fbpx

Bechmarking Klubnap 2020. március 11.

A Magyar Logisztikai Egyesület megrendezi Benchmarking Klubnapját, amelynek témája ezúttal a Drónok szerepe a logisztikában. A rendezvény a Magyar Logisztikai Egyesület székhelyén (1066 Budapest, Teréz körút 38.) található Tapolczai Kálmán teremben kerül megrendezésre 2020. március 11-én, szerdán 15:00-kor.

Előadók:

  • Dr. Keszthelyi Gyula ny. mk. dandártábornok, MLE elnökségi tag
  • Dr. Németh András őrnagy, mb. tanszékvezető, NKE docens
  • Csőke Zoltán, a Genevation Aircraft Kft. operatív vezetője

A drónok fejlődése, katonai és polgári alkalmazásai

Permetezés, házhozszállítás, filmezés, szórakozás, orvosi csomagok szállítása, kutatás és katonai bevetések. Ez csak 1-2 példa arra, hogy milyen formában és milyen területeken alkalmazzák ma a drónokat. Sőt, arra is van már példa, hogy sivatagos vagy ember által nehezen megközelíthető területeken, faültetésre vetik be őket, illetve ott, ahol hagyományos módon kevesebb fát lehetne telepíteni ugyanannyi idő alatt.

Drónelhárító rendszerek

Tudta például, hogy lakott területen 30 nappal előre légtér használati engedélyt kell igényelni 3000 Ft illetékért, és használat előtt és után telefonon egyeztetni kell a Budapest ATS Központtal? Léteznek már olyan rendszerek, amelyek szoftveresen képesek blokkolni drónokat, mások fizikailag (pl.: elektromágneses hullám segítségével) akadályozzák meg a légtérbe való berepülést.

dron-repulesi-engedely-terkeplegterhu

A Skai hidrogéncellás hexacopter 

Mi is az a Skai hidrogéncellás hexacopter? Röviden: egy hatmotoros, személyszállító drón. Illetve annak bemutató darabja, itt egyelőre tüzelőanyag-cella és hidrogéntankok nélkül, de van belőle egy Amerikában, Bostonban is. Míg a magyar cég a Skai névre keresztelt jármű szerkezetét építi és fejleszti, addig az amerikai Alaka’i Technologies a hidrogén-hajtással és a vezérléssel foglalkozik.

A részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött.