fbpx

5G-re költözik a dolgok internete

Három év alatt közel nyolcszorosára nő az 5G mobiltechnológiára alapuló gép-gép közötti kapcsolatok száma, állítja egy új kutatás. 

Az idei 17 millióról 2026-ra 116 millióra nő az 5G alapú IoT-kapcsolatok száma, áll a Juniper Research kutatásában. Nagyarányú fejlődés elé néznek olyan területek, mint az autóipar és az okos otthonok, ám az igazi robbanás két másik szegmensben fog bekövetkezni: az egészségügy és az intelligens városi infrastruktúra lesz az a két terület, ahol az ilyen jellegű eszközök több mint 60 százalékát telepíteni fogják az elkövetkező három évben. 

A kutatás szerint az 5G-s városi IoT-kapcsolatok száma 2026-ra meghaladja majd a 60 milliót; ezen belül a vasútvonalak és más vágányok, valamint az utak állapotának ellenőrzése lesz az a két szolgáltatás, amely a legtöbb kapcsolatot igényli. A Juniper szerint az 5G kapcsolatok sokkal megbízhatóbbak, mint a korábbi technológiák, ez pedig kulcsfontosságú az IoT rendszerek szempontjából. Ugyanakkor a kutatás arra is felhívja a figyelmet, hogy megfelelő bevételt csak innovatív üzleti modellek bevezetésével és erősen automatizált infrastruktúrákkal lehet elérni.

 

Forrás: itbusiness.hu