fbpx

Az adriai kereskedelmi tengerészet és az otrantói ütközet


Időpont: Tervezett határidő 2021. március 31.

Helyszín: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Márványterme
1014 Budapest, Kapisztrán tér 2-4.A Magyar Logisztikai Egyesület rendezvénye céljául tűzte ki, hogy az első világháború legjelentősebb győztes tengeri ütközetéről méltó módon megemlékezzen, annak érdekében, hogy az első világháborúval kapcsolatos társadalmi emlékezet ébren tartásával hozzájáruljon a közös értékeken, történelmen és kultúrán alapuló európai és nemzeti identitás erősítéséhez.


TÖRTÉNELMI ELŐZMÉNYEK

Az első világháború legjelentősebb tengeri ütközetére 1917. május 15-én került sor az otrantói szorosnál a Császári és Királyi Haditengerészet (Osztrák-Magyar Monarchia Hadiflottája) és az antant hadiflottája között. A csata a Földközi-tenger legnagyobb tengeri ütközete volt, mely egyben a Császári és Királyi Haditengerészet talán legkiemelkedőbb sikere az első világháború során, melyben a kiváló magyar tengerészek kulcsfontosságú szerepet játszottak.


A rendezvény keretein belül, az előadások után lehetőség nyílik
az OTRANTÓ 100 c. kiállítás ingyenes megtekintésére.


Program: 12:45 - 13:00 Regisztráció
13:00 - 13:10 Dr. Doór Zoltán - a Magyar Logisztikai Egyesület elnökének köszöntője
13:10 - 13:40 Hovanec Zoltán - az Adriai Tenger Egyesület elnökének "Az Otrantói ütközet üzenete a mai kor számára" című előadása
13:40 - 14:10 Dr. Zsigmond Gábor - Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettesének "A Fiumei Magyar kereskedelmi tengerészet története 1868-1918" című előadása
14:10 - 14:40 Dr. Krámli Mihály hadnagy - a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kutatójának előadása
14:40 - 15:45 Az "Otrantói csatáról" című kiállítás megtekintése,
állófogadás
15:45 - 16:45 Fekvőtámasz verseny

A sportos, vállalkozó szellemű résztvevőket fekvőtámasz versenyre invitáljuk és értékes ajándékcsomagot nyerhet a három legtöbb fekvőtámaszt teljesítő résztvevő.


A rendezvény a járványügyi szabályok teljeskörű betartásával zajlik.

A részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött.
A rendezvény a Honvédelmi Sportszövetség pályázati támogatásával valósul meg.