fbpx
Elérte legmagasabb pontját a Weerts Logistics Park ebesi építkezése

Elérte legmagasabb pontját a Weerts Logistics Park ebesi építkezése

magyarepitok.hu 2024.06.26. 14:35 –Sándor Csilla

Bokrétaünnepséget tartottak a belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. Ebesen épülő 22 ezer négyzetméteres csarnokánál. A teljes projektben összesen 55 ezer négyzetméteres logisztikai komplexum valósul meg a  Market Építő Zrt. kivitelezésében.

 

A zöldmezős beruházásra, ahogy arról korábban beszámoltunk a debreceni repülőtér és az épülő BMW-gyár közelében kerül sor, a kivitelezést a Market Építő Zrt. végzi el egy 122 000 m2 területű telken a belga – magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) megbízásából.

A WLP már több mint 1 000 000 m2-nyi csúcstechnológiás logisztikai beruházással rendelkezik Belgiumban, Hollandiában, Franciaországban, Németországban, az Egyesült Királyságban és Olaszországban.

Az elmúlt 6 év alatt Magyarországon több mint 200 000 négyzetméternyi épületet húzott fel, ezzel közvetlenül több mint 1000, közvetetten pedig mintegy 4000 munkahelyet teremtett. Beruházásaival pedig 150-et meghaladó hazai cégnek adott otthont.

 

A márciusi alapkőletételt júniusi bokrétaünnep követte

Debrecen szomszédságában, az Ebesen épülő Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. legújabb építkezése 2024 júniusában következő fázisba érkezett. Bár a teljes, közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai komplexum befejezése 2026-ban várható, az I. ütemben megvalósuló 22 000 m2-es csarnok kivitelezése elérte a legmagasabb pontját.

2022 júliusában vásárolta meg a Weerts Logistics Park HUR One Kft. az önkormányzattól a több, mint 12 ha-os területet. Kötelezettséget vállalt rá, hogy 2026. december 31. napjáig egy legalább 50 ezer négyzetméter alapterületű építményt is magába foglaló beruházást valósít meg. Az építkezés márciusi alapkőletételét követően júniusban újabb mérföldkövéhez érkezett a beruházás, az I. ütem legmagasabb pontjának elérésével.

A logisztikai komplexum a repülőtér, a vasútállomás és a BMW gyár közelében valósul meg

A WLP a logisztikai komplexum központi elhelyezkedésével, a környékbeli tudástőke alkalmazásával járul hozzá a helyi gazdasági ökoszisztéma fellendítéséhez. A kedvező lokációjú raktárbázis a debreceni repülőtér és vasútállomás, valamint az épülő BMW gyár és az M35-ös autópálya közelében helyezkedik el, így kitűnően kapcsolódik a térség igényeihez. A logisztikai hálózatokhoz való könnyű hozzáférés miatt az épületkomplexum elhelyezkedése ideális az intermodális szállítás tervezésekor.

A 900 m-re elhelyezkedő ebesi vasútállomás és a közelben található buszmegálló biztosítja a jó megközelíthetőséget, ezzel előnyt teremt a munkahelyteremtési célok megvalósításához.

Az építkezés során mind a belga-magyar raktárfejlesztő, mind pedig a kivitelező számít a jól képzett, helyi munkaerőre. A beruházás hatása pedig nemzetgazdasági szinten is tükröződik majd.

A WLP a jövő kihívásait szem előtt tartó fenntartható fejlődés elkötelezettje

A projekt kivitelezői a tervezés során kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra és a megújuló energiaforrások alkalmazására. Az energiahatékony megoldásokat felvonultató logisztikai épület megfelel a BREEAM „Very Good” minősítés feltételeinek.

                                       

„Az épület tervezésekor már arra helyeztük a hangsúlyt, hogy legfenntarthatóbban járjunk el, így az autóipari logisztikánál jellemző kiugró parkolószámot egy további 1,5 hektáros telken tudjuk megvalósítani, ezzel el tudtuk kerülni a mélygarázsos parkolás okozta ökológiai terhet, és még egy település lakosainak kialakított kutyafuttatót is tervezni tudtunk”

– emeli ki Lőrincz-Hadnagy Tibor, a projekt COO & Operations Managere. 

Az épület fűtését gáz helyett fenntartható hőszivattyús megoldások biztosítják, mely a bérlői igényeknek megfelelően akár napelemmel is ki tud egészülni. Lőrincz-Hadnagy Tibor hozzáteszi, a napenergia-rendszerek telepítésével pedig csökkentjük a beruházás ökológiai lábnyomát, hozzájárulva a fenntartható működéshez. Az irodablokkok hőellátását és légtechnikai megoldását külön önálló rendszerként terveztük meg.”

Világszínvonalú „Big Box” csarnokok a logisztika szolgálatában

A számos ipari teherkapuval felszerelt komplexum épületeit kifejezetten a nagy logisztikai cégek számára alakítják ki. A csarnokok kamionok fogadására alkalmasak. A logisztikai bázison 50 db kamionparkoló, 52 db dokkoló, továbbá hidraulikus rámpakiegyenlítővel rendelkező szintbeli és dokkoló kapuk, valamint sideloading rakodási megoldás teszi könnyebbé az árumozgatást.

Sokoldalú felhasználás, minden igényt kielégítő irodai szolgáltatásokkal

Az építmények az e-commerce és csomagszállítás, a hűtött, mélyhűtött és hőmérséklet szabályozott termékek, valamint a könnyűipari gyártó és összeszerelő tevékenységet végző vállalkozások igényeinek kiszolgálására specializálódnak. A nagy belmagasságú vasbetonvázas épület összesen 4 db önálló bérleményből áll, melyek a beépített energiahatékony megoldásoknak köszönhetően alacsony rezsiköltséggel, kiváló megvilágítással és belső kialakítással rendelkeznek.

Az építmény különlegessége még, hogy 1286 m2 -en iroda kialakítása is helyet kapott a tervezéskor. Ez lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy a teljes cég irodai apparátusát is beköltöztessék a recepcióval rendelkező, open office kialakítású, konyhával és tárgyalóval felszerelt „irodaházba.”