fbpx

A NÉMETORSZÁGI REGISZTRÁCIÓS KÖTELEZETTSÉGRŐL

Magyarország Berlini Nagykövetségének külgazdasági attaséja szervezetünk kérésére a nemzetközi forgalomban dolgozó gépkocsivezetőkre is érvényes németországi előzetes online regisztrációval kapcsolatban írásban megerősítette, hogy a németországi tartózkodási hely megadása az online regisztráció során minden esetben szükséges. Erre az információra az egészségügyi hatóság területi illetékességének megállapítása, valamint az esetlegesen szükségessé váló ellenőrzések miatt van szükség.

Az információ forrása a német Szövetségi Belügyminisztériumnak a kérdésben illetékes Egészségügyi Minisztériummal egyeztetett visszajelzése. A német tárca a hivatalos válaszban tartózkodási helyként azt a helyet javasolja megadni, amely a gyakorlatban leginkább megoldható (pl. megbízó esetleges németországi székhelye, vagy a lerakóhely címe).

Mivel ez a válasz nem feltétlenül jelent megoldást a magyar fuvarozók számára, saját javaslatként a berlini nagykövetség megfontolandónak tartja az előre tervezett pihenőhely, vagy a kilépő határátkelőhely megadását, melyből a tapasztalatok szerint mindeddig nem volt probléma.

Alternatívaként javasoljuk érintett tagjaink számára a szükséghelyzetben használható, kinyomtatható írásos regisztráció (pótnyilatkozat) alkalmazását. A kézzel kitölthető dokumentumot korábbi cikkünkben, ide kattintva találják.

https://nit.hu