fogadták a Magyar Logisztikai Egyesülettől érkező csoportot.

A teljes délelőttöt felölelő program során két szakmai előadáson és egy raktárlátogatáson keresztül tekinthettünk be a logisztika veszélyes árukkal és gyógyászati anyagokkal kapcsolatos speciális tevékenységeibe. Megismerkedtünk a terület kihívásaival és az ADR Logistics Kft. kihívásokra adott válaszaival is.

Első előadóként Lóth Gyula az ADR Logistics Kft. 2000-ben történt megalakulásától a jelen korig mutatta be a cég fejlődését. A négy magánszemély által alapított cég tulajdonosi szerkezete érdemben nem változott az elmúlt évtizedek alatt. Az induláskor budapesti székhelyű cég 2007 óta működik a gyáli telephelyen. Itt két, egymástól független divíziója, a veszélyes áru és az élelmiszer talált otthonra. 2014-ben bővítették a portfoliójukat a gyógyászati termékek logisztikájával. Egy működtetésre kiírt tender nyerteseként kezdték meg tevékenységüket Budaörsön.

A három divízió összesen több mint 23000m2 hasznos raktárterülettel áll partnereik rendelkezésére. Minden területen megszerezték a tevekénységhez szükséges minősítési fokozatokat. Mindennapi munkavégzésüket tanúsított ISO 9001:2015, ISO 27000:2018, SevesoIII, SQAS Warehouse minőségbiztosítási rendszerekkel végzik. Az élelmiszer divízióban ezeket a rendszereket a HACCP követelményekkel is kiegészítik.

Mindkét területet jellemzi a szezonalitás. A veszélyes anyagok területén például a növényvédelmi szerek tavaszi csúcsa, az élelmiszeripari területen az ünnepek determinálta hullámzás a jellemző.

A cég informatikai hátterét saját WMS szoftverük biztosítja. Saját igényeiknek megfelelően belsős kollégákkal fejlesztik. Partnereik felől a legtöbb formátumú adat fogadására képesek. A készletek követése online formában minden partner számára adottság mind a mennyiség változás, mind a forgalom naplózás oldaláról. A számlázási adminisztráció a megkötött szerződések alapján szintén automatikusan a rendszer által történik meg.

Gulácsi Attila divízióvezető úr közel harminc éves gyógyszerlogisztikai szakmai tapasztalattal a háta mögött vezeti a divíziót. Ebben az épületben dolgozott már az előző bérlő által működtetett gyógyszerraktározás alatti időszakban is. Jelentős szerepet töltött be az ADR Logistics Kft. megjelenésekor történt átállás levezénylésében is.

A cég életében a következő fejlesztési lépcsőt a minőségirányítási rendszer további fejlesztése jelenti majd. Ehhez a folyamathoz a humánerőforrás oldaláról már megtették az első lépéseket.

A Pharma Park ötlete egymással versengő iparági cégek között és az ő együttműködésükkel alakult ki. A gyógyászati cikkek speciális raktározási feltételeit közösen lehetett költséghatékonyan kialakítani. Az alapítók saját igényeik szerint alakíthatták ki a később önállóan működtetett egységeiket a hatalmas csarnokban. A korábbi, hazánkban multinacionális gyógyszergyártóként és nagykereskedőként jelen lévő bérlő, egy közel 3000m2 alapterületű raktárban kezdte meg működését. Napjainkra az alapító cégek nagy része különböző okok miatt már nem találhatóak meg a telephelyen az eredeti formájukban. A korábbi bérlő által folytatott tevékenység kiszervezésére szánt raktárgazdálkodási területet egy 2014-es tenderen az ADR Logistics Kft. nyerte el. Pályázatában döntő tényező volt a több mint tízéves szakmai múlt a gyógyászati termékek logisztikájában, a folyamatos piaci ellátás biztosítása és a minőségorientált fókusz, illetve a teljes műszaki állomány mellett a humán erőforrás szintén teljes mértékű tovább foglalkoztatása. A teljes átállás előkészítését fél év alatt sikeresen oldották meg, amit ugyanennyi ideig tartó finomhangolás követett, amikor az előre meghatározott kapcsolódási pontok és folyamatok optimalizálása zajlott.

A gazdálkodás fenntartása érdekében fontos, hogy több partnerre és a széles szolgáltatási palettára tudjon támaszkodni a cég. Előbbit a két nagy partner mellett kisebbekkel való együttműködések révén biztosítják. Utóbbit pedig a raktártechnológiai feltételek mellett a kapcsolódó szolgáltatások nyújtásával is eleget tesznek. Ide sorolandó a vámkezelési eljárások kezelése vagy az EKAER adminisztráció intézése is.

A raktár bemutatásakor megtekinthettük a több hőmérsékleti zónára osztott raktári területeket. A speciális készítmények számára fenntartott +2-8°C között fenntartott helyiséget. A klinikai kísérleti fázisban lévő gyógyszerek raktározási technikáját. Megnézhettük azt az egységet is, amiben a nem csak technológiai értelemben szigorú követelményeknek megfelelően tárolandó, kábítószernek minősülő készítményeket tárolják. Érdekes volt megtapasztalni az állványrendszerek technikai megoldását, amivel a szigorú takarítási rendnek megfelelve költséghatékonnyá tették a műveletek elvégezhetőségét. A raktár teljes tárolási kapacitása 4000 raklap.

Gulácsi Attila úr bemutatta a raktár adminisztrációs folyamatait is. Láthattuk a bevételezés, a kialakított raktározási elvek alapján történő tárolási megoldásokat, valamint a komissiózás és csomag- raklapképzés technikáját. Minden raktárra kerülő tételnél alapvető minőségbiztosítási szempont a tételes átvétel és a mintavételezés. Az ellenőrzés befejezéséig az áru logikai karanténban marad. A kiadást szabályozó készletallokálási technológiát a FEFO elv betartásával végzik. Ebben a tekintetben egymást segítve működnek együtt a partnereikkel a lehető legkisebb veszteség érdekében. A vényköteles gyógyszerkészítmények nyilvántartását egy kétdimenziós kódrendszer segíti, mely tartalmazza a termék cikkszámát, sarzs (gyártási) számát, lejárati idejét illetve az egyedi szériaszámát is. Ezek a paraméterek a gyártástól kezdve nemzetközi és haza nyilvántartórendszerekben mutatják az egyes gyógyszer egységek aktuális kezelési/forgalmazási státuszát. Ennek az egyedi azonosító rendszernek a bevezetését az EU-n belül a gyógyszerhamisítás elleni küzdelem volt a fő célja.

Az előadások és a bemutató alatt felmerült technológiával, jogi szabályozással kapcsolatos sok kérdésünkre is minden esetben kimerítő válaszokat kaptunk. Egyesületünk számára ez a tény jó visszaigazolás volt arra, hogy mindkét fél számára hasznos és fontos programot sikerült szerveznünk.

Köszönjük szépen vendéglátóinknak, hogy a logisztikának ezt a speciális területét egy remekül összeállított program keretében ennyire közelről és részletgazdagon megtekinthettük. Reméljük együttműködésünk a jövőben is megmarad legalább ezen a szinten.