fbpx
2025-ben már a német autópályákon közlekedik a MAN önvezető teherautója

2025-ben már a német autópályákon közlekedik a MAN önvezető teherautója

A MAN teherautó-gyártó arra törekszik, hogy az évtized közepére, első ízben Európában, a német autópályákon közlekedjenek az önvezető teherautói. Az ATLAS-L4 névre keresztelt projekt célja annak bizonyítása, hogy a vezető nélküli járművek megvalósíthatók, hatékonyak és biztonságosak.

Az MAN Truck & Bus, a Leoni, a Knorr-Bremse és a Bosch, a Fernride automatizált logisztikai szolgáltatóval és a teszteszközöket gyártó BTC Embedded Systems-szel közösen az évtized közepére tervezik, hogy autonóm teherautókat élesben használjanak az autópályákon.

A Fraunhofer-Gesellschaft, a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) és a Braunschweigi Műszaki Egyetem tudományos támogatást nyújt a projekthez, a TÜV SÜD és az Autobahn GmbH pedig a gyakorlati megvalósíthatóság és a jóváhagyási folyamat terén járul hozzá szakértelmével.

Az ATLAS-L4 azt kívánja demonstrálni, hogy a 4-es szintű automatizált, tehát vezető nélküli járművek autópályán való alkalmazása megvalósítható, megalapozva ezzel az innovatív szállítási és logisztikai koncepciókat.

A projekt közvetlenül kihasználja azokat a lehetőségeket, amelyeket a 2021-ben elfogadott, az autonóm vezetésről szóló törvény kínál, amelyben Németország világszerte úttörő szerepet tölt be.

A Német Szövetségi Gazdasági és Klímaügyi Minisztérium által finanszírozott projekt átfogó célja, hogy az autópályán lévő logisztikai csomópontok között autonóm vezetést alkalmazzon annak bizonyítására, hogy ezek a járművek hatékonyan csökkentik a torlódásokat és a baleseteket, nagyobb üzemanyag-hatékonysággal működnek. ellensúlyozza a járművezetők hiányát a kevésbé vonzó vezetési feladatok megszüntetésével.

Forrás: https://trans.info/hu