fbpx

EU-UK Áruszállítási információk Goods Vehicle Movement Service (GVMS).

Köszönjük Tolnainé dr. Tóth Veronikának az MVSZ főtitkárának, hogy biztosította számunkra az értékes információk összesítését.

Az évkezdés kapcsán a legfontosabb aktualitás a Brexit kapcsán, hogy az EU-UK/UK-EU relációban történő áruszállításokhoz kapcsolódó vámalakiságok és vámellenőrzések vonatkozásában 2022. január 1-től bevezetésre került a brit áruszállítási ellenőrzési elektronikus rendszer, az ún. Goods Vehicle Movement Service (GVMS).

Az általunk kezdetek óta kiemelt figyelemmel kezelt témában – a nekünk küldött jelzéseknek köszönhetően – kezdetektől hírt adtunk a brit vámhatóság vagy egyéb szervezetek által tartott releváns felkészítő előadásokról. Tagjaink viszont azt jelezték, hogy az angol nyelvű elérés igen kis mértékben hasznosul a hazai gazdálkodók körében – különösen a kis- és középvállalatok vonatkozásában -, mivel az anyanyelvi előadók megértése gondot okoz nemcsak a vámügyi közreműködők, hanem az árufuvarozás vonatkozásában is, ami komoly hátrány. Ennek leküzdésére mi szakmai szervezetként erőforrásainkhoz mérten eddig is igyekeztünk minél több tájékoztatást szervezni, a brit anyagokról pedig összefoglaló infókat készteni, nemcsak saját szakmai közösségünk, hanem a logisztikai társszervezetek felé is.

A hatékonyabb segítség érdekében december vége óta azon a projekten dolgozunk, hogy a legfontosabb előadások anyagait magyar nyelvű felirattal lássuk el, ami jelentős információs bázist jelentene a hazai gazdálkodóknak, biztosítva azt is, hogy a magyar feliratozásnál a szaknyelvi kifejezések pontosan legyenek fordítva.

A magyar nyelvi feliratozást Cartwright Éva kolléganőnk készíti, akit már több rendezvényen is volt előadónk a témában, és a munkához a Külgazdasági és Külügyminisztérium anyagi támogatást biztosít.

A magyar felirattal kiegészített videókat a Magyar Vámügyi Szövetség újonnan létrehozott Youtube fiókján lehet elérni.

A négy relevánsnak tartott angol videóból eddig két videó feliratozása készült el:

  • a brit vámhatóság által 2021. december 6-án a GVMS rendszer működéséről tartott webinárium felvétele, amely ezen a linken elérhető: https://youtu.be/a3zhJuzxYh8 
  • a brit vámhatóság által 2021. november 9-én tartott Közép-Európai Ipari Nap c. webinárium, amely ezen a linken érhető el: https://youtu.be/xtfc5yKuAZE 

 

A magyar feliratokat a videóknál a kis fogaskeréknek ábrázolt Settings (Beállítások) gombra kattinva a Subtitles (Feliratok) menüpontban a „Hungarian” (magyar) opcióra kattintással lehet elindítani.

a brit vámhatóság által 2021. december 6-án a GVMS rendszer működéséről tartott webinárium felvétele

a brit vámhatóság által 2021. november 9-én tartott Közép-Európai Ipari Nap c. webinárium

További két videó feltöltése várható még január 15-ig, az egyik az áruszállítások gyakorlati témáival a másik a származási szabályok alkalmazásával kapcsolatos.

 

 

 

Szószedet, amelyet az angol nyelvű rövidítések megértéséhez Cartwright Éva készített, ez is nagyon hasznos lehet a továbbiakban.

 

 

Emellett a brit Nagykövetségről jött a tegnapi napon az az infó, hogy az Egyesült Királyság tájékoztató anyagot készített a következő szempontokra vonatkozóan:

  • Fontos frissítés az Ír szigetről Nagy-Britanniába (GB) szállított áruk teljes vámellenőrzésére vonatkozóan
  • Azonnali teendők, ha 2022. január 1-től árut szállítanak
  • Változások az áruk EU-ból Nagy-Britanniába történő exportálásában
  • Dual Freight Location Code (FLC) használata a Doverből/Eurotunnelből induló árukhoz
  • Új szabályok a belvízi határokon való részvételre (IBF)
  • A nehéz tehergépjárművek úthasználati díja – további bővítés.

 

Az alábbi linken még december végén a HMRC publikált egy “GVMS border guide” dokumentumot

https://assets-eu-01.kc-usercontent.com/220a4c02-94bf-019b-9bac-51cdc7bf0d99/f61acf60-5852-414e-86a7-27b2a73f7b9d/GVMS-Border-Guide-v2.0.pdf

Ennek a fordításán is dolgozunk.

A londoni Magyar Nagykövetség pedig a brit vámhatóság weboldalán magyar nyelven elérhető, 2021. december végén frissített infókra hívta fel a figyelmet, amelyet itt lehet megtekinteni:

https://www.gov.uk/guidance/transporting-goods-between-great-britain-and-the-eu-by-roro-freight-guidance-for-hauliers.hu

https://www.gov.uk/government/publications/leaflets-for-hauliers-about-new-rules-for-moving-goods-between-the-eu-and-great-britain.hu

 

Youtube csatornánkra a jövőben több hasznos információs anyagot fogunk elhelyezni kérjük iratkozzanak fel! 

Vámügyi Szövetség Youtube csatornája

 

Üdvözlettel:

Tolnainé dr. Tóth Veronika

főtitkár

Magyar Vámügyi Szövetség

1131 Budapest Rokolya u. 25.

Tel:+36-70/399 9664

Tel/Fax:06-1-2380054

Email: tolnaine.tothvera@vamszovetseg.hu