fbpx
Jelentősen nőtt a Tesco nyeresége az üzleti év első felében

Jelentősen nőtt a Tesco nyeresége az üzleti év első felében

Jelentősen nőtt a legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat, a Tesco nyeresége a cég 2023-2024-es pénzügyi évének első felében.

Londoni Értéktőzsdén közzétett 55 oldalas előzetes beszámoló szerint a csoportszintű étékesítés az augusztus 26-án véget ért 26 hétben 35,75 milliárd font (13 745 milliárd forint) volt, 8,9 százalékkal több az egy évvel korábbi azonos időszakban mért forgalomnál. A kiigazított működési szintű eredmény éves összevetésben 14 százalékkal 1,482 milliárd fontra (663 milliárd forintra) emelkedett.

Ken Murphy, a Tesco vezérigazgatója az eredményjelentéshez fűzött nyilatkozatában kiemelte, hogy az élelmiszerek árinflációja a vizsgált időszak egészében lassult, és bár továbbra is érvényesülnek kívülről ható nyomások, a cég várakozása szerint ez a dezinflációs folyamat az üzleti év második felében is kitart.

Beszámolójában a Tesco közölte: 2023-2024-es pénzügy évének egészében 2,6-2,7 milliárd fontos kiigazított működési szintű eredményre számít. Ez javított becslés, a piaci szereplőknek adott korábbi útmutatásban ugyanis 2,4-2,5 milliárd fontos eredményvárakozás szerepelt.

A szerdai eredményjelentés szerint a Tesco közép-európai hálózatának külön mért csoportszintű működési nyeresége 41,8 százalékkal 46 millió fontra csökkent a pénzügyi év első felében.

A beszámoló szerint ebben elsődleges szerepe volt a térségi országokét jelentősen meghaladó magyarországi inflációnak, valamint a magyar hatóságok által egyes termékekre megállapított felső árkorlátoknak és az árkedvezmények kötelező alkalmazásának.

Magyarországon a Tesco a szerdai londoni beszámoló szerint 323 milliárd forint – 435,30 forint/font átlagos árfolyammal számolva 742 millió fontnak megfelelő – bevételt ért el az augusztussal zárult 26 hétben.

A Tesco a közép-európai EU-térségen belül Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában van jelen, miután 301 lengyelországi boltját a kapcsolódó elosztó központokkal és a helyi igazgatósági irodával együtt eladta a dániai központú, Lengyelországban már jelenlévő Salling kiskereskedelmi hálózatnak.

A 181 millió euró értékű készpénzes tranzakció tavaly márciusban zárult.

Forás: magyar-logisztika.hu