fbpx
Alakulóban a világ legnagyobb tartályhajó flottája

Alakulóban a világ legnagyobb tartályhajó flottája

A belga üzemanyagszállító tartályhajó társasága, az Euronav a múlt héten bejelentette, hogy megkapták a jóváhagyást, így egyesülhetnek a bermudai bejegyzésű Frontline nevű céggel – írta meg a The Brussels Times

 A fúzió eredményeként létrejöhet a világ legnagyobb tankerflottája.

Az antwerpeni kikötőben működő Euronav egy nagy tartályhajó cég, ami a tengeren keresztül szállítja az olajat a főbb európai kikötőkbe. A cég charter szolgáltatásokat kínál gyártók, finomítók és kereskedők számára. Ügyfelei között megtalálható a Valero, a Petrobras, a Total és a Repsol. A társaságnak 70 hajóból álló flottája van.


Az Euronav Felügyelő Bizottságának és a Frontline Igazgatóságának független tagjai jóváhagyták a két társaság fúzióját. Az új társaság részvényei 59-41 százalékban oszlanak meg az Euronav és a Frontline részvényesei között. Az újonnan alakuló céget a belga társaság vezérigazgatója, Hugo de Stoop vezeti majd. A vállalat Frontline néven fog működni és legalább 146 hajóból áll majd a flottája. Ezek között lesz a világ legnagyobb tankerhajóinak 10 százaléka.

Az új cég akár 225 millió hordó olajat is képes lesz szállítani, ami fedezné Németország 100 napi olajszükségletét Bloomberg becslése szerint.

A Frontline tulajdonosa, a norvég milliárdos John Fredriksen elmondta, hogy az összeolvadással piacvezetővé válnak.

A fúzió eredményeként egy több mint 4,2 milliárd dollár összkapitalizációjú társaság jön létre.

De Stoop szerint a két cég egyesülése segíteni fog az energiaköltségek csökkentésében és az ágazat szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésében. Úgy véli, hogy az új vállalat a méretgazdaságosság előnyeit élvezi majd, teljes mértékben ki fogják használni a nagyobb számú flottát, amivel ésszerűsíteni fogják a költségeket.

 

Képek forrása: Getty Images / vg.hu

Forrás: vg.hu