fbpx

Akkugyártó beruházás érkezik Magyarországra.

Gigantikus akkugyártó beruházás érkezik Magyarországra

Magyarország történetének valaha volt legnagyobb zöldmezős beruházásának nevezte Szijjártó Péter a mai napon bejelentett új akkumulátor-gyártólétesítményt, melyet a Fejér megyei Iváncsán valósít meg az SK Innovation. A dél-koreai vállalat ez idáig két akkugyár építésének kezdett neki az európai kontinensen, mindkettő helyszínéül hazánkat (Komárom városát) választotta – a harmadik létesítmény, 30 GWh-s tervezett kapacitásával a legnagyobb lesz mind közül. A külügyi és külgazdasági miniszter a beruházás méretének érzékeltetésére hozzátette, hogy a Tesla nevadai Gigafactory 1 üzemének éves kapacitása 35 GWh.

Forrás: Szijjártó Péter/Facebook

Az SK Innovation előrejelzései szerint az európai elektromosautó-piac az elkövetkezendő években oly mértében bővül, hogy 2025-re az akkumulátorok iránti kereslet a jelenlegi hatszorosára, 256 GWh-ra növekszik, ennek kielégítésében pedig élenjáró szerepet szeretne betölteni a cég.

SK Innovation gyára Komáromban (forrás: SK Innovation)

A 2,3 milliárd dolláros, átszámítva körülbelül 681 milliárd forintos beruházás körülbelül 2500 új, közvetlen munkahelyet teremt majd Iváncsán. A dél-koreaiak a jó logisztikai adottságok, és a megfelelő munkaerő-állomány mellett a térség jól kiépített, komplex iparfejlesztési stratégiáját emelte ki vonzó tényezőként. Szijjártó Péter elmondta, hogy a beruházás megvalósítása már idén, a harmadik negyedévben megindul, mintegy 700 ezer négyzetméternyi területen, amelyhez a kormány egy komoly energetikai és közlekedési infrastruktúra-fejlesztési programot hajt végre a dunaújvárosi járásban. Az új gyár megépítéséhez biztosított állami támogatás összege még nem végleges.

https://villanyautosok.hu