fbpx
Dedikált cargo-terminál

Dedikált cargo-terminál

Dedikált cargo-terminál nyílik a budapesti repülőtéren a kínai áruk számára

A Kína és Magyarország közötti légi Selyemút létrehozásáról, valamint a csengcsoui és a budapesti repülőtereken az export és import áruforgalom kiszolgálására szolgáló, dedikált logisztikai központok megnyitásáról kötöttek megállapodást 2021. április 27-én a Liszt Ferenc-reptéren.

A Budapest Airport, a kínai Csengcsou (Zhengzhou) repterének üzemeltetője, a Henan Airport Group és a CECZ / Utlink kínai-magyar üzleti és logisztikai fejlesztő vállalat együttműködésének részeként a budapesti Cargo Cityben megvalósuló kínai gyűjtő-elosztó logisztikai központ a Henan Airport Group első hídfőállása lesz Európában.

Az együttműködés stratégiai lépése az Új (légi) Selyemút kialakításának, amely az “Egy övezet, egy út” kezdeményezés része.

Az együttműködés kezdetén a budapesti Cargo City meglévő kapacitásait használják a két repülőtér közötti áruforgalom kiszolgálására, de hosszabb távon egy több tízezer négyzetméter alapterületű, évi több százezer tonna áru kezelésére alkalmas, dedikált központ jön létre, amelynek megépítésével a Liszt Ferenc-repülőtér a kínai export-import áruk regionális légi elosztóközpontjává válhat.

A budapesti repülőtéren megrendezett, online közvetített ceremónián Dr. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, Kang Sengcsen (Shengzhen), a Henan Airport Group elnöke és Chris Dinsdale, a Budapest Airport vezérigazgatója mondott beszédet.

Az együttműködés részeként a CECZ/Utlink csoport szervezésében tavaly októberben Csengcsou (Zhengzhou, CGO) és Budapest között közvetlen áruszállító járat indult, amely heti három alkalommal, a Hainan Airlines üzemeltetésével közlekedett. A légi kapcsolat 2021 március végén további heti két, Boeing 747 típusú géppel teljesített összeköttetéssel bővült, ami most, a századik járattal új mérföldkőhöz érkezett.

A két repülőtéren már most dedikált árukezelő-szállítmányozó raktárak létesültek a forgalom kezelésére: Csengcsouban 2021 februárjában adták át ünnepélyes keretek között a Budapest Exkluzív Tengerentúli Terminált, a magyar fővárosban pedig a Cargo Cityben a mai napon adták át a Zhengzhou Exkluzív Tengertúli Terminál névre keresztelt, dedikált raktárcsarnokot.

A tavaly átadott BUD Cargo City – évi akár 180 000 tonna árukezelő kapacitásával – kiváló infrastrukturális környezetet biztosít a projekt indulásához, de a jelentősen növekvő árumennyiség indokolttá teszi egy újabb nagyszabású, dedikált logisztikai központ kialakítását. A felek jelenleg is tárgyalásokat folytatnak a budapesti reptéren megvalósítandó kínai gyűjtő-elosztó bázis kialakításáról, amely évente több százezer tonna áru kezelését tenne lehetővé, hozzájárulva az ahhoz kötődő légiáru-forgalom fejlődéshez.

A megállapodás másik kiemelkedő fontosságú eredménye, hogy az Alibaba logisztikai vállalata, a Cainiao Kelet-Közép-Európa légiáru-elosztóközpontjaként jelölte meg a Budapest Airportot. Áprilisban meg is indultak az első szállítások, ennek eredményeként már indulásként napi több tíz tonna áru (több tízezer küldemény) jelent meg a Liszt Ferenc-repülőtéren, a jövőben pedig ennél is nagyobb mennyiség várható, elsősorban a projekt regionális szintű gyűjtő-elosztó szerepének köszönhetően.

(Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert)

Az együttműködés létrejöttéhez fontos támogatást nyújtott az ITM, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal központi és repülőtéri igazgatósága, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA), a Magyar Posta Zrt. és a Ghibli Kft. is – derül ki a Budapest Airport közléséből.

Amint arról korábban beszámoltunk, Kínában január 26-án írták alá a Budapestre tervezett kínai gyűjtő-elosztó logisztikai központ megépítéséről szóló megállapodást, az erről szóló kínai híradásokat AIRportal.hu-nak a Budapest Airport is megerősítette. A budapesti légikikötő akkori közlése szerint a megállapodás alapját egy 2019-ban a HNCA-val (Henan Civil Aviation Development & Investment) aláírt együttműködési megállapodás adja, amelynek célja a két repülőtér közötti együttműködés kiépítése, illetve Henan tartomány logisztikai cégei számára egy “hídfőállás” kialakítása a budapesti repülőtéren.

Ez a megállapodás segített beindítani 2019-ben a Cargolux heti 2 Csengcsou-Budapest-Luxemburg, 2020 októberében pedig a UTLINK/CECZ csoport heti 3 légiáru-szállító járatát a kínai városból, amelyet a Hainan Airlines teljesít.

A Hainan Airlines Airbus A330-300-as repülőgépe áruszállító járatokat teljesít Budapestre Csengcsouból. (Fotó: AIRportal.hu)

Budapest így ideális elosztóközpont lehet a régiónk országai, valamint Nyugat- és Kelet-Európa felé szállított kínai küldemények, illetve a térségből Kínába irányuló áruforgalom számára.

A Budapesten létrejövő légiáru-központ tervezett tevékenységei között szerepel a földi kiszolgálás, a járatok be- és kirakodása, a raktározás, a vámügyintézés, valamint a disztribúciós tevékenység. A logisztikai folyamatok támogatására egy információs szolgáltató platformot is létrehoznak.

Az új cargo terminált Csengcsou és Budapest közötti közvetlen, menetrend szerint közlekedő áruszállító járatok használnák, gyors és közbenső megállók nélküli fuvarozást biztosítva.

Forrás: https://airportal.hu