fbpx

A Gebrüder Weiss a válság idején is erős maradt

Sajtóközlemény

A Gebrüder Weiss a válság idején is erős maradt
A tavalyi üzleti év 1,77 milliárd euró nettó árbevételéhez a digitalizáció, a fenntarthatóság és a telephelyek számának globális bővítése meghatározó módon járult hozzá 

Lauterach, 2021. március 17. A Gebrüder Weiss nemzetközi szállítmányozási és logisztikai vállalat a 2020-as üzleti évben 1,77 milliárd euró nettó árbevételt ért el, ami a megelőző évben elért 1,71 milliárd euróhoz képest 3,7 százalékos árbevétel-növekedés. A vállalat az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is növekedési pályán mozog. „A pozitív mérleg szempontjából meghatározó volt, hogy a koronavírus okozta válság alatt is rugalmasak és tökéletesen működőképesek tudtunk maradni világszerte minden telephelyünkön. A többszöri lezárások és a globális raktércsökkenés ellenére végig képesek voltunk ügyfeleinknek megfelelő szállítási megoldásokat kínálni. Munkatársaink a nehéz körülmények között is kiválóan teljesítettek” – mondta Wolfram Senger-Weiss, a Gebrüder Weiss igazgatótanácsának elnöke. 

Best of Both Worlds: a digitális stratégia Magyarországon is megállja a helyét

A digitalizációs folyamat egyik mérföldköve volt a vállalat 2020-ban bevezetett myGW online ügyfélportálja, amely egyszerű, gyors és közvetlen hozzáférést biztosít a Gebrüder Weiss valamennyi szolgáltatásához, valós idejű információkat nyújtva a szállítási és logisztikai megbízásokról. „A Best of Both Worlds elnevezésű digitális stratégiánk – azaz a fizikai és a digitális kompetenciák összekapcsolása – válság idején is sikeresnek bizonyult. Képesek voltunk megmutatni, hogy nemcsak megbízható, hanem innovatív logisztikai partnerei is vagyunk ügyfeleinknek. A pozitív visszajelzések is megerősítenek minket abban, hogy stratégiánk helyes irányban halad” – fűzte hozzá Wolfram Senger-Weiss. Az ügyfélportál jelenleg Ausztriában, Németországban, Svájcban, Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában érhető el. A vállalat az idei évre tervezi a szolgáltatás kiterjesztését további országokra. 

Kiépült a globális telephelyhálózat – a magyar leányvállalat is bővült
A Gebrüder Weiss 2020-ban folytatta nemzetközi jelenlétének kibővítését: a légi és tengeri szállítmányozási szegmensben tovább növelte németországi telephelyeinek számát, piacra lépett Lengyelországban, Dél-Koreában, Malajziában, Ausztráliában és Új-Zélandon. „A korlátozott utazási lehetőségek miatt a terjeszkedés megvalósítását szinte mindenhol távolról irányítottuk. Ez külön kihívást jelentett az érintett csapatok számára, amit a digitális kommunikációs eszközök segítségével sikeresen megoldották” – fűzte hozzá Senger-Weiss. A nemzetközi hálózat így immár 35 ország 170 telephelyén 7400 főt foglalkoztat (teljes munkaidő egyenértékben számítva). A logisztikai vállalat összesen több mint 70 millió euró értékű beruházást eszközölt telephelyei és IT-infrastruktúrája kiépítésébe, illetve akvizíciókba. A saját tőke aránya stabilan 60 százalék feletti: a vállalat többek között ennek köszönheti, hogy a válság idején is erős tud maradni, és nehéz körülmények között is képes tovább fejlődni.

A Gebrüder Weiss Kft. is jelentős növekedést ért el 2020-ban. A Dunaharaszti székhelyű vállalat forgalma egy év leforgása alatt 8 százalékkal, a továbbított küldemények száma 17 százalékkal, a házhozszállítás küldeményszáma pedig 100 százalékkal növekedett. Az év során elnyert új logisztikai megbízás magas színvonalú teljesítése érdekében 10 százalékkal bővült a foglalkoztatottak létszáma. 

Fenntarthatóság a fókuszban: CO2-semlegesség 2030-ig

A Gebrüder Weiss a fenntarthatóság terén is egyértelmű célokat fogalmazott meg: a CO2-kibocsátást éves szinten tíz százalékkal kívánja csökkenteni, 2030-ra pedig CO2-semlegessé szeretne válni. A kitűzött célokat többek között a saját logisztikai terminálokon kialakított további napelemes rendszerekkel és az alternatív meghajtású teherautók (elektromos, gáz- vagy hidrogénüzemű) arányának növelésével kívánja elérni. A Gebrüder Weiss mindemellett a tavalyi évtől tanúsított klímavédelmi projektekkel biztosítja ügyfelei számára a kibocsátások kompenzálását.

Az elmúlt évben tapasztalt bizonytalan gazdasági helyzet az egyes üzleti területek árbevételének alakulásában is megmutatkozott: a korlátozások és egyes ügyfelek üzletbezárásai miatt – különösen a második negyedévben – a közúti szállítmányozás és logisztika terén elért 1,10 milliárd eurós árbevétel 4,3 százalék csökkenést jelentett a tavalyelőtti 1,15 milliárdhoz képest.

 Az internetes kereskedelem iránti megnövekedett kereslet folytán a házhoz szállítási szegmensben a kiszállítások 29 százalékkal növekedtek (2020: 1,37 millió kiszállítás); ezáltal a Gebrüder Weiss Ausztriában és több kelet-európai országban piacvezetővé lépett elő. A légi és tengeri szállítmányozásban 470 millió euró árbevételt ért el a vállalat, ami 23,7 százalékos növekedésnek felel meg a 2019-ben elért 380 millió euróhoz képest. A kiváló üzletfejlesztés mellett – különösen a légi szállítmányozás területén – az Ipsen Logistics felvásárlása is pozitív hatással volt erre a területre. A részben a Gebrüder Weiss Paketdienst (GWP) tulajdonában lévő DPD Austria a legnagyobb kihívásokat jelentő körülmények ellenére is több mint 57 millió csomagot kézbesített. Ez több mint tíz százalékos növekedést jelent, amit a koronavírus okozta válság közepette is sikeresen teljesített.

Wolfram Senger-Weiss, a Gebrüder Weiss igazgatótanácsának elnöke. (forrás: Gebrüder Weiss / Gnaudschun).
A Gebrüder Weiss igazgatótanácsa (balról): Jürgen Bauer, Peter Kloiber, Wolfram Senger-Weiss (elnök) és Lothar Thoma (forrás: Gebrüder Weiss / Gnaudschun / 2020. február.

A Gebrüder Weiss cégről
Több mint 7400 dolgozójával, 170 saját telephelyével és 2020-ban elért 1,77 milliárd eurós árbevételével (előzetes adat) a Gebrüder Weiss Európa vezető szállítmányozási és logisztikai vállalatai közé tartozik. Az ausztriai, lauterachi székhelyű Gebrüder Weiss Holding AG fő tevékenységi területei – a közúti, légi és tengeri szállítmányozás, valamint a logisztika – mellett egy sor különböző specializált, egyedi iparági megoldást is kínál, és számos leányvállalatot működtet. Utóbbiakhoz tartozik többek között az x|vise logisztikai tanácsadó cég, a tectraxx (a high-tech vállalatok ágazati specialistája), a dicall (kommunikációs megoldások, piackutatás és tréning), a Rail Cargo (vasúti szállítmányozás), valamint a Gebrüder Weiss Paketdienst, amely tulajdonrésszel rendelkezik az osztrák DPD csomagszállító vállalatban. Ez a hálózat lehetővé teszi a vállalatcsoport számára, hogy gyorsan és rugalmasan reagálhasson megbízói igényeire. Az ökológiai és gazdasági jelentőségű, valamint szociálisan elkötelezett családi vállalat, amelynek története több mint 500 évre nyúlik vissza a szállítmányozási üzletágban, napjainkban a fenntartható gazdálkodás élen járó képviselője.

Kapcsolat 

Gebrüder Weiss Szállítmányozási és Logisztikai Kft. 

Duzmath Annamária – Marketing és kommunikáció 

E-mail: annamaria.duzmath@gw-world.com 

Tel. +36 24 506 807 

www.gw-world.com

www.gw-world.com/news