fbpx
Gazdasági és környezeti érdek a fa vasúti árufuvarozása

Gazdasági és környezeti érdek a fa vasúti árufuvarozása

Írta: Csomor Zsolt – 2024 június 18.

A vasúti fafuvarozás fenntartásának szükségességét hangsúlyozta nyolc erdészeti vállalat, valamint a Rail Cargo Hungaria és a Rail Cargo Logistics – Hungaria döntéshozói egy közös erdőtisztítási akció keretében, amelynek során elemezték a vasút lehetőségeit az erdei fa logisztikájában.

Évente 13,5 ezer tonna CO2-től mentesítik az erdők levegőjét

A kitermelt fa vasúti továbbítása elengedhetetlen az egészséges erdei környezet fenntartása szempontjából, mivel ez a modalitás a teherautók károsanyag-kibocsátásánál tízszer kevesebb környezeti kárt okoz.

 

Az RCH szerelvényei 2020–2023 között évente több mint félmillió tonna hengeres faanyagot továbbítottak egyes kocsi forgalomban hazai és külföldi célállomásokra. A magyar erdőgazdaságok és a Rail Cargo Group évente mintegy 20 ezer kamionnyi forgalomtól mentesítették a közúthálózatot és 13,5 ezer tonna CO2-től az erdők levegőjét. Az erdei környezet egészsége az erdészetek elemi gazdasági érdeke.

Az egyes kocsi fuvarozás állami támogatási rendszerének bevezetése 2021-ben megnyitotta az utat a magyar fa piaci versenyképességének hosszú távú megőrzéséhez, fokozottan bekapcsolta az erdőgazdaságokat a nemzetközi kereskedelembe, és munkahelyek ezreit védte meg a vasúti ágazatban. Az állami szerepvállalás lehetővé tette az értékesített faküldemények átterelését közútról a környezetbarát vasútra. Tavaly folytatódott a magyar fa külpiaci értékesítése, és jelentős mértékben növekedett a belföldi felhasználás is – olvasható a Rail Cargo Hungaria Zrt. sajtóközleményében.

VERGA Zrt. szervezésében immár tizedik alkalommal megrendezett eseményen az Agrárminisztérium, a Bakonyerdő Zrt., a Budapesti Erdőgazdaság Zrt., a Kaszó Zrt., a KEFAG Zrt., a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt., a Mecsekerdő Zrt., a SEFAG Zrt., a Vérteserdő Zrt., a Zalaerdő Zrt., valamint a Rail Cargo Hungaria és a Rail Cargo Logistics – Hungaria vezetői, munkatársai vettek részt.

forrás:transpack.hu