fbpx

Fábián Gergely szerint a versenyképességet erősítő ipar 4.0 fejlesztések támogatása továbbra is kulcsfontosságú

A kormány támogatásával és az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ) koordinációjával 2024. február 26-án programsorozat indul „A fejlődés társadalmasítása!”címmel, mely az ipar 4.0 fejlődési lehetőségeit kívánja bemutatni. A nyitórendezvényt Egerben, az Emerson Automation FCP Kft. gyárában pénteken tartották – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében.

A Magyar Logisztikai Egyesület – Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ) rendes tagja – is részt vett a rendezvényen, mely helyszín ismerős egyesületünk számára, hiszen a tavalyi évben FLM képzésünk résztvevőivel céglátogatáson vehettünk részt az Emersonnál

A negyedik ipari forradalom egy a gazdaságban már zajló és egyre fokozódó folyamat, alapja a digitalizáció és az adat, mint napjaink gyártási és termelési folyamatainak elengedhetetlen részei. Magyar viszonylatban az ipari szereplők előrébb járnak a digitális technológiák alkalmazásában, míg a vállalkozások csak most kezdik felismerni a benne rejlő lehetőségeket – fejtik ki a közleményben.

A kormány az elmúlt években többféle programmal segítette a vállalkozások digitalizációjának elősegítését:

Modern Vállalkozások Program, a Modern Mintaüzem és Mintagyár program, Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program és folytatása, a GINOP Plusz pályázatai.

A most induló Smart Manufacturing Festival, mint országos szintű kezdeményezés e programokat kívánja kiszélesíteni – írták.

 

Fábián Gergely, a tárca iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára a közlemény szerint hangsúlyozta: versenyképességük javítása érdekében az ipar minden szereplőjének törekednie kell arra, hogy ezzel a folyamattal lépést tartson, és hogy hasznosítani tudja a digitalizáció által kínált lehetőségeket.

A rendezvényen Monostori László, a Nemzeti Technológiai Platform Szövetség és a SZTAKI elnöke arról beszélt, hogy Magyarországon az ipari termékek GDP-ben betöltött szerepe európai összehasonlításban rendkívül magas – közel 30 százalék –, míg a hazai Ipar 4.0 érettségi szint a középmezőnybe tartozik. Ezért tűzte zászlajára a szövetség a digitalizációs szint emelését.

Az elnök szerint tévhit, hogy a digitalizáció megszünteti a munkahelyeket. A világ és benne Magyarország számára is kulcskérdés az egyszerre fenntartható és versenyképes gyártás, amelyhez az ipari digitalizáció elengedhetetlen. A következő lépés ezen az úton a mesterséges intelligencia alkalmazása, tehermentesítve és támogatva az embert – jelezte.

Tájékoztatása szerint az egri Emerson Automation FCP Kft.-nél kezdődik a kéthetes Smart Manufacturing Festival, amely 30 helyen, mintegy 50 programmal várja az érdeklődőket.

Gödri István, a házigazda vállalat ügyvezetője kiemelte: cége is példázza, hogy az Ipar 4.0 és a digitalizáció olyan eszközök, amelyeket nem csupán a nagyvállalatok engedhetnek meg maguknak. Amennyiben ezekhez a kis- és közepes vállalkozások nem zárkóznak fel időben, végérvényesen lemaradnak.

Emlékeztetett: az Egerben sűrített levegővel működő pneumatika hengereket és szelepeket gyártó Emerson Automation FCP Kft. nem tömeggyártó, inkább széles termékpaletta és kisszériás előállítás jellemzi tevékenységét. Több mint 35 ezer termékkóddal, 60 ezret meghaladó alkatrésszel, 1100 feletti beszállítói létszámmal és napi 1200-at meghaladó rendelésszámmal dolgoznak – ismertette.

 

 

Kiemelt kép: Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára (Fotó: MTI/Komka Péter)

Forrás: hirado.hu / smartmanfest.hu