fbpx

Az európai logisztikai cégek rangsora. Ki van az élen?

A német Deutsche Post DHL és a DB kerültek az európai logisztikai cégek rangsorának az élére, amelyet a Fraunhofer Intézet elemzői készítettek. Az első tíz között öt hajózási társaság van, és három állami cég.

Az európai logisztika cégek rangsora. Ki van az élen?

Fotó: Wikipedia/Sabas88/CC BY-SA 4.0

A tíz legnagyobb európai logisztikai vállalat között három francia cég található, két német, két dán, kettő svájci és egy Belgiumban bejegyzett cég. A rangsort a logisztikai szektor kutatásával és elemzésével foglalkozó német Fraunhofer Center for Applied Research on Supply Chain Services intézet készítette.

Az első két helyet Európa legnagyobb gazdaságának, Németországnak a képviselői foglalják el. A legnagyobb logisztikai cég Európában 2020. végén a Deutsche Post DHL volt. Az európai logisztikai műveletekből (amely alapján a rangsor készül) a cég több, mint 29 milliárd eurót szerzett. Ami érdekes, ez alig a fele a cég globális bevételeinek, amely 2020. végén 58,8 milliárd eurót tettek ki.

A második helyen a német államvasutak, a Deutsche Bahn érte el (az európai logisztikából érkező bevétel 17,4 milliárd euró). Érdemes itt kiemelni, hogy ez nagy részben az egyik leányvállalat, a DB Schenker érdeme. Hogyha a DB Schenkert külön számítanák, akkor egyedül a harmadik legnagyobb logisztikai cég lenne Európában.

A rangsorban számosan képviselik magukat a nemzetközi logisztikai operátorok is. A dán Maersk a harmadik helyet érte el, a francia CMA CGM (a Ceva Logistics-szel együtt számolva) pedig az ötödiket. Mindjárt a franciák mögött végeztek a svájciak a Kuehne + Nagel-lel. A Top 10-be a dániai DSV is belefért, valamint még egy svájci operátor, az MSC.

Ami érdekes, hogy majdnem az összes cég esetében az európai operációkból származó bevételek körülbelül a globális bevételek felét teszik ki. Az egyedüli kivétel a DSV, amelynek az Európában nyújtott szolgáltatásai a globális bevételek két harmadáért felelősek.

Erős a pozíciója az állami szektornak a rangsorban. A német vasúton kívül az első tízben két céget találunk, amely a francia állami kincstár tulajdonában van. Ez pedig a negyedik helyen végzett La Poste (a francia posta), és az államvasút SNCF, amely a nyolcadik helyen végzett.

Az első tíz helyet az amerikai futárcég, az UPS európai cége, amelyet Belgiumban jegyeztek be, zárja. 8,6 milliárd eurós bevételével a cég globális értékesítésének nem túl nagy részéért felel, ami egyébként 68 milliárd eurót tesz ki.

A tíz legnagyobb európai logisztikai cég 2020-ban összesen 283,5 milliárd eurónyi bevételt ért el. A bevételeik az Öreg Kontinensen a teljes összeg kevesebb, mint felével nőttek (137,9 milliárd euró), ami a cégek többségének globális jellegéről tanúskodik. A Top 10 cégben 2020-ban kicsit több, mint kétmillióan dolgoztak összesen.

A piac visszatér a járvány előtti szintre

A Fraunhofer elemzői a logisztikai szektort is elemezték az Öreg Kontinensen. A piac teljes értéke 2020-ban, amikor a COVID-19-járvány elkezdődött, 1.115 billió euró volt, 3,5%-kal kevesebb, mint 2019áben. Ez az eredmény egy kicsivel a 2018-as értéknél is kisebb volt (1,120 billió euró).

Az elemzők azonban kiemelik, hogy más szektorokkal összehasonlítva a logisztika egész jól boldogult a járvány sújtotta 2020-as évben. A logisztikai kiadások visszaesése 2020-ban ugyanis lényegesen kisebb volt, mint a GDP visszaesése az EU-ban (vagy Svájcban, Norvégiában és Nagy-Britanniában) – amely 5,8%t tett ki éves viszonylatban.

A szektor 2021-es bevételeinek becslései kb. 3%-os növekedéssel számolnak az előző évhez képest. Ez azt jelentené, hogy a logisztikai szolgáltatások Európában elérnék az 1,150 billió eurót, ami egy kicsivel maradna a 2019-es eredmény alatt.

…a cégek egy része már megtette

A Fraunhofer kutatást is végzett az európai logisztikai vállalatok körében, azt kérdezve, hogy mikorra várják, hogy az üzletmenet visszatér a normalitáshoz. A cégek egyharmada mondta, hogy már normálisan működnek. Ezek főleg a közúti fuvarozási szektorba tartoztak, a KEP-piacra vagy a szerződéses logisztikában működő cégek körébe.

További 28% számított arra, hogy a COVID előtti állapotba 2021. IV. negyedévben kerül vissza (a kérdőívet még tavaly készítették), vagy 2022. I. negyedévében. Mindössze a megkérdezettek 17%-a számít normalitásra ez év II. negyedévében. Ezek főleg az egy szektor számára logisztikai szolgáltatásokat nyújtó cégek.

Forrás: https://trans.info