fbpx

Az e-kereskedelem logisztikájára arany évek várnak. A magyar cégek számára is van esély

2026-ig a logisztikai szolgáltatások globális piacának értéke az e-kereskedelem szektor számára eléri a 770 millió eurót, és 75%-t fog növekedni 2021-hez képest – derül ki a Transport Intelligence (TI) elemzőinek becsléséből. Valamelyest csökkenni fog az ázsiai piac, amin többek között a lengyel értékesítők és logisztikusok nyerhetnek.

A TI szakértői úgy becsülik, hogy 2026-ig a globális logisztikai piac az e-kereskedelem számára évente átlagosan 11,8%-ot fog növekedni 770,8 millió euró értékig.

2021-ben a logisztikai szolgáltatások globális piaca az e-kereskedelem számára 441,5 millió eurót ért, ami 19,9%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Az éves szintű növekedés nem volt annyira imponáló, mint a járvány sújtotta 2020-ban (27,3%), amikor szabályos robbanás következett be az internetes kereskedelem területén, de még mindig dinamikus a fejlődés.

Váltás készül a vezető szerepében

A legnagyobb regionális piac 2021-ben maradt az Ázsiai- és csendes-óceáni térség. Az értéke elérte a 178,1 millió eurót, de az éves 16,5%-os növkedés alacsonyabb volt, mint a globális átlag. Ezért a TI elemzői azzal számolnak, hogy 2026-ra ez a terület elveszíti az első helyért járó pálmát Észak-Amerika javára.

Ázsia trónfosztásához hozzájárulhat az internetes kereskedelem lassabb növekedése a kulcsfontosságú kínai, koreai és japán piacon azok fejlettsége miatt. Ezen felül Kína megszenvedi a változásokat is az EU-s törvényhozásban. 2021. júliusában megszüntették az ÁFA-mentességet a Közösségen kívülről importált termékekre 22 euró érték alatt. Ez csapást mér a platformokra, mint az AliExpress és a Wish, amelyek elárasztották Európát olcsó küldeményekkel.

Dinamikus Amerika

Az észak-amerikai régió második helyet foglalt el globálisan 2021-ben – az e-kereskedelmi piac ott 155,4 millió eurót ért (20,5%-os növekedés éves viszonyltban). Úgy becsülik, hogy 2026-ra Észak-Amerika lehagyja Ázsiát, és a legnagyobb globális vezető lesz kb. 312 millió euró értékkel (Ázsia és a csendes-óceáni térség 251,3 millió eurót érne el).

Ázsia említett problémáin kívül jelentős tényező még, amely segíthet elérni a vezető pozíciót a dinamikus növekedés (a globális átlagot meghaladó) mindhárom piacon az észak-amerikai kontinensen. Különösen nagy potenciálja van a népes Mexikónak, ahol az e-kereskedelem-penetráció még mindig viszonylag alacsony.

Esély az európaiak számára

Ha a minket legjobban érdeklő, európai kontinensről van szó, 2021-ben az e-kereskedelmi logisztika 88,1 millió eurót ért el, éves viszonylatban 24,6%-ot növekedve. Ez egyértelműen gyorsabb növekedést volt, mint például Ázsia és a Csendes-óceán, vagy Észak-Amerika esetében. A legközelebbi öt év során az éves növekedés a logisztikai szolgáltatások szektorában az internetes kereskedelem számára Európában magasabb lesz, mint a globális átlag, és eléri a 13,2%-t. Ezzel az európai piac értéke 164,2 millió euróra növekszik.

Az európai e-kereskedelem logisztika nyerni fog az ÁFA-mentesség eltörléséről szóló előírások bevezetésén az olcsó importáruk esetében (ami csapást mér az ázsiai piacra). Ez esélyt teremt mondjuk a lengyel fuvarozók és logisztikusok, valamint az Allegro platform számára, amely nemrég bejelentette, hogy szélesebb körben is belép az összeurópai piacra.

Az öt legnagyobb európai e-kereskedelmi-logisztikai piac (Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Spanyolország és Olaszország) a szektor értékének 70%-át adják az Öreg Kontinensen.

Magyarországon is terjed az online vásárlás; tavaly a kiskereskedelem 10%-át tette ki az e-kereskedelem.

Tavaly 1200 milliárd forintos forgalmat ért el a hazai online értékesítés, 30 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest, a 2020-as 45 százalékos növekedés után. A teljes kiskereskedelmi forgalom már mintegy tíz százalékát teszi ki az online értékesítés, és a markáns bővülés a következő években sem áll meg, derült ki a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége által szervezett Nemzetközi Közlekedéslogisztikai Konferencián.

Forrás: https://trans.info